Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δήμητρα Κεχαγιά: Κλιματικά ουδέτερος ως το 2030 ο Δήμος Πεντέλης – Επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ

Με το σχέδιο μετάβασης φέρνουμε επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ στην πόλη μας την επόμενη πενταετία, υπογράμμισε η δήμαρχος Πεντέλης, Δήμητρα Κεχαγιά

Οι τριάντα κύριες δράσεις του σχεδίου μετάβασης στον κλιματικά ουδέτερο και έξυπνο Δήμο Πεντέλης μέχρι το 2030 και τα οφέλη για τους πολίτες και την πόλη παρουσίασε η Δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά μαζί με τους συνεργάτες της σε πλήθος συμπολιτών μας στο Ανοιχτό Θεατράκι Μελισσίων.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης και Μανόλης Γραφάκος, το στέλεχος της Ε.Ε. Χρύσης Νικολαϊδης,

Όπως είπε η Δήμαρχος, το σχέδιο θα παρουσιαστεί στην ΕΕ το Σεπτέμβριο του 2023, ώστε στη συνέχεια με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες να τύχει της αποδοχής του από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, κάτι το οποίο θα επιτρέψει στο Δήμο Πεντέλης, να διεκδικήσει σημαντικές χρηματοδοτήσεις από Ευρωπαϊκούς, εθνικούς και ιδιωτικούς πόρους. Εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί ποσό της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, ώστε η πόλη, να πετύχει κλιματική ουδετερότητα το 2030.

Το σχέδιο του Δήμου ετοιμάζεται από ειδική ομάδα συνεργατών και καταρτίζεται με βάση τις σχετικές οδηγίες της ΕΕ. Οι παρεμβάσεις του σχεδίου αφορούν τόσο τις δημοτικές και δημόσιες, όσο και τις ιδιωτικές υποδομές και στοχεύουν:

Στη διαχείριση των αποβλήτων

  • Στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στην πόλη
  • Στην ενεργειακή αναβάθμιση όλων των κτηρίων της πόλης
  • Στην αλλαγή των συνθηκών κινητικότητας στην πόλη
  • Στην αλλαγή του στόλου των οχημάτων σε ηλεκτροκίνητα
  • Στην ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού του Δήμου

Στην τοποθέτηση του ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, συνεχάρη τη Δήμαρχο Δήμητρα Κεχαγιά για την προσπάθεια που καταβάλλει ώστε να γίνει ο Δήμος Πεντέλης μία από τις πρώτες κλιματικά ουδέτερες πόλεις της Ευρώπης και εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι θα επιτύχει σε αυτό το εγχείρημα και θα αποτελέσει μία από τις πιλοτικές πόλεις που θα αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες πόλεις.

Ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ευθύμιος Μπακογιάννης, ο οποίος έχει σημαντική συμβολή στο σχεδιασμό και την οργάνωση των σχεδίων των Δήμων προς την κλιματική ουδετερότητα τόνισε ότι τους τελευταίους μήνες έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος από το Δήμο Πεντέλης για την προετοιμασία του σχεδίου που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνεχάρη τη Δήμαρχο για αυτό και προέτρεψε να συνεχιστεί η προσπάθεια δηλώνοντας την πεποίθηση ότι θα επιτύχει.

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος αναφέρθηκε στα σημαντικά οφέλη που έχει ο Δήμος από αυτή την προσπάθεια και στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η δικτύωση και η εξωστρέφεια που επιδεικνύει ο Δήμος Πεντέλης και η Δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά τα τελευταία χρόνια έχουν συντελέσει και θα συντελέσουν ακόμη περισσότερο στην απορρόφηση σημαντικών χρηματικών κονδυλίων από εθνικές και ευρωπαΐκές πηγές.

Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Αλέξης Παΐζης αναφέρθηκε στην απόφαση της επιχείρησης να συμμετάσχει στο εγχείρημα του Δήμου προς την κλιματική ουδετερότητα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνεργασία ανάμεσα στην εταιρία και το Δήμο θα είναι γόνιμη και αποδοτική.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης, εκ μέρους της PWC o κ. Δημήτρης Σακίπης, εκ μέρους του Εθνικού Αστεροσκοπείου ο κ. Ευάγγελος Γερασόπουλος και εκ μέρους της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ η κα Μαρία Σίτη.

Την εκδήλωση άνοιξε και συντόνισε η Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος Άντα Μπούσουλα, η οποία αναφέρθηκε στη δουλειά που έχει κάνει ο Δήμος τα τελευταία 4 χρόνια για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την βελτίωση του περιβάλλοντος. Παρέστησαν επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αττικής κα Λουκία Κεφαλογιάννη, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων της πόλης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκε αναμνηστική πλακέτα στον κ. Γιώργο Αγραφιώτη της ΤΕΡΝΑ και τον Γιάννη Στουρνάρα Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος σε ένδειξη της ευχαριστίας του Δήμου για τη δωρεά δύο αυτοκινήτων πολιτικής προστασίας.

close menu