Οικονομία

Η Ελλάδα χάνει τον τριπλάσιο τζίρο που θα μπορούσε να επιτύχει από επιστημονικά συνέδρια

Ο κλάδος διαθέτει δυναμική που μπορεί να φτάσει σε τζίρο τα 6,5 δισ. δολάρια.

Ο συνεδριακός τουρισμός και η διοργάνωση εκδηλώσεων έχουν αναδειχθεί σε βασικό πυλώνα ανάπτυξης του τουριστικού κλάδου στην Ελλάδα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η συνεισφορά του κλάδου στην εθνική οικονομία ανέρχεται σε περισσότερα από 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, με τη δυνατότητα αυτό το ποσό να διπλασιαστεί μεσοπρόθεσμα, υπό προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με την πρόεδρο τον Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Εκδηλώσεων και Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO & DES), Σίσσυ Λυγνού, οι διεθνείς προοπτικές του κλάδου αναδεικνύονται εξαιρετικά ευοίωνες.  Εάν η πολιτεία επικεντρωθεί στην επίλυση ζωτικών θεμάτων για τον κλάδο, τότε ανοίγονται σημαντικές προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό και την οικονομία.

Ετησίως, η Ελλάδα χάνει περισσότερα από 20 διεθνή επιστημονικά συνέδρια και πάνω από 100 εταιρικά events, με αποτέλεσμα την απώλεια περισσοτέρων από 100.000 συνεδριακών επισκεπτών και 50.000 επισκεπτών εταιρικών εκδηλώσεων.

Διεθνή στοιχεία, δείχνουν ότι, η Ελλάδα χάνει τον τριπλάσιο τζίρο που θα μπορούσε να επιτύχει από διεθνή επιστημονικά συνέδρια και εταιρικά events, ενώ ο κλάδος διαθέτει δυναμική που μπορεί να φτάσει σε τζίρο τα 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα πρόσφατα αποτελέσματα της International Congress and Convention Association (ICCA) δείχνουν ότι η Αθήνα διατηρεί τη δυναμική της μεταξύ των σημαντικότερων συνεδριακών πόλεων, ενώ η Θεσσαλονίκη σημειώνει εντυπωσιακή άνοδο.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατέλαβε την 16η θέση παγκοσμίως το 2023, από την 13η το 2022, και την 11η θέση στην Ευρώπη το 2023, από τη 10η το 2022. Η Αθήνα κατέλαβε την 15η θέση παγκοσμίως το 2023, από την 8η το 2022, ενώ η Θεσσαλονίκη ανέβηκε στην 42η θέση παγκοσμίως το 2023, από την 78η το 2022, και την 26η θέση στην Ευρώπη το 2023, από την 51η το 2022.

Η πρόεδρος του HAPCO & DES, κ. Σίσσυ Λυγνού, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας και τις προοπτικές για τον κλάδο, δήλωσε: «Ο κλάδος των συνεδρίων και εκδηλώσεων προσφέρει λύση στην εποχικότητα και ενισχύει τον ποιοτικό τουρισμό. Χρειάζεται υποστήριξη από την πολιτεία με εθνική στρατηγική και στοχευμένη προβολή. Η έλλειψη υποδομών και διαθεσιμότητας κοστίζει στη χώρα έσοδα από συνέδρια και events που αγγίζουν τουλάχιστον το 1 δισ. ευρώ ετησίως».

Τα κύρια αιτήματα του HAPCO & DES προς την πολιτεία

Είναι χαρακτηριστικό ότι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, ιδίου μεγέθους με την Ελλάδα οι οποίες έχουν πραγματικά επενδύσει στην αγορά των Επιχειρηματικών Εκδηλώσεων, όπως η Πορτογαλία, η Ελβετία, η Φινλανδία και η Πολωνία έχουν πολλαπλάσια έσοδα από events.

Ο Σύνδεσμος ζητά από την πολιτεία:

Στοχευμένη προβολή: Δημιουργία ειδικής καμπάνιας για την προώθηση της συνεδριακής Ελλάδας και οργανωμένο σχέδιο προβολής σε εθνικό επίπεδο.

Αναγνώριση του ρόλου της βιομηχανίας: Αναγνώριση και αξιοποίηση του σημαντικού ρόλου της βιομηχανίας συνεδρίων και εκδηλώσεων στην ανάκαμψη και ανάπτυξη της χώρας.

Υποδομές: Δημιουργία ευέλικτου και βιώσιμου συνεδριακού κέντρου με δυνατότητα φιλοξενίας 6.000 ατόμων και ανάπτυξη υποδομών για κοινωνικές εκδηλώσεις και events άνω των 1.500 ατόμων.

Επιστροφή ΦΠΑ: Για εκδηλώσεις συνδέσμων και εταιρειών του εξωτερικού, ώστε να καταστεί ο συνεδριακός τουρισμός της Ελλάδας ανταγωνιστικός.

Εθνικό Convention Bureau: Δημιουργία εθνικού Convention Bureau για την υποστήριξη του κλάδου.

Δημιουργία Μητρώου Συνεδρίων: Για τη συλλογή έγκυρων στατιστικών στοιχείων που αναδεικνύουν τη δυναμική του κλάδου.

Μελέτη για τον MICE Τουρισμό: Συμβολή φορέων για την εκπόνηση μελέτης που θα μετρά τη συμβολή του MICE Τουρισμού στην Ελλάδα.

Ρύθμιση τιμών διαμονής: Ειδικά για εθνικά και διεθνή συνέδρια.

Αναβάθμιση τουριστικής εκπαίδευσης: Στοχευμένη εκπαίδευση για event management.

Διεκδίκηση συνεδρίων: Κρατική υποστήριξη για τη διεκδίκηση διεθνών συνεδρίων και διοργανώσεων.

Βιώσιμη ανάπτυξη: Ενίσχυση δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης στον τομέα MICE.

Η στήριξη της πολιτείας και η υλοποίηση αυτών των αιτημάτων θα μπορούσε να καταστήσει την Ελλάδα κορυφαίο προορισμό συνεδριακού τουρισμού και εκδηλώσεων, ενισχύοντας σημαντικά την εθνική οικονομία.

close menu