Χρηματοδοτήσεις

ΕΑΤ: Ενίσχυση 2,5 δισ. ευρώ για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Η ανακοίνωση έγινε από τη διοίκηση της ΕΑΤ παρουσία του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης

Χρηματοδοτικό εργαλείο, ύψους 2,5 δισ. ευρώ λανσάρει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ), με στόχο την ενίσχυση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το εργαλείο ονομάζεται KYC (Know Your Customer) και στόχο έχει να ενισχύσει 60.000 επιχειρήσεις της χώρας, οι οποίες ενώ πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια, εν τούτοις λόγω του μικρού τους μεγέθους, δεν πληρούν τα εμπορικά κριτήρια των τραπεζών.

Η ανακοίνωση έγινε από τη διοίκηση της ΕΑΤ παρουσία του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η ΕΑΤ ήταν η τράπεζα που κράτησε όρθιες τις επιχειρήσεις, σε μια περίοδο (της πανδημίας) που το κράτος τις έκλεισε. Ωστόσο, η ΕΑΤ στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και κατάφερε να διατηρήσει στη ζωή τις ελληνικές επιχειρήσεις. Πρόσθεσε δε, ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που έφερε χρηματοδοτικά εργαλεία στην ΕΕ.

Μιλώντας ο πρωθυπουργός συνεχάρη τόσο την ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης, όσο και την διοίκηση της ΕΑΤ. Όπως είπε η τράπεζα το 2019 ήταν ένα κέλυφος αναπτυξιακής τράπεζας, ενώ σήμερα επιτελεί τον ρόλο για τον οποίο ιδρύθηκε. Στα τελευταία τρία χρόνια, η τράπεζα διαχειρίστηκε πάνω από 110.000 δάνεια Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) εκ των οποίων το 75% κατευθύνθηκε σε επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 10 άτομα.

Το νέο εργαλείο, όπως ανέφερε ο υπ. Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδης, θα στοχεύσει στις 60.000 επιχειρήσεις, πλην των 40.000 επιχειρήσεων που χρηματοδοτούνται από τις τράπεζες. Πρόκειται για επιχειρήσεις που ενώ είναι υγιείς, δεν φτάνουν στον τραπεζικό δανεισμό, λόγω χαμηλής εμπορικής σημασίας. Έτσι τον ρόλο αυτό θα αναλάβει η ΕΑΤ με στόχο να αυξήσει τη χρηματοδότηση των τραπεζών από 40.000 σε 100.000 μετά την λειτουργία του νέου εργαλείου KYC.

Μιλώντας η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΑΤ Αθηνά Χατζηπέτρου, είπε ότι το εργαλείο KYC ήδη λειτουργεί πιλοτικά, από τον περασμένο Φεβρουάριο και ήδη έχει ελεγχθεί η λειτουργία του με την συνεργασία της Τράπεζας Καρδίτσας. Τα αποτελέσματα δε, κρίθηκαν ιδιαίτερα ικανοποιητικά και πλέον μπαίνει σε κανονική παραγωγική λειτουργία.

Μάλιστα, η κ. Χατζηποέτρου ανέφερε ότι η διαδικασία είναι πολύ απλή, η αίτηση δεν διαρκεί περισσότερο από 5 λεπτά και γίνεται στη διεύθυνση kyc.hdb.gr. Το εργαλείο είναι πλήρως διασυνδεδεμένο με την ΑΑΔΕ και τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ και ήδη έχουν κάνει χρήση πιλοτικά του εργαλείο αγρότες της Καρδίτας.

H παρουσίαση έγινε στα γραφεία της EAT και αυτή τη στιγμή ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί συνομιλία με τέσσερις επιχειρηματίες – πελάτες της τράπεζας.

close menu