Έρευνα & Καινοτομία

Ενημερωτική εκδήλωση «Χρηματοδότηση και Υποστήριξη της Καινοτομίας στον Ορίζοντα Ευρώπη»

Τα ευρωπαϊκά εργαλεία χρηματοδότησης επιχειρήσεων, καθώς και οι εθνικές δράσεις σε Ελλάδα και Κύπρο για την υποστήριξη της καινοτομίας, παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης με τίτλο «Χρηματοδότηση και Υποστήριξη της Καινοτομίας στον Ορίζοντα Ευρώπη».

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν διαδικτυακά την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022, το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας της Κύπρου, ως Εθνικά Σημεία Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας.

Η εκδήλωση προσέλκυσε περισσότερους από 500 συμμετέχοντες, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης να θέσουν τις ερωτήσεις τους στους ομιλητές.

Απευθύνοντας χαιρετισμό ο Καθηγητής κ. Αθανάσιος Κυριαζής, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, παρουσίασε τις δράσεις της πολιτείας για την στήριξη της καινοτομίας, οι οποίες δεν επικεντρώνονται μόνο στην ενίσχυση της χρηματοδότησης, αλλά περιλαμβάνουν και την ίδρυση Κέντρων Καινοτομίας, όπως αυτό στην Θεσσαλονίκη, το οποίο μάλιστα σύναψε συμφωνία συνεργασίας με το Ισραήλ.

Στην κατεύθυνση αυτή έχει επίσης εγκριθεί η χρηματοδότηση για την υποστήριξη Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας (TTO) στα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα για να υποστηρίξουν την αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων από στις επιχειρήσεις και την οικονομία.

Από την πλευρά της Κύπρου, ο κ. Θεόδωρος Λουκαΐδης, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) υπογράμμισε ότι στόχος είναι να καταστεί η καινοτομία οριζόντια βάση βιώσιμης ανάπτυξης για την Κύπρο. Δήλωσε ότι η συμμετοχή στο European Innovation Council πρόκειται να αυξηθεί και υπογράμμισε ότι πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η υποβολή προτάσεων για τον 3ο κύκλο προγραμμάτων καινοτομίας, με μεγάλη συμμετοχή.

Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας (EIC) μέσω του οποίου προσφέρονται επιχορηγήσεις (grants) και επιχειρηματικά κεφάλαια (equity), συμβουλευτική υποστήριξη (coaching) και δικτύωση. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος αγγίζει τα 10,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το 70% των κεφαλαίων προορίζεται ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα εργαλεία και οι προκηρύξεις του 2022, από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

  • Ο κ. Ανδρέας Λυμπέρης, Head of Sector, European Innovation Council and SMEs Executive Agency (EISMEA), παρουσίασε τα εργαλεία υποστήριξης των επιχειρήσεων, στατιστικά συμμετοχής και τις νέες προκηρύξεις για τις ΜμΕ που ειδικεύονται τόσο στην υψηλή όσο και στη μελλοντική τεχνολογία σε διαφορετικούς τομείς. Πάνω από 6.000 προτάσεις αξιολογήθηκαν στα διαφορετικά εργαλεία του EIC (Pathfinder, Transition, Accelerator), ενώ τα 262 έργα που αξιολογήθηκαν θετικά, έλαβαν συνολικά χρηματοδότηση πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο κύριος Λυμπέρης.
  • Στην συνέχεια, ο κ. Βασίλειος Γογγολίδης παρουσίασε την εθνική πρωτοβουλία χρηματοδότησης των φορέων που έλαβαν Seal of Excellence, μέσα από την οποία έχουν χρηματοδοτηθεί 20 προτάσεις από την Ελλάδα.

Τα Ευρωπαϊκά Οικοσυστήματα Καινοτομίας (ΕΙΕ) και η διασύνδεση των χωρών που συμμετέχουν στον Ορίζοντα Ευρώπη ώστε να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις και να υπάρχει κοινή στόχευση και προγραμματισμός, παρουσιάστηκαν αναλυτικά. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος φθάνει τα 500 εκ. ευρώ για την επταετία 2021-2027.

  • Η κ. Χριστίνα Νάνου, Policy Adviser, European Innovation Council and SMEs Executive Agency (EISMEA) παρουσίασε στοιχεία για τα ευρωπαϊκά οικοσυστήματα καινοτομίας, τη νέα προκήρυξη του προγράμματος και απάντησε σε ερωτήματα που τέθηκαν από το κοινό.

Με προϋπολογισμό 3 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΙΤ) συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων. Πρόκειται για την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, η οποία έχει στόχο να μετατραπούν οι καινοτόμες ιδέες σε προϊόντα και υπηρεσίες. Μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, το ΕΙΤ ενισχύει την δημιουργία νέων επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας. Μέχρι σήμερα, το ΕΙΤ αποτελεί την μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή κοινότητα καινοτομίας με περίπου 3.000 εταίρους που προέρχονται από 1.570 επιχειρήσεις (πολλές εκ των οποίων είναι μικρομεσαίες), 423 ακαδημαϊκά ιδρύματα, 398 ερευνητικά κέντρα, 241 πόλεις και περιφέρειες.

  • Η κ. Κατερίνα Σερέτη, Head of Stakeholder Relations Section, European Institute of Innovation and Technology (EIT) παρουσίασε τις ανοιχτές προκηρύξεις και τις κοινές δράσεις με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας.

Τέλος, παρουσιάστηκαν οι δράσεις ολοκληρωμένης επιχειρηματικής υποστήριξης που προσφέρει το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ στο πλαίσιο του Enterprise Europe Network από τον κ. Αχιλλέα Μπάρλα, επικεφαλής της ομάδας “Innovation in SMEs”, του Δικτύου ΠΡΑΞΗ.

Μπορείτε να δείτε μαγνητοσκοπημένη την εκδήλωση στο κανάλι του Δικτύου ΠΡΑΞΗ στο Youtube

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις παρουσιάσεις της εκδήλωσης:

Σημειώνεται ότι οι παρουσιάσεις της εκδήλωσης έχουν ήδη αναρτηθεί στους παρακάτω διαδικτυακούς τόπους: www.praxinetwork.gr, www.horizoneurope.gr, www.gsrt.gr.

Ο «Ορίζοντας Ευρώπη» είναι το πρόγραμμα πλαίσιο της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία για την περίοδο 2021-2027, με προϋπολογισμό 95,5 δισ. ευρώ και αποτελεί το διάδοχο του Ορίζοντα 2020 (2014-2020).

close menu