Υποδομές

ΕΥΑΘ: Προχωρά σε αντικατάσταση 50.000 υδρόμετρων

Σε αντικατάσταση 50.000 υδρόμετρων ταχυμετρικού τύπου με νέα, ογκομετρικού τύπου, με κριτήριο την παλαιότητα και χωρίς καμία επιβάρυνση των καταναλωτών, προχωρά κυρίως σε Πυλαία, Ωραιόκαστρο, Πεύκα και Ευκαρπία η ΕΥΑΘ ΑΕ. παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη και διαγωνισμός για την προμήθεια και εγκατάσταση 100.000 «έξυπνων», ψηφιακών υδρόμετρων, με δικαίωμα προαίρεσης για άλλα ισάριθμα.
Η σχετική σύμβαση για την προμήθεια των προαναφερόμενων 50.000 υδρομέτρων υπογράφηκε σήμερα στα γραφεία της ΕΥΑΘ ΑΕ.

Η αντικατάσταση των προαναφερόμενων υδρόμετρων θα βελτιώσει την ακρίβεια της καταγραφής της κατανάλωσης και, κυρίως, θα συμβάλει δραστικά στη μείωση των απωλειών μη τιμολογούμενου, επεξεργασμένου ύδατος.

Οι περιοχές, όπου θα αντικατασταθούν τα υδρόμετρα είχαν «περάσει» στη δικαιοδοσία της ΕΥΑΘ διατηρώντας τα παλιά, ταχυμετρικού τύπου υδρόμετρα τους. Τονίζεται δε, ότι ταυτόχρονα με την αντικατάσταση, θα εγκατασταθεί κατάλληλη υποδομή για μελλοντική ένταξη σε σύστημα ασύρματης ανάγνωσης και θα τοποθετηθούν διακόπτες ασφαλείας με τηλεσκοπική διάταξη.

«Η εταιρεία μας έχει βάλει στόχο να μειώσει το υδάτινο αποτύπωμά της κατά 20% έως το 2030. Μέσα σε τρία χρόνια μειώσαμε ειδικά το μη τιμολογούμενο νερό από 32% σε 27,2%. Η σταδιακή αντικατάσταση, μετά από πολλά χρόνια, των παλιού τύπου υδρομέτρων με νέα, υψηλής ακρίβειας, εξυπηρετεί -στο μέτρο που της αναλογεί- τον στόχο της διαφύλαξης του υδάτινου πόρου της περιοχής μας, εξοικονομεί παραγωγικό χρόνο στην επιχείρηση και κεφάλαιο στους καταναλωτές, που πολλές φορές επιβαρύνονται από διαρροές στα εσωτερικά τους δίκτυα», επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Άνθιμος Αμανατίδης.

Αναφορικά με το διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη για την προμήθεια άλλων υδρόμετρων, από την ΕΥΑΘ ΑΕ τονίζεται ότι η όλη διαδικασία θα αφορά την αντικατάσταση μέρους του παλιάς τεχνολογίας μετρητικού εξοπλισμού της εταιρείας με υδρόμετρα νέας τεχνολογίας, χωρίς κινούμενα μέρη («έξυπνα» υδρόμετρα). Ο καταναλωτής θα έχει πλέον τη δυνατότητα να παρακολουθεί την κατανάλωση του νερού και τις χρεώσεις στο σπίτι ή τον επαγγελματικό του χώρο, να ειδοποιείται αυτόματα για τυχόν διαρροή και να ενημερώνεται για επικίνδυνη πτώση της θερμοκρασίας του υδρομέτρου.

close menu