Διεθνή

Έλον Μασκ: Μέσω του Starlink σταμάτησα ουκρανική επίθεση στη Σεβαστούπολη

Ο Έλον Μασκ υποστηρίζει ότι απενεργοποίησε την κάλυψη του Starlink στην Κριμαία, ώστε να αποτραπεί επίθεση που θα κλιμάκωνε τη σύγκρουση

Ο Έλον Μασκ δηλώνει ότι εμπόδισε ουκρανική επίθεση κατά ρωσικής ναυτικής βάσης τον περασμένο χρόνο, απορρίπτοντας το αίτημα του Κιέβου για την ενεργοποίηση μέσω του δικτύου Starlink της πρόσβασης στο Internet στη Μαύρη Θάλασσα, στην περιοχή της προσαρτημένης από τη Μόσχα ουκρανικής Κριμαίας.

«Λάβαμε επείγον αίτημα κυβερνητικών αρχών για την ενεργοποίηση του Starlink μέχρι τη Σεβαστούπολη. Ο προφανής στόχος ήταν η βύθιση του μεγαλύτερου μέρους του ρωσικού στόλου που σταθμεύει» εκεί, έγραψε ο Μασκ στο Twitter (X).

Η υπηρεσία Internet μέσω του Starlink, που εκμεταλλεύεται η εταιρεία SρaceX, ιδιοκτησίας Μασκ, αναπτύχθηκε στην Ουκρανία λίγο μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022. Η Σεβαστούπολη φιλοξενεί τη ναυτική βάση του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα.

«Αν είχα δεχτεί το αίτημά τους, τότε η SρaceX θα ήταν καθαρά συνεργός σε έναν μεγάλο πόλεμο και στην κλιμάκωση της σύρραξης», δηλώνει.

Ο Μασκ απάντησε με την ανάρτησή του στο απόσπασμα βιογραφίας του που θα κυκλοφορήσει και υπογράφεται από τον Ουόλτερ Άιζακσον. Στο απόσπασμα που δημοσιεύεται στη Washington Post, ο Άιζακσον γράφει ότι τον Σεπτέμβριο 2022, «ο ουκρανικός στρατός επιχειρούσε μυστική επίθεση κατά του ρωσικού στόλου στη Σεβαστούπολη, στέλνοντας έξι μικρά υποβρύχια drones γεμάτα εκρηκτικά, χρησιμοποιώντας το Starlink για την καθοδήγησή τους προς τον στόχο.

Ο Άιζακσον τονίζει ότι ο Μασκ είχε μιλήσει τότε «στον πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ… ο οποίος τον είχε βεβαιώσει απερίφραστα ότι μία ουκρανική επίθεση κατά της Κριμαίας θα προκαλούσε πυρηνική απόκριση».

Σύμφωνα με τον Άιζακσον, ο Μασκ «είπε μυστικά στους μηχανικούς του να απενεργοποιήσουν την κάλυψη περιοχής σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κριμαίας. Οταν τα ουκρανικά drones πλησίασαν τον ρωσικό στόλο στη Σεβαστούπολη, έχασαν την επαφή και βυθίστηκαν χωρίς κίνδυνο».

close menu