Προϊόντα-Υπηρεσίες

«Έξυπνα» γυαλιά «διαβάζουν» τα χείλη μας και δίνουν εντολές στις ηλεκτρονικές συσκευές 

Αυτή η ικανότητα των γυαλιών δεν διευκολύνει τον κάτοχο τους μόνο στη εύκολη χρήση του κινητού τηλεφώνου αλλά κυρίως προσφέρει ασφάλεια των προσωπικών του δεδομένων

Oμάδα ερευνητών του αμερικανικού Πανεπιστημίου Κορνέλ που είναι διάσημο για τις τεχνολογικές ανακαλύψεις που γίνονται εκεί δημιούργησε ένα ζευγάρι έξυπνων γυαλιών τα οποία ονομάζει «γυαλιά υπερήχων». Πρόκειται για ένα ζευγάρι γυαλιών τα οποία έχουν σύμφωνα με τον δημιουργό τους την ικανότητα να διαβάζουν τα χείλια του ατόμου που τα φοράει και έτσι μπορεί να χρησιμοποιεί το κινητό του τηλέφωνο ή άλλη ηλεκτρονική συσκευή όχι απλά με αθόρυβες ηχητικές εντολές.

Αυτή η ικανότητα των γυαλιών δεν διευκολύνει τον κάτοχο τους μόνο στη εύκολη χρήση του κινητού τηλεφώνου ή π.χ. του tablet του αλλά κυρίως προσφέρει ασφάλεια των προσωπικών του δεδομένων αφού θα μπορεί να ψιθυρίζει στα γυαλιά ένα κωδικό πρόσβασης σε κάποια online υπηρεσία ή πλατφόρμα και να αποφεύγεται ή πληκτρολόγηση τους η οποία μπορεί να υποκλαπεί από τους χάκερ.

Τα γυαλιά διαθέτουν ένα προηγμένο σύστημα μικροκαμερών που διαβάζουν τα χείλη του κατόχου τους. Όπως υποστηρίζουν το σύστημα απαιτεί μόνο λίγα λεπτά εκπαίδευσης (για παράδειγμα, ανάγνωση μιας σειράς αριθμών) για να μάθει τα μοτίβα ομιλίας ενός χρήστη. Στη συνέχεια, μόλις είναι έτοιμο να λειτουργήσει, το σύστημα στέλνει και λαμβάνει ηχητικά κύματα στο πρόσωπό του κατόχου ανιχνεύοντας τις κινήσεις του στόματος ενώ χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης για να αναλύει τα προφίλ ηχούς σε πραγματικό χρόνο «με περίπου 95 τοις εκατό ακρίβεια».

Τα γυαλιά δημιούργησαν ερευνητές του Εργαστηρίου SciFi του Κορνέλ και επόμενος στόχος τους είναι τώρα να αναβαθμίσουν την τεχνολογία που ανέπτυξαν ώστε να μπορεί να εντοπίζει και να μεταφράζει κινήσεις των χεριών, των ματιών και του προσώπου του κατόχου τους για να μεταφέρει τις ανάλογες εντολές σε ηλεκτρονικές συσκευές και συστήματα.

close menu