Δημόσια διοίκηση

Ειδική Γραμματεία Τεχνητής Νοημοσύνης: ΑΙ με κρατική σφραγίδα

Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται το κυβερνητικό σχέδιο για τη σταδιακή εισαγωγή της Τεχνητής Νοημοσύνης σε κάθε λειτουργικό κομμάτι του Δημοσίου, όπου μπορεί να «σηκώσει» τεχνολογική παρέμβαση. Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι πια απλώς ένα εργαλείο – αντιμετωπίζεται πλέον ως καταλύτης για τον επανασχεδιασμό του κράτους, από τον εκσυγχρονισμό της υγείας και της δικαιοσύνης, έως την πολιτική προστασία, τις μεταφορές, τη φορολογική συμμόρφωση και την πρόληψη φαινομένων κακοδιαχείρισης.

Η στρατηγική αυτή αποτυπώνεται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του powergame, στην ίδρυση Ειδικής Γραμματείας Τεχνητής Νοημοσύνης και Διακυβέρνησης Δεδομένων, υπό την ομπρέλα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης – το οποίο, μάλιστα, μετονομάστηκε σε «Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης». Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο, «συμβολικά, θέλουμε να δείξουμε τη σημασία που έχει αυτή η τεχνολογική επανάσταση για τις ζωές όλων μας».

Ειδική Γραμματεία ΑΙ με ξεκάθαρη αποστολή

Η νέα Γραμματεία δεν θα μπλέκεται οριζόντια σε όλα τα έργα πληροφορικής, αλλά θα έχει αποκλειστική ευθύνη για τις δράσεις τεχνητής νοημοσύνης. Το οργανόγραμμά της έχει ήδη οριστικοποιηθεί, ενώ έχει επιλεγεί και ο επικεφαλής της. Μεταξύ άλλων, θα έχει ρόλο συντονιστή των κεντρικών παρεμβάσεων για το AI στο Δημόσιο, από τις εφαρμογές στο gov.gr μέχρι τις επενδύσεις σε υπερ-υπολογιστές και AI εργοστάσια, και θα υποστηρίζει την επιτροπή ΑΙ που λειτουργεί υπό τον Πρωθυπουργό.

Δίδυμο AI υποδομών: «Φάρος» και «Δαίδαλος»

Σε εξέλιξη βρίσκονται μεγάλης κλίμακας επενδύσεις με τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης, της EuroHPC JU και εθνικών πόρων. Δύο βασικοί πυλώνες του οικοσυστήματος είναι:

  • Το AI Factory «Φάρος», έργο 30 εκατ. ευρώ (50% εθνικοί πόροι, 50% EuroHPC JU), που εγκαθίσταται στον «Δημόκριτο». Θα είναι μία από τις 7 πρώτες AI Factories της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα ενισχύσει την καινοτομία και τις εμπορικές εφαρμογές AI στην Ελλάδα.

  • Ο υπερυπολογιστής «Δαίδαλος», αξίας 60 εκατ. ευρώ, που θα εγκατασταθεί στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου. Με ισχύ 89 Pflops, θα καταταγεί στους 50 ισχυρότερους υπερυπολογιστές παγκοσμίως και στο top10 της Ευρώπης. Η σύμβαση έχει υπογραφεί με τη Hewlett Packard Enterprise.

Οι δύο αυτοί κόμβοι θα λειτουργούν συμπληρωματικά: ο «Φάρος» θα είναι η πύλη για εφαρμογές και επιχειρηματικά μοντέλα, ενώ ο «Δαίδαλος» θα παρέχει την υπολογιστική ισχύ.

Στη Δυτική Μακεδονία ο «Φάρος 2»

Η Ελλάδα έχει καταθέσει πρόταση για την εγκατάσταση και δεύτερου υπερυπολογιστή, του Pharos 2, αυτή τη φορά στη Δυτική Μακεδονία, με στόχο τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής και του ενεργειακού μετασχηματισμού. Με ισχύ 5–15 Petaflops και έως 500 GPUs, θα βασιστεί στην ακαδημαϊκή υποδομή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Η νέα αυτή υποδομή φιλοδοξεί να κάνει τη Δυτική Μακεδονία ψηφιακό κόμβο της ΝΑ Ευρώπης.

AI συμφωνία-πλαίσιο 25 εκατ. ευρώ και πιλοτικά έργα

Παράλληλα, το Υπουργείο προωθεί συμφωνία-πλαίσιο 25 εκατ. ευρώ για την προμήθεια λύσεων Τεχνητής Νοημοσύνης, ενώ αναπτύσσεται AI Governance Framework, καθώς και πιλοτικά έργα με φορείς όπως τα Υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας. Στα σκαριά βρίσκεται και AI Incubator που θα δημιουργεί in-house κυβερνητικές εφαρμογές.

Διεθνής αναγνώριση: Η Ελλάδα στις «Προηγμένες Χώρες» για το AI

Η προσέγγιση αυτή ήδη αποδίδει διεθνή αναγνώριση: Στην πρόσφατη έκθεση Technology and Innovation Report 2025 της UNCTAD, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 41η θέση παγκοσμίως, με βαθμολογία 0,72 στον Δείκτη Ετοιμότητας για τις Στρατηγικές Τεχνολογίες. Εντάσσεται έτσι στις «Προηγμένες Χώρες» – μια κατάταξη που ενισχύει τον εθνικό στόχο για πρωταγωνιστικό ρόλο στην ψηφιακή εποχή και την τεχνητή νοημοσύνη.

close menu