Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να ελέγξει τις Big Tech

Νομοσχέδιο που επιχειρεί να βάλει φρένο στην δραστηριότητα των τεχνολογικών κολοσσών ετοιμάζεται να φέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με τους Financial Times.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η νομοθεσία αυτή τη στιγμή έχει ρυθμιστεί να στοχεύει εταιρείες με κεφαλαιοποίηση τουλάχιστον 75 δισ. ευρώ οι οποίες έχουν στην κατοχή τους μία διαδικτυακή «πλατφόρμα», όπως ένα κοινωνικό δίκτυο ή ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού.

Ο νόμος θα θεσπίσει για πρώτη φορά κανονισμούς βάσει των οποίων οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να ανταγωνίζονται στην αγορά της ΕΕ. Μεταξύ των λεπτομερειών που συμφωνήθηκαν από τα όργανα της ΕΕ είναι ένα μέτρο που θα αναγκάσει τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας να προσφέρουν στους καταναλωτές τη δυνατότητα να επιλέξουν μια εφαρμογή email και μια μηχανή αναζήτησης όταν αγοράζουν ένα νέο smartphone.

Εκτός από τα πέντε μέλη της Big Tech, εταιρείες που επίσης πιθανότατα θα επηρεαστούν από τη νέα νομοθεσία είναι η πλατφόρμα καταλυμάτων Booking.com και ο όμιλος ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba.

Ωστόσο, ορισμένοι επικριτές πιστεύουν ότι οι νέοι κανόνες είναι βέβαιο ότι θα μειώσουν την καινοτομία. Ο πρόεδρος των παγκόσμιων υποθέσεων της Meta, Νικ Κλεγκ, προειδοποίησε ότι ο νόμος «κινδυνεύει να αποτρέψει τον πειραματισμό που οδηγεί την τεχνολογική πρόοδο».

close menu