Εκπαίδευση - Κατάρτιση

Διοργάνωση από ΣΕΚΕΕ και ΕΚΠΑ του πρώτου εργαστηρίου ‘Ανοιχτής Στρατηγικής’

Το πρώτο εκπαιδευτικό εργαστήριο με θέμα την «Ανοικτή Στρατηγική» (Open Strategy) διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ), σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Το εργαστήριο αυτό το παρακολούθησαν περισσότερα από 22 υψηλόβαθμα στελέχη προερχόμενα τόσο από εταιρείες -μέλη του ΣΕΚΕΕ όσο από συνεργαζόμενες εταιρείες. Η ενέργεια αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στο πλαίσιο των δράσεων του ΣΕΚΕΕ αναφορικά με την οργάνωση εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών μαθημάτων με στόχο την διαρκή αναβάθμιση των διοικητικών και τεχνικών γνώσεων (upskilling) του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και την προσφορά ευρύτερων υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας στο οικοσύστημα καινοτομίας.

Στο εργαστήριο ‘Ανοιχτή Στρατηγική’ αναλύονται τα προβλήματα που έχει η παραδοσιακή προσέγγιση στην διαμόρφωση της στρατηγικής των επιχειρήσεων και δίνονται κατευθύνσεις για το πώς μία επιχείρηση μπορεί να υιοθετήσει έναν νέο τρόπο διαμόρφωσης στρατηγικής προσαρμοσμένο σε ένα περιβάλλον που αλλάζει με μεγάλες ταχύτητες. Πιο συγκεκριμένα παρουσιάζονται μέθοδοι και εργαλεία για το πως μια επιχείρηση θα μπορεί να αντλήσει περισσότερες και καλύτερες στρατηγικές ιδέες, πως θα διαμορφώσει τη στρατηγική της αλλά και για το πως θα υλοποιήσει πιο αποτελεσματικά το στρατηγικό της πλάνο. Ταυτόχρονα, παρουσιάζεται πως τα ίδια τα στελέχη μπορούν να προετοιμαστούν για τη νέα αυτή προσέγγιση.

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που ως ΣΕΚΕΕ σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), διοργανώσαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το καινοτόμο εργαστήριο με θέμα “Ανοιχτή Στρατηγική”. Ο ρόλος του ΣΕΚΕΕ είναι να σχεδιάζει και να προωθεί πρωτοβουλίες και συνέργειες που αφορούν την καινοτομία όπως την ενίσχυση των γνώσεων των στελεχών των εταιρειών-μελών του», δήλωσε ο Μάνος Μακρομάλλης, Πρόεδρος του ΣΕΚΕΕ, συμπληρώνοντας ότι «Για το άμεσο μέλλον σχεδιάζουμε και άλλα επιμορφωτικά σεμινάρια σε τομείς όπου έχουμε καταγράψει ότι παρουσιάζονται σημαντικές ανάγκες όπως το digital marketing, σε τεχνικές παρουσιάσεων σε επενδυτές (fundraising) και οικονομικά μοντέλα αποτίμησης εταιρειών, σε ανάπτυξη προϊόντων, σε διοίκηση έργων, κα.»

Ο Δρ. Αντώνης Λιβιεράτος, Επίκ. Καθηγητής Στρατηγικής των Επιχειρήσεων του ΕΚΠΑ, σε δηλώσεις του επισήμανε ότι “Είχαμε πολλά χρόνια να δούμε κάτι πραγματικά νέο στη στρατηγική των επιχειρήσεων και η «Ανοικτή Στρατηγική» εισάγει μία πραγματικά καινοτόμα προσέγγιση τόσο σε επίπεδο διαμόρφωσης, όσο και σε επίπεδο υλοποίησης στρατηγικής. Είναι μεγάλη χαρά μου αφενός μεν η υλοποίηση του πρώτου εργαστηρίου «Ανοικτής Στρατηγικής» στην Ελλάδα αλλά και το γεγονός ότι αυτό υλοποιήθηκε σε ένα κοινό από υψηλά στελέχη και επιχειρηματίες. Δεν είναι τυχαίο πως το πρώτο αυτό εργαστήριο «Ανοικτής Στρατηγικής» ήταν πρωτοβουλία του ΣΕΚΕΕ τα μέλη του οποίου δραστηριοποιούνται σε ένα κλάδο ο οποίος χαρακτηρίζεται διαχρονικά από πολλές και ραγδαίες αλλαγές. Ελπίζω τα εργαλεία που διδάχτηκαν στο σεμινάριο να βοηθήσουν τα μέλη του ΣΕΚΕΕ να εισάγουν τις αλλαγές που χρειάζεται ώστε να ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις τους στο δύσκολο περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται”.

Ο Christian Stadler, Καθηγητής Strategic Management στο Warwick Business School και συγγραφέας του βιβλίου “Open Strategy” δήλωσε: “Είμαι ενθουσιασμένος που ο Αντώνης Λιβιεράτος και ο Ιωάννης Θάνος έφεραν σε πέρας το πρώτο σεμινάριο «Ανοιχτής Στρατηγικής» στην Ελλάδα. Αυτό αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να μάθουν πως να διαχειρίζονται τις προκλήσεις της μοντέρνας επιχείρησης μέσα από μια δυναμική και καινοτόμο προσέγγιση. Συγχαρητήρια στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδας (ΣΕΚΕΕ) και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) που το έκαναν πραγματικότητα.”

Ο ΣΕΚΕΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδος) ιδρύθηκε το 2010 και εκπροσωπεί έναν δυναμικό κλάδο με περισσότερες από 75 εταιρείες -μέλη, που παράγουν νέες τεχνολογίες, αναπτύσσουν νέες υπηρεσίες και προϊόντα εφαρμόζοντας αναδυόμενες τεχνολογίες απασχολώντας περισσότερους από 1.000 επιστήμονες υψηλής ακαδημαϊκής εκπαίδευσης. Οι εταιρείες-μέλη του ΣΕΚΕΕ έχουν συνολικό κύκλο εργασιών περί τα 400 εκατ. ευρώ και διαθέτουν έντονη διεθνή παρουσία. Οι δραστηριότητές τους εκτείνονται στον σχεδιασμό και ανάπτυξη προϊόντων και εφαρμογών με την χρήση νέων τεχνολογιών (λ.χ. blockchain, Artificial Intelligence, Internet of Things, κα) που απευθύνονται στους τελικούς χρήστες, και τις υπηρεσίες στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, μέχρι την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών επικοινωνίας, περιεχομένου και εφαρμογών, mobile marketing, κ.ά.

close menu