Επιχειρήσεις

Έξι γερμανικές ενεργειακές εταιρείες επισκέφτηκαν τη Θεσσαλονίκη

Έξι γερμανικές εταιρείες με εξειδίκευση στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας επισκέφτηκαν τη Θεσσαλονίκη και είχαν την ευκαιρία να ακούσουν και να προτείνουν. Η επιχειρηματική αποστολή διοργανώθηκε από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

«Το μεγαλύτερο ποσοστό του υφιστάμενου κτιριακού δυναμικού των ξενοδοχείων κατατάσσεται σε χαμηλή ενεργειακή βαθμίδα, οπότε η ανάγκη για ενεργειακό εκσυγχρονισμό είναι επιτακτική, με τη χρήση ήπιων λύσεων και δομικών επενδύσεων», ανέφερε μιλώντας στη Deutsche Welle ο Σωτήρης Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας MSolutions. Ήδη πολλοί ξενοδόχοι, παρά την πετυχημένη χρονιά φέτος, είδαν αυξημένα ενεργειακά κόστη και εξετάζουν τις προτεινόμενες λύσεις για εξοικονόμηση ενέργειας με εύλογο χρόνο απόσβεσης.

«Πολλές ερωτήσεις και ενδιαφέρον υπάρχει γύρω από τις ΑΠΕ, κυρίως με λύσεις net metering (συμψηφισμό παραγόμενης και καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας)», αναφέρει ο κ. Μυλωνάς. Υπάρχει μήπως με τον τρόπο αυτό κίνδυνος για την ποιότητα των υπηρεσιών; Ο κ. Μυλωνάς είναι ξεκάθαρος: «Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Αντιθέτως, τα ξενοδοχεία ενισχύονται καθώς οι πελάτες αλλά και οι tour operators επιζητούν και απαιτούν λύσεις αειφορίας».

Ένα ξενοδοχείο, με αναβαθμισμένες παροχές, χρειάζεται να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια κι έτσι τα προγράμματα εξοικονόμησης μπορεί να είναι πολύπλοκα. «Θα πρέπει να εκπαιδευτεί το προσωπικό στην εξοικονόμηση ενέργειας. Να ρυθμίζει τη λειτουργία των συσκευών ψύξης και θέρμανσης και όχι οι πελάτες.

Είναι δύσκολο να το επιβάλλεις στους πελάτες αλλά μπορείς να τους κινητροδοτήσεις με μεθόδους επιβράβευσης», σημειώνει ο Άρνε-Μάρτιν Κρουφτ, σύμβουλος ενεργειακής απόδοσης σε κτίρια. Για τον ίδιο, η μείωση της χρήσης της ενέργειας είναι η άμεση λύση αλλά δεν αρκεί.

«Η χρήση λιγότερο ενεργοβόρων συσκευών είναι σημαντική. Ήδη τα αποτελέσματα με τη χρήση λαμπτήρων LED είναι εντυπωσιακά», τονίζει ο Γερμανός ειδικός συνεχίζοντας: «Οι κτιριακές αλλαγές αποτελούν μια μακροπρόθεσμη αλλά πιο αποδοτική λύση. Είναι η κατάλληλη εποχή που επιδοτούνται τέτοιες αλλαγές. Μπορούν να εφαρμοστούν λύσεις, κτιριακά με θερμομονώσεις, όχι με ακριβά υλικά αλλά με πιο οικονομικές και αυτοσχέδιες λύσεις, χωρίς να λείπει η ποιότητα».

Καινοτόμες εφαρμογές

Οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις αποτελούσαν κάποτε μια ρομαντική ιστορία και σήμερα μια αξιόλογη πρόταση στο ενεργειακό πρόβλημα.

«Χρησιμοποιούμε φωτοβολταϊκά με διαφανείς μονάδες διπλού γυαλιού, που αφήνουν ηλιακό φως να περάσει και είναι ιδανικές για βεράντες ή χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων. Αναπτύξαμε ανοιχτά θερμοκήπια που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια και ταυτόχρονα επιτρέπουν την καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων», αναφέρει μιλώντας στη Deutsche Welle o Έριχ Μέρκλε από την εταιρεία Gridparity.

Θα μπορούσαν τα φωτοβολταϊκά να αποτελέσουν λύση στην ενεργειακή κρίση; «Ξεκάθαρα ναι. Μόνο στις γεωργικές εκτάσεις στη Γερμανία, περίπου το 1/3 της απαίτησης ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να καλυφθεί, χωρίς σημαντικούς περιορισμούς στην παραγωγή τροφίμων. Ένα άλλο τρίτο είναι καλύπτοντας με φωτοβολταϊκά όλους τους χώρους στάθμευσης», αναφέρει ο Μέρκλε.

Οι σύγχρονες ανακαινίσεις μπορούν να δώσουν πολλαπλές δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας. «Με μια υψηλή θερμομόνωση στην πρόσοψη και στην ταράτσα μειώσαμε στο ελάχιστο τις ενεργειακές ανάγκες των εγκαταστάσεών μας. Μειώσαμε τη θερμοκρασία ροής ζεστού νερού από 60° σε 47° και εξοικονομήσαμε το 70% της ενέργειας για αυτό τον σκοπό.

Χρησιμοποιώντας μία γεωθερμική διπλή αντλία θερμότητας υπόγειων υδάτων με βάθος 61 m και θερμοκρασία παραγωγής 14°- 16,5° καλύπτουμε τις ανάγκες τόσο σε ψύξη όσο και θέρμανση», αναφέρει ο Νόρμαν Ρέφλε από την AIR2 GmbH για τις αλλαγές στα κτίρια της εταιρείας του, που έχει ως σκοπό τη μηδενική ενεργειακή κατανάλωση. «Έχουμε έτσι την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Με καίριες αλλαγές χωρίς να χάσουμε κάτι. Ίσα ίσα κερδίσαμε και σε συνείδηση», λέει χαρακτηριστικά.

Λελογισμένη χρήση για το παρόν, επενδύσεις για το μέλλον

«Ένα 5-10% ενέργειας μπορεί να εξοικονομηθεί οπουδήποτε, χωρίς υποχωρήσεις στην ποιότητα ζωής και την παραγωγή», εξηγεί ο καθηγητής ενεργειακών συστημάτων του ΑΠΘ Άγις Παπαδόπουλος. «Μπορούμε να πετύχουμε εξοικονόμηση με τη συντήρηση συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού. Ακόμη, με την ορθή χρήση θερμοστατών. Π.χ. Αν αφήσουμε τη θέρμανση στο σπίτι όταν λείπουμε στους 12-13°, όταν επιστρέψουμε και τη ρυθμίσουμε στους 18-19°, το σπίτι θα θερμανθεί ευκολότερα. Τέλος, με τον κατάλληλο αερισμό. Για λίγο χρόνο και έντονα».

To στοίχημα του άμεσου μέλλοντος για τον ίδιο είναι η αξιοποίηση των ΑΠΕ, με ενσωμάτωσή τους στο δίκτυο σε συνδυασμό με κατασκευή μονάδων αποθήκευσης ενέργειας. «Το πρώτο οκτάμηνο του 2022 καλύφθηκε το 38% της συνολικά καταναλώμενης ενέργειας στην Ελλάδα από ΑΠΕ. Στις αρχές του περασμένου Απριλίου, καλύφθηκε το 70% των αναγκών και χρειάστηκε να γίνει απόρριψη φορτίου γιατί ήταν σε ώρες που δεν μπορούσε να τις απορροφήσει το δίκτυο. Θα χρειαστεί ένα γενναίο σχέδιο επενδύσεων, δημοσίων και ιδιωτικών, για να ξεπεραστεί αυτό», τονίζει.

Στο πλαίσιο της επιχειρηματικής αποστολής πραγματοποιήθηκαν πάνω από εβδομήντα επιχειρηματικές συναντήσεις των γερμανικών εταιρειών με ελληνικές επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες ανανέωσαν το ραντεβού τους για το άμεσο μέλλον και μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα.

«Είναι μεγάλο το ενδιαφέρον της αγοράς για άμεσες λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και για επενδύσεις σε ΑΠΕ», επισημαίνει ο Γιώργος Θεοδωράκης, Διευθυντής Παραρτήματος Βορείου Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, συνεχίζοντας: «Υπάρχει ένα κλίμα αισιοδοξίας για τη συνεργασία στο μέλλον και στις δύο πλευρές».

close menu