Επιχειρήσεις

Η Ελλάδα σκοράρει υψηλά στην καινοτομία με ατμομηχανή τις startups

Κομβική θέση στον ευρωπαϊκό χάρτη της καινοτομίας φιλοδοξεί να κατακτήσει η Ελλάδα, με το εγχώριο οικοσύστημα των startups να έχει κεντρικό ρόλο σε αυτή την εθνική προσπάθεια. Οι ελληνικές φιλοδοξίες κάθε άλλο παρά αβάσιμες είναι, με το οικοσύστημα της καινοτομίας στην Ελλάδα να έχει σημαντικούς λόγους να είναι αισιόδοξο το τελευταίο διάστημα.

Αφενός τα πρόσφατα στοιχεία της Κομισιόν αναδεικνύουν την Ελλάδα ως μία από τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες, που βελτίωσαν περισσότερο τις επιδόσεις τους στην καινοτομία την τελευταία πενταετία. Για την ακρίβεια μεταξύ 2015 και 2022 η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο
και την Εσθονία, είναι οι τρεις χώρες που πέτυχαν τη μεγαλύτερη πρόοδο σε επίπεδο καινοτομίας.

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να κατατάσσεται στη «μέτρια καινοτόμες» χώρες της Ευρώπης (Moderate Innovators), ο ταχύς βηματισμός της δημιουργεί αισιοδοξία για κλείσιμο της ψαλίδας με τους πρωταθλητές καινοτομίας της Ένωσης.

Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα, 1 στα 5 νέα επιχειρηματικά εγχειρήματα στην Ελλάδα είναι καινοτόμο, σύμφωνα με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Συγκεκριμένα, το 19% των επιχειρηματιών αρχικών σταδίων θέτει την καινοτομία στο επίκεντρο της στρατηγικής του, δηλώνοντας ότι τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες, που θα προσφέρει, είναι νέα και καινοτόμα (όσο περίπου και το αντίστοιχο ποσοστό στις χώρες υψηλού εισοδήματος του ΟΟΣΑ).

Ο ρόλος των startups

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου

close menu