Τηλεπικοινωνίες

Ericsson: Δεν εξάγουμε hardware στη Ρωσία, μόνο υποστήριξη λογισμικού

Η Ericsson δηλώνει πως παρέχει μόνο λογισμικό και τεχνική υποστήριξη σε Ρώσους πελάτες και πως δεν έχει πουλήσει τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό στους εκεί παρόχους κινητής τηλεφωνίας, από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Αφορμή της δήλωσης, αποτέλεσαν δημοσιεύματα σε σουηδικά ΜΜΕ σύμφωνα με τα οποία η εταιρεία συνεχίζει τις εξαγωγές της.

Η Ericsson ανέστειλε τις επιχειρήσεις της στη Ρωσία τον Απρίλιο και δήλωσε τον Αύγουστο πως θα αποχωρήσει από τη χώρα τους ερχόμενους μήνες. Κατέγραψε απώλειες 900 εκατ. σουηδικών κορωνών και απέλυσε 400 υπαλλήλους στη χώρα καθώς περιορίζει τις επιχειρήσεις της.

«Συνάδοντας με τις κυρώσεις, παρέχουμε το λογισμικό και την τεχνική βοήθεια για εκείνα τα προϊόντα που έχουμε αποστείλει πριν από την εισβολή καθιστώντας εφικτή την αποχώρηση, ενώ θα εκπληρώνουμε τις συμβατικές μας υποχρεώσεις», δήλωσε εκπρόσωπός της. “Όταν ανακοινώθηκαν οι κυρώσεις, σταματήσαμε τις αποστολές προς πελάτες στη Ρωσία», είπε.

Η ανταγωνίστρια εταιρεία, Nokia, η οποία έχει επίσης ανακοινώσει σχέδια για την έξοδό της από τη Ρωσία πριν από το τέλος της χρονιάς, είχε πει πως κάνει περιορισμένη συντήρηση σε κρίσιμα δίκτυα προκειμένου να εκπληρώσει τις συμβατικές και ανθρωπιστικές υποχρεώσεις της.

Η Sveriges Radio Ekot ανέφερε πως η Ericsson αιτήθηκε για 12 άδειες εξαίρεσης από τις κυρώσεις από την Επιθεώρηση Στρατηγικών Προϊόντων της Σουηδίας και έλαβε επτά. Ο κατάλογος των κυρώσεων από τη σουηδική αρχή περιλαμβάνει λογισμικό και τεχνολογία που συνδέεται με τις τηλεπικοινωνίες. Δεν απάντησε προς το παρόν σε αίτημα για σχόλια.

Η Ericsson εξήγησε ωστόσο πως οι άδειες αφορούν το λογισμικό και την τεχνική υποστήριξη. «Αν και η τεχνολογία κινητής είναι για πολιτική χρήση, μια άδεια εξαγωγής απαιτείται κυρίως λόγω της προηγμένης τεχνολογίας κρυπτογράφησης που ενσωματώνεται στα προϊόντα μας, και αυτό είναι εφαρμοστέο για όλες της χώρες. Τα προϊόντα της Ericsson έχουν σχεδιαστεί για πολιτική όχι στρατιωτική χρήση», είπε.

close menu