Τεχνολογίες

H κατάρρευση του FTX βυθίζει την αγορά κρυπτονομισμάτων

Ακολουθώντας την αιφνίδια κατάρρευση του FTX, ενός από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων παγκοσμίως, σημαντικές απώλειες καταγράφει το σύνολο της αγοράς καθώς το ένα μετά το άλλο μικρά και μεγάλα κρυπτονομίσματα σημειώνουν μεγάλες απώλειες.

Το Bitcoin μετά από συνεχή πτώση μέσα στο Σαββατοκύριακο συνεχίζει να βρίσκεται σε καθοδική πορεία, φτάνοντας σήμερα σε χαμηλό εβδομάδας, με την αξία του να φτάνει τα 16 χιλ. δολάρια καταγράφοντας πτώση 3,45% σε ημερήσια βάση. Αντίστοιχα, το Ethereum χάνει 7,51% της αξίας του και βρίσκεται κοντά στα 1.114 δολάρια.

Στο κόκκινο βρίσκεται όμως ολόκληρη η αγορά κρυπτονομισμάτων, έχοντας χάσει περίπου 4,43% μόνο στις τελευταίες 24 ώρες. Η συνολική αξία της αγοράς ανέρχεται περίπου στα 795.34 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του CoinMarketCap. Η μεγάλη κατάρρευση ξεκίνησε από τις 6 Νοεμβρίου, όταν ο διευθύνων σύμβουλος της Binance, Changpeng Zhao, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία (το μεγαλύτερο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων του κόσμου) θα ρευστοποιήσει τις επενδύσεις της σε FTT, τα κρυπτονομίσματα του FTX. Η απόφαση του Zhao πυροδότησε ένα μεγάλο κύμα ρευστοποιήσεων, με αποτέλεσμα να οδηγήσει το FTX στην χρεοκοπία. Έκτοτε, η αγορά κρυπτονομισμάτων έχει χάσει τουλάχιστον 260 δισ. δολάρια.

Παράλληλα, μεγάλο κύμα δυσπιστίας προκάλεσε και η κατάρρευση της περιουσίας του ιδρυτή του FTX: Ο Σαμ Μπάνκμαν Φράιντ θεωρείτο ευρέως ως παιδί θαύμα της αγοράς κρυπτονομισμάτων και μάλιστα είχε χαρακτηριστεί ως ο επόμενος J.P. Morgan.

close menu