Διεθνή

Η Alibaba κατηγορείται για “πιθανή κατασκοπία” στο Βέλγιο

Η Alibaba, ο κινεζικός γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου, κατηγορείται για «πιθανή κατασκοπεία» στον κύριο κόμβο διανομής προϊόντων στην Ευρώπη από την υπηρεσία πληροφοριών του Βελγίου. Η υπηρεσία πληροφοριών παρακολουθεί τον κόμβο μετά από υποψίες ότι το Πεκίνο χρησιμοποιεί την εταιρεία για να κατασκοπεύει ευρωπαϊκές χώρες.

Ο κόμβος, που βρίσκεται στη Λιέγη του Βελγίου, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία φέτος και αποτελεί μια επένδυση 100 εκατομμυρίων ευρώ από την Alibaba.
Οι κατηγορίες έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του αεροδρομίου και την πιθανή πρόσβαση που θα μπορούσαν να έχουν οι Κινέζοι αξιωματικοί πληροφοριών σε ευαίσθητες και ασφαλείς περιοχές του αεροδρομίου αναφέρουν σε σχετικό δημοσίευμα οι Financial Times.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Alibaba δεν είναι απλώς ένας απλός ιδιωτικός φορέας, αλλά ένας πράκτορας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, υπό τις εντολές του καθεστώτος, όπως για παράδειγμα συνέβη στην καταστολή της μειονότητας των Ουιγούρων μέσω του λογισμικού αναγνώρισης προσώπου», δήλωσε ο Samuel Cogolati, μέλος του κόμματος Green Ecolo στο βελγικό κοινοβούλιο, ο οποίος ηγείται της κατηγορίας, στο Politico.
«Πρέπει να επανεξετάσουμε τον έλεγχο αυτών των ψηφιακών γιγάντων και τον έλεγχο αυτών των κινεζικών επενδύσεων, χωρίς αφέλεια. Πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια μας, να εγγυηθούμε την ασφάλειά μας, τις βασικές ελευθερίες και να προστατεύσουμε τα προσωπικά δεδομένα των Βέλγων πολιτών», συνέχισε.

close menu