Οικονομία

H Moody’s προβλέπει ταχεία αποκλιμάκωση του ελληνικού χρέους

Τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης του χρέους που συσσωρεύτηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας βλέπει η Moody’s στην ευρωζώνη, με την Ελλάδα να καταγράφει τη μεγαλύτερη μείωση ως ποσοστό του ΑΕΠ, όντας βέβαια και η χώρα με μακράν υψηλότερο χρέος.

Η εξέλιξη αποδίδεται στην ανάκαμψη της οικονομίας και τη σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης που διόγκωσαν τα ελλείμματα στην ευρωζώνη. Συνολικά ο οίκος περιμένει κατά μέσο όρο μείωση του χρέους κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες το 2022. Το ποσοστό είναι μεγαλύτερο στην Ελλάδα (10,1 μονάδες), την Κύπρο (6,8 μονάδες) και την Πορτογαλία (5,9).

Σε άλλες χώρες (Γαλλία, Ιταλία Ισπανία), η μείωση του χρέους θα είναι ήπια σε σχέση με τις αυξήσεις που υπήρξαν την τελευταία τριετία (+18 μονάδες, 25 μονάδες και 25 μονάδες αντίστοιχα).

Από την άλλη πλευρά, ακόμα και στο βασικό σενάριο, η ανεργία θα παραμείνει υψηλά στην ευρωζώνη. Σε χώρες όπως η δική μας, τα μέτρα στήριξης κατά τη διάρκεια της πανδημίας διέσωσαν θέσεις εργασίας, τα δομικά προβλήματα ωστόσο δεν λύθηκαν και περιορίζουν την αντιμετώπιση του θέματος.

Σημαντική για την ανάπτυξη θα είναι η λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης. Σε κάποιες χώρες του Νότου ουσιαστικά προκαλεί διπλασιασμό δημόσιων επενδύσεων τα επόμενα πέντε χρόνια, αν απορροφηθεί το σύνολο των πόρων. Αυτό σε συνδυασμό με μεταρρυθμίσεις μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση, που στην περίπτωση Ελλάδας, Ιταλίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας μεταφράζεται με επιπρόσθετη ετήσια ανάπτυξη 0,7 ποσοστιαίων μονάδων.

To AEΠ
Σχεδόν όλες οι χώρες θα επιστρέψουν σε προ πανδημίας επίπεδα του ΑΕΠ έως τα τέλη του έτους, αναφέρει ο οίκος. Ιδιαίτερα για τις χώρες της ευρωζώνης, εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα είναι 2,7% υψηλότερο από τα επίπεδα προ πανδημίας (σε πραγματικούς όρους) το 2022.

Ωστόσο, αυτό κρύβει σημαντικές αποκλίσεις. Παρά τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2021, η Ιταλία και η Ελλάδα μόλις που θα ξεπεράσουν τα επίπεδα ΑΕΠ του 2019 ενώ η Ισπανία, που εμφάνισε χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης εφέτος, θα παραμείνει οριακά κάτω από τα επίπεδα προ κρίσης, κάτι που αντανακλά την οικονομική σημασία του τουριστικού κλάδου και τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας του 2020.

Στον αντίποδα, Ιρλανδία, Εσθονία, Λιθουανία και Λουξεμβούργο επηρεάστηκαν λιγότερο από την κρίση και αναμένεται να καταγράψουν επίπεδα ΑΕΠ τουλάχιστον 5% υψηλότερα από το 2019.

TAGS:

close menu