Τεχνολογίες

Η Meta «θέτει σε κίνδυνο τα παιδιά», λέει αμερικανική ρυθμιστική αρχή

Η Meta απάντησε στην έκθεση της FTC, αποκαλώντας την κίνηση της ρυθμιστικής αρχής «πολιτικό κόλπο», κατηγορώντας την παράλληλα για υπέρβαση των εξουσιών της

Η κορυφαία ρυθμιστική αρχή απορρήτων δεδομένων των ΗΠΑ κατηγορεί τη Meta, την εταιρεία που κατέχει το Facebook και το Instagram, ότι δεν εφαρμόζει τον κατάλληλο γονικό έλεγχο.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) αναφέρει συγκεκριμένα ότι θα πρέπει να απαγορευτεί στη Meta να κερδίζει χρήματα από τα δεδομένα των παιδιών. «Η απερισκεψία της εταιρείας έχει θέσει σε κίνδυνο τους νέους χρήστες. Το Facebook πρέπει να απαντήσει για τις αποτυχίες του», αναφέρει σχετικά σε ανακοίνωσή του.

Η Meta απάντησε στην έκθεση της FTC, αποκαλώντας την κίνηση της ρυθμιστικής αρχής «πολιτικό κόλπο», κατηγορώντας την παράλληλα για υπέρβαση των εξουσιών της. Ακόμη, την κατηγορεί ότι «κλείνει τα μάτια» για τις παραβιάσεις του Tiktok και ότι πολεμά τις αμερικανικές εταιρείες.

Από την έρευνα της FTC διαπιστώθηκε, ότι οι χρήστες ηλικίας κάτω των 13 ετών εξακολουθούν να συμμετέχουν σε συνομιλίες που δεν έχουν ελεγχθεί από τους γονείς ή τους κηδεμόνες τους.

Τα μέτρα που προτείνει η FTC για τη Meta

Η FTC έχει προτείνει μια σειρά από ενέργειες, όπως: Γενική απαγόρευση της δημιουργίας εσόδων από δεδομένα παιδιών και εφήβων κάτω των 18 ετών. Παύση κυκλοφορίας νέων προϊόντων μέχρι να διαπιστωθεί ότι έχει συμμορφωθεί με τους κανόνες απορρήτου. Όρια στις μελλοντικές χρήσεις της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου. Η Meta θα πρέπει να αποκαλύψει και να λάβει την καταφατική συγκατάθεση των χρηστών για οποιεσδήποτε μελλοντικές χρήσεις της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου.

Η κόντρα της FTC με την εταιρεία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ ξεκίνησε το 2018, αφού αποκαλύφθηκε ότι τα προσωπικά δεδομένα δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook είχαν δοθεί στην Cambridge Analytica. Η FTC, ωστόσο, πιστεύει ότι η Meta «έχει παραβιάσει επανειλημμένα τις υποσχέσεις της για το απόρρητο» και θέλει σκληρότερη δράση για την προστασία των νεότερων χρηστών.

close menu