Επιχειρήσεις

Elevate Greece ΑΕ:  Στις 728 οι εγγεγραμμένες startups το 2022 

Στα 8,2 δισ. ευρώ η αξία του οικοσυστήματος

Τον απολογισμό της για το 2022 και τον προγραμματισμό της για το 2023 παρουσίασε η Elevate Greece AE. Όπως τόνισε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, όταν ανέλαβε καθήκοντα στο υπουργείο το 2019, στόχος ήταν η δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, θέληση ήταν κυρίως να δοθεί η δυνατότητα σε νέους να δημιουργήσουν κάτι δικό τους και όχι να εργαστούν σε μεγάλες πολυεθνικές. Ο ίδιος τόνισε ότι από εδώ και πέρα, ζητούμενο είναι να υπάρξουν περισσότερες γέφυρες με το εξωτερικό, ώστε να δοθούν σημαντικά αναπτυξιακά εργαλεία στις startups και όχι έκτακτα μέτρα, ώστε να κάνουν τα επόμενα βήματά τους. “Στόχος είναι μια πολύ μεγαλύτερη εξωστρέφεια”, δήλωσε.

Ο κ. Δήμας ανέφερε τον απολογισμό του 2022 για το Elevate Greece:

– 728 εγγραφές (έως 31/12/2022). Τώρα διαμορφώνονται γύρω στις 740 .

– 1.491 αιτήσεις

– +175 εγγραφές το 2022

– Το 17,3% των εγγραφών έχει γίνει με τη διαδικασία των εγκρίσεων με ταχεία διαδικασία βάσει αιτιολογίας

– Ως προς την γεωγραφική κατανομή, η συντριπτική πλειοψηφία βρίσκεται στην Αττική (68% – περίπου 2 στις 3)

– Ως προς την έδρα, το 88% έχει την ελληνική επικράτεια, με συνεχή αύξηση της εξωστρέφεια

– 2021 χρονιά-ρεκόρ σε συστάσεις εταιρειών

– Αριθμός ιδρυτών, το 42% έχει 2

– Ως προς το φύλο των ιδρυτών, το 77% είναι άνδρες. Όπως τόνισε ο κ. Δήμας, χρειάζεται ακόμη αρκετή δουλειά σε αυτό το κομμάτι, για το πώς θα ενθαρρυνθούν περισσότερες γυναίκες.

– Ως προς τις πηγές εξωτερικής χρηματοδότησης, το 61,3% αφορά venture capital funds και το 11,8% επενδυτικούς αγγέλους -ένα ποσοστό που ο κ. Δήμας πιστεύει ότι θα αυξηθούν στο μέλλον και λόγω τάσης αλλά και λόγω φορολογικών κινήτρων

Ο κ. Δήμας αναφέρθηκε και στην συνεισφορά των ιδιωτικών εταιρειών, με μεγάλη ανταπόκριση (χρήματα για βραβεία, mentoring, συνεργασίες κ.ά.).

Άδωνις Γεωργιάδης: Ανάγκη σύνδεσης της γνώσης με την αγορά εργασίας 

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε ότι από το 2019 είχε αναφερθεί στην ανάγκη σύνδεσης της γνώσης από τα πανεπιστήμια με την αγορά εργασίας, ενώ αναφέρθηκε στο επιτυχημένο παράδειγμα του Ισραήλ.

Αναφερθείς στην απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει τη γενική Γραμματεία Τεχνολογίας στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι στόχος ήταν να αποδειχθεί ότι αυτός ήταν ο σωστός δρόμος. Όπως συνέχισε, μία από τις πρώτες αρμοδιότητες ήταν οι startups και τα κίνητρα που θα μπορούσαν να τους δοθούν. “Μια startup, πέραν της καλής ιδέας, θα χρειαστεί πόρους, αλλιώς δεν θα μπορέσει να προχωρήσει”.

Αναφερθείς στο Elevate Greece, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι πολλές εταιρείες, στην προσπάθειά τους να εγγραφούν στο μητρώο, έγιναν καλύτερες. “Τέσσερα χρόνια μετά, καταφέραμε ένα μικρό θαύμα, καθώς η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη από την τελευταία θέση από τις 27 χώρες ως προς την καινοτομία”, τόνισε, ενώ πρόσθεσε πως η σύνδεση του Elevate Greece με το ΕΒΕΑ θα δώσει περαιτέρω ώθηση στις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Αθανάσιος Κυριαζής: Το κράτος μπορεί να λειτουργήσει εάν θέλει   

Το “παρών” έδωσε, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Καινοτομίας, Αθανάσιος Κυριαζής, ο οποίος ανέφερε ότι η όλη προσπάθεια ξεκίνησε από το μηδέν. “Τον Οκτώβριο του 2020 ψηφίστηκε ο νόμος και είχαμε μόνο ένα ΦΕΚ. Έπρεπε να ξεκινήσουμε από το μηδέν, εν μέσω μάλιστα της πανδημίας”, δήλωσε, κάνοντας λόγο για ένα στοίχημα που ήθελαν να πετύχει.

“Το κράτος μπορεί να λειτουργήσει εάν θέλει να λειτουργήσει και έχει τη σωστή καθοδήγηση”, τόνισε, αναφορικά με την ταχύτητα που προχώρησε η όλη διαδικασία.

“Το Elevate πέτυχε αυτά που ήθελε να πετύχει. Μπήκε ένα λιθαράκι και πιστεύω ότι στο μέλλον θα πετύχει ακόμη περισσότερα”, τόνισε.

Μιχάλης Δρίτσας: Οι επόμενοι στόχοι

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Elevate Greece, Μιχάλης Δρίτσας, παρουσίασε επιπλέον στοιχεία για το ελληνικό οικοσύστημα, κάνοντας λόγο για άνοδο της Ελλάδας στη διεθνή κατάταξη και τονίζοντας ότι η αξία του ελληνικού οικοσυστήματος το 2022 διαμορφώθηκε στα 8,2 δισ. ευρώ (x7,5 φορές σε σχέση με το 2017).

Τέλος, ο κ. Δρίτσας αναφέρθηκε στους επόμενους στόχους του Elevate:

– Προσλήψεις (ΑΣΕΠ)

– Νέα πλατφόρμα σε 2 χρόνια

– Μελέτες για το οικοσύστημα

– Δράσεις εξωστρέφειας

– Ενδυνάμωση διασύνδεσης με όλο το ελληνικό οικοσύστημα

– Διασύνδεση με άλλα οικοσυστήματα εκτός Ελλάδας

Με γνώμονα την επιθυμία για:

– Υψηλό οικονομικό αντίκτυπο

– Προέλκυση περισσότερων ξένων επενδύσεων

– Περισσότερους μονόκερους

– Υψηλότερη αποτίμηση

– Σημαντικές επενδύσεις

– Περισσότερες από-επενδύσεις

close menu