Επιχειρήσεις

Η ελληνική Harbor Lab συγκέντρωσε 16 εκατ. δολ. για την ψηφιοποίηση της Ναυτιλίας

Η επένδυση αυτή θα υποστηρίξει τις προσπάθειες της Harbor Lab να ψηφιοποιήσει και να βελτιστοποιήσει τις διαδικασίες της ναυτιλίας και της εφοδιαστικής αλυσίδας μέσω προηγμένων δυνατοτήτων τεχνητής νοημοσύνης (AI) και ανάλυσης δεδομένων

Η ελληνική startup ναυτιλιακής τεχνολογίας Harbor Lab συγκέντρωσε 16 εκατομμύρια δολάρια στον πρώτο γύρο χρηματοδότησης (Series A) με επικεφαλής την Atomico, μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων με έδρα το Λονδίνο. Η επένδυση αυτή θα υποστηρίξει τις προσπάθειες της Harbor Lab να ψηφιοποιήσει και να βελτιστοποιήσει τις διαδικασίες της ναυτιλίας και της εφοδιαστικής αλυσίδας μέσω προηγμένων δυνατοτήτων τεχνητής νοημοσύνης (AI) και ανάλυσης δεδομένων.

Η Harbor Lab ιδρύθηκε το 2020 και έχει αναπτύξει μια πλατφόρμα λογισμικού που χρησιμοποιεί AI για να βελτιστοποιήσει τη δρομολόγηση, τον προγραμματισμό και τη χρήση χωρητικότητας για ναυτιλιακές εταιρείες και λιμενικούς φορείς. Αναλύοντας μεγάλους όγκους δεδομένων σχετικά με τις κινήσεις των πλοίων, τα καιρικά μοτίβα, τη συμφόρηση των λιμένων και πολλά άλλα, οι αλγόριθμοι της πλατφόρμας μπορούν να προτείνουν βέλτιστα σχέδια διαδρομών και αποστολών που μειώνουν τα κόστη και τις καθυστερήσεις κατά τον ελλιμενισμό.

Τα φορτηγά πλοία που ελλιμενίζονται σε κάποιο λιμάνι επιβαρύνονται με διάφορα “έξοδα ελλιμενισμού” όπως λιμενικά τέλη, ρυμούλκηση και τέλη πλοήγησης. Αυτές οι διαδικασίες είναι συχνά περίπλοκες και κάθε λιμάνι λειτουργεί με τις δικές του διαδικασίες, ενώ πολλοί από αυτούς τους υπολογισμούς γίνονται ακόμα με υπολογιστικά φύλλα. Το παγκόσμιο κόστος από τις προσεγγίσεις λιμένων για όλα τα πλοία ανέρχεται σε πάνω από 220 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Η Harbor Lab υποστηρίζει ότι η πλατφόρμα της μπορεί να εξορθολογήσει αυτά τα κόστη, μειώνοντας το περιθώριο σφάλματος και τις υπερβολικές πληρωμές από 20% σε μόλις 3% ανά ελλιμενισμό. Με αυτή την επένδυση, η εταιρεία στοχεύει να ενισχύσει περαιτέρω την τεχνολογία της και να επεκταθεί σε νέες αγορές, επιδιώκοντας να φέρει μια πιο αποδοτική και ψηφιακή προσέγγιση στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

close menu