Επιχειρήσεις

Εταιρείες και κυβερνήσεις αναζητούν 3 εκατομμύρια ειδικούς Cybersecurity

Η ολοένα μεγαλύτερη ζήτηση για προσωπικό ασφαλείας αυξάνει τον πληθωρισμό στους μισθούς, τις επιλογές των ειδικών αλλά και τα κενά δεξιοτήτων.

Οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να αγωνίζονται να βρουν προσωπικό Cybersecurity μετά από περισσότερο από μια δεκαετία κατά την οποία η ζήτηση ξεπέρασε την προσφορά και έστειλε τους μισθούς υψηλότερα.

Το 2022, η παγκόσμια έλλειψη επαγγελματιών στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο ανήλθε σε 3,4 εκατομμύρια, σε σύγκριση με συνολικό εργατικό δυναμικό στον κυβερνοχώρο 4,7 εκατομμυρίων, σύμφωνα με έρευνα της ISC2, μιας ένωσης επαγγελματιών ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Το χάσμα ήταν ιδιαίτερα μεγάλο στους τομείς της αεροδιαστημικής, της κυβέρνησης, της εκπαίδευσης, των ασφαλειών και των μεταφορών. Για να καλυφθούν όλες οι τρέχουσες κενές θέσεις, το εργατικό δυναμικό πρέπει να αυξηθεί κατά περίπου 70%, λέει ο διευθύνων σύμβουλος της ISC2, Clar Rosso.
Μεγάλες ελλείψεις δεξιοτήτων υπάρχουν και στις λεγόμενες μαλακές – οριζόντιες δεξιότητες όπως επικοινωνία και η διαπροσωπική επαφή αλλά και στο cloud computing, σύμφωνα με ξεχωριστή παγκόσμια έρευνα της Isaca, μιας άλλης ένωσης ασφάλειας πληροφορικής.

Αυτή η αδυναμία απόκτησης και διατήρησης εργαζομένων στον τομέα του Cybersecurity δημιουργεί ήδη τρωτά σημεία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες στην ISC2 που ανέφεραν ελλείψεις εργατικού δυναμικού δήλωσαν ότι τα ελλείμματα προσωπικού θέτουν τους οργανισμούς τους σε «μέτριο» ή «ακραίο» κίνδυνο επίθεσης στον κυβερνοχώρο.

Ως απάντηση στην αυξημένη απειλή, έχουν δρομολογηθεί νέες πρωτοβουλίες προσλήψεων. Η ISC2 προσφέρει πιστοποίηση “entry-level” στην κυβερνοασφάλεια – μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου της κυβέρνησης των ΗΠΑ να συνεργαστεί με οργανισμούς και να καλύψει εκατοντάδες χιλιάδες κενές θέσεις. Ταυτόχρονα, μικρότερα προγράμματα – μέσω ιδρυμάτων όπως το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Τορόντο – επανεκπαιδεύουν τους εργαζόμενους «μεσαίου επιπέδου» στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και τους βοηθούν να βρουν θέσεις εργασίας στον κλάδο.

Στην Ελλάδα κατά περιόδους τρέχουν διάφορα δωρεάν προγράμματα εκπαίδευσης στην κυβερνοασφάλεια, όπως για παράδειγμα αυτό του Regeneration με την Microsoft ή τα προγράμματα της ESET ενώ θα πρέπει να αναφέρουμε και την ελληνική Startup Hack The Box η οποία προσφέρει υπηρεσίες εκπαίδευσης κυβερνοσφάλειας σε ιδιώτες και εταιρείες με τεράστια – παγκόσμια επιτυχία. Τέλος, ο ευρωπαϊκός οργανισμός κυβερνοασφάλειας, ENISA, προσφέρει επίσης πολλά προγράμματα εκπαίδευσης, όπως και η Cyber Skills Academy της ΕΕ.

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες αυτές για την ενίσχυση της προσφοράς, ο ανταγωνισμός για την πρόσληψη εργαζομένων στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο εξακολουθεί να είναι έντονος – διατηρώντας τους μισθούς υψηλούς. Το 2022, οι μέσοι παγκόσμιοι μισθοί για τους επαγγελματίες ασφάλειας στον κυβερνοχώρο κυμαίνονταν μεταξύ περίπου 128.000 και 150.000 δολαρίων, σύμφωνα με τη Statista, μια εταιρεία ανάλυσης δεδομένων.

Με πληροφορίες από FT.com

close menu