Τηλεπικοινωνίες

Η επιβράδυνση του 5G «φρενάρει» τις προοπτικές Nokia και Ericsson

Nokia και Ericsson επιβεβαίωσαν αυτή την τάση ανακοινώνοντας τις τελευταίες ημέρες πιο συντηρητικές προβλέψεις για τα οικονομικά μεγέθη τους

Εμφανείς είναι πλέον οι επιπτώσεις από την επιβράδυνση της ανάπτυξης του 5G, εν μέσω ενός ασταθούς οικονομικού περιβάλλοντος, γεγονός που αρχίζει να αντανακλάται στα κέρδη και τις αναπτυξιακές προοπτικές μεγάλων παιχτών της κινητής τηλεφωνίας.

Το απότομο «φρενάρισμα» στις επενδύσεις 5G αποτελεί μία ακόμη πρόκληση για τους τεχνολογικούς κολοσσούς, σε μία εποχή που καλούνται να ανταπεξέλθουν στις ιδιαιτερότητες ενός ασταθούς οικονομικού περιβάλλοντος, μέσω από περικοπές δαπανών και επανασχεδιασμό δραστηριοτήτων.

Τις τελευταίες ημέρες, Nokia και Ericsson επιβεβαίωσαν αυτή την τάση ανακοινώνοντας τις τελευταίες ημέρες πιο συντηρητικές προβλέψεις για τα οικονομικά μεγέθη τους.

Από την πλευρά της, η Nokia ανακοίνωσε χαμηλότερα του αναμενομένου κέρδη για το γ’ τρίμηνο  στα 424 εκατ. ευρώ αντί των 545,2 εκατ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί σε έρευνα του Bloomberg. Παράλληλα προανήγγειλε περικοπές σε θέσεις εργασίας και ειδικότερα 14.000 απολύσεις, ήτοι το 16% του προσωπικού της, με σκοπό να εξοικονομήσει περί τα 700 εκατ. ευρώ την περίοδο 2024-2025.

Η φινλανδική εταιρεία αναμένει για φέτος μεγάλη συρρίκνωση στην αγορά τηλεπικοινωνιών που θα αγγίζει το 9% αντί των αρχικών εκτιμήσεων για 2%.

Παρά τις δυσκολίες, η διοίκηση της Nokia τόνισε ότι δεν κινδυνεύουν οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ενώ δεσμεύθηκε να διατηρηθούν οι δαπάνες σε έρευνα & ανάπτυξη.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και η Ericsson που βάζει στόχο το χαμηλότερο όριο των αρχικών προβλέψεων για το περιθώριο κέρδους, που φέτος οι εκτιμήσεις το τοποθετούσαν μεταξύ 15% και 18%. Ειδικότερα για το δ΄ τρίμηνο του 2023. τα περιθώρια κέρδους προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤΑ) αναμένεται να κινηθούν στο 10% για το δ’ τρίμηνο. Η σουηδική εταιρεία προβλέπει εξοικονόμηση κόστους ύψους 1 δισ. ευρώ, αλλά και απολύσεις του 8% του εργατικού δυναμικού της, ποσοστό που αντανακλά περί τις 8.500 θέσεις εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας ακόμη παράγοντας επιβράδυνσης της αγοράς σχετίζεται με την συσσώρευση αποθεμάτων, ως αποτέλεσμα των μεγάλων καθυστερήσεων που σημειώθηκαν στην εφοδιαστική αλυσίδα την περίοδο της πανδημίας. Εκτιμάται ότι η κατάσταση σε αυτό το επίπεδο εξομαλύνεται, γεγονός που έχει να κάνει όμως με την μείωση των παραγγελιών.

close menu