Τράπεζες

Χατζηδάκης: Αύξηση κονδυλίου για το Πρόγραμμα «Ηρακλής» – Επέκταση άμεσων πληρωμών έως το 2025

Το εν λόγω κονδύλι, ύψους 2 δισ. ευρώ, αναμένεται να καλύψει τα κόκκινα δάνεια της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός πέμπτου τραπεζικού πόλου.

Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, αποκάλυψε την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει το κονδύλι για το πρόγραμμα «Ηρακλής», επιτρέποντας τη χρήση του τόσο από συστημικές όσο και από μη συστημικές τράπεζες, με στόχο τη μείωση του δείκτη NPE στα επίπεδα της Ευρώπης.

Κατά την ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε: «Πρόσφατα επεκτείναμε τον «Ηρακλή» και στόχος μας είναι, εάν το κονδύλι δεν επαρκεί, να υποβάλλουμε πρόσθετο αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Το εν λόγω κονδύλι, ύψους 2 δισ. ευρώ, αναμένεται να καλύψει τα κόκκινα δάνεια της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός πέμπτου τραπεζικού πόλου. «Εργαζόμαστε συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση, με στόχο τα ζητήματα να έχουν κλείσει έως το τέλος του 2024», τόνισε ο υπουργός, επισημαίνοντας την επιδίωξη της κυβέρνησης για ένα εύρωστο και ανταγωνιστικό τραπεζικό σύστημα.

Επιπλέον, ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε πέντε προτεραιότητες για τους επόμενους μήνες, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της διαφάνειας και της δικαιοσύνης στις τραπεζικές προμήθειες. «Οι τράπεζες είχαν αντιδράσει θετικά στη μείωση του 50% των συναλλαγών μικρής αξίας μέσω POS, όμως οι προμήθειες εξακολουθούν να απασχολούν τις επιχειρήσεις», σχολίασε, καλώντας τις τράπεζες να αναλάβουν νέες πρωτοβουλίες.

Τέλος, η κυβέρνηση στοχεύει στην επέκταση των άμεσων πληρωμών σε όλο το φάσμα του εμπορίου έως τον Μάρτιο του 2025, με τον υπουργό να προαναγγέλλει παράταση της υποχρέωσης των επαγγελματιών για το IRIS.

close menu