Εκδηλώσεις

Εγκαινιάζεται το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, η μεγαλύτερη ΔΕΘ της τελευταίας 20ετίας, με την παρουσία των ΗΠΑ ως τιμώμενη χώρα

Στη μεγαλύτερη της τελευταίας 20ετίας αναδεικνύεται η 83η ΔΕΘ, η οποία, με την παρουσία των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας, λαμβάνει φέτος άλλες διαστάσεις και αναβαθμίζει εκθεσιακά τη Θεσσαλονίκη. Δεν είναι τυχαίο το ότι χθες, στη συνέντευξη Τύπου εν όψει της έκθεσης, ο νέος Αμερικανός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Γκρέγκορι Φλέγκερ τόνισε πως η αμερικανική παρουσία στην 83η ΔΕΘ δείχνει το πόσο πολύ οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τις ευκαιρίες που υπάρχουν στη χώρα μας, και δη στη βόρεια Ελλάδα. «Η Αμερική είναι εδώ, η Αμερική συμμετέχει, ενδιαφέρεται» ανέφερε χαρακτηριστικά, μεταφέροντας το ενδιαφέρον του για την αμερικανική συμμετοχή.

Με συνολικά 20 επίσημες, άμεσες κρατικές συμμετοχές, έναντι 17 πέρυσι, η 83η ΔΕΘ -εγκαινιάζεται στις 8 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 16 του μηνός- θα είναι επίσης η πλέον διεθνοποιημένη των τελευταίων ετών. Οι εκθεσιακές συμμετοχές της ξεπερνούν τις 1.500, έναντι 1.398 πέρυσι, ενώ η εκθεσιακή κάλυψη είναι πλήρης και μεταφράζεται σε συνολικά 32.075 τ.μ., έναντι 27.191 τ.μ. το 2017. Οσο για την επισκεψιμότητα, στόχος είναι να ξεπεραστεί το περσινό ρεκόρ των περίπου 264.000 επισκεπτών, με βλέψεις ακόμα και για 300.000 επισκέπτες.

Οι ΗΠΑ είναι η τιμώμενη χώρα
Οι ΗΠΑ καλύπτουν όλο το περίπτερο 13, με 60 εταιρίες-κολοσσούς και φορείς. Μάλιστα, η Αμερική φέρνει στην 83η ΔΕΘ δεκάδες υψηλόβαθμα στελέχη ορισμένων από τις μεγαλύτερες εταιρίες διεθνώς, όπως το Facebook, η ΙΒΜ, η Cicso, η Google, η Intel, η HP, η Oracle, η Microsoft, η Lockheed Martin, αλλά και πολλές πρωτιές, όπως η πρώτη παρουσίαση στη χώρα ενός προσομοιωτή πτήσης με F-35. Η δε άφιξη του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος καταδεικνύει τη βαρύτητα της παρουσίας της Αμερικής στην έκθεση.

Στην 83η ΔΕΘ έρχονται για πρώτη φορά η Πορτογαλία και το Ουζμπεκιστάν, ενώ μεγάλες συμμετοχές είναι αυτές της τιμώμενης χώρας του 2019 Ινδίας (με 35 εταιρίες) και της περσινής τιμώμενης χώρας Κίνας με 30.

Παράλληλα, η φετινή διοργάνωση φιλοξενεί το θεματικό πάρκο «Ψηφιακή Ελλάδα» (Digital Greece), με 130 ελληνικές start-ups (στο περίπτερο 12), σε μια πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και της ΔΕΘ-Helexpo. Επίσης, συνολικά 48 επιμελητήρια από όλη τη χώρα, έναντι 43 πέρυσι, με 360 επιχειρήσεις θα βρίσκονται στην έκθεση μέσω της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων, ενώ ξεχωριστές εκθεσιακές συμμετοχές διαθέτουν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Επιμελητήριο Σερρών και το Επιμελητήριο Κοζάνης. Το εισιτήριο εισόδου στην έκθεση είναι 7 ευρώ, αλλά ισχύει και μειωμένο, στα 5 ευρώ τις καθημερινές, έως τις 18.00. Το οικογενειακό των τεσσάρων ατόμων είναι στα 20 ευρώ, το πολυτέκνων – τριτέκνων – ΑμεΑ στα 5 ευρώ, ενώ τα παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών δεν πληρώνουν.

TAGS:

close menu