Επιχειρήσεις

Βραβεύθηκαν οι 5 καλύτερες «πράσινες» ιδέες του διαγωνισμού GreenTecLab

Βραβεία, όπως και αριστεία, απέσπασαν οι  5 πιο καινοτόμες« πράσινες» επιχειρηματικές ιδέες, στο πλαίσιο του διαγωνισμού GreenTecLab «Ενδυνάμωση νεοσύστατων επιχειρήσεων για την προστασία του κλίματος» που διεξήχθη πρόσφατα στην Κρήτη, με την υποστήριξη του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και των Τεχνικών Σχολών του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Κρήτης.

Στα εργαστήρια πράσινης επιχειρηματικότητάς, που διεξήχθησαν 25, 26, 27 Μαΐου και 2, 3 Ιουνίου, συμμετείχαν, διαδικτυακά, 40 νέοι από όλη την Κρήτη, προκειμένου να στηριχθούν στην προσπάθειά τους να αναπτύξουν «πράσινες» επιχειρηματικές ιδέες και να ιδρύσουν τις δικές τους «βιώσιμες» startups.

Από το σύνολο των προτάσεων αναδείχθηκαν οι πέντε πιο καινοτόμες στους κλάδους της αξιοποίησης αποβλήτων βρώσιμων προϊόντων, της προστασίας των υδάτινων πόρων, του οικοτουρισμού και της κομποστοποίησης. Οι νέοι που διακρίθηκαν, θα απολαύσουν υπηρεσίες συμβουλευτικής για ένα έτος, από μέντορες του προγράμματος, ενώ ανάλογης υποβοήθησης θα τύχουν και φορείς της Κρήτης.

Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού ακολούθησε τελετή βράβευσης, όπου απονεμήθηκαν σε όλους τους συμμετέχοντες βεβαιώσεις παρακολούθησης του προγράμματος GreentecLab, ενώ στις πέντε πιο καινοτόμες ιδέες δοθήκαν Αριστεία.

Ο κ. Γρηγόρης Αβραάμ, Μέλος ΔΣ Επιμελητήριο Ηρακλείου & Αντιπρόεδρος ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές Επιμελητηρίου Ηρακλείου, κατά τη διάρκεια της τελετής, έκανε ένα σύντομο χαιρετισμό, συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες του προγράμματος και τόνισε τη σπουδαιότητα του να στηριχθούν και νέες – «πράσινες» επιχειρηματικές ιδέες στην Κρήτη, μέσα από παρόμοιες δράσεις.

Η κα Silke Steinberg, CEO του ερευνητικού Ινστιτούτου Fiap στη Γερμανία επισήμανε ότι, όλοι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα είναι «νικητές» και για το λόγο αυτό θα υπάρξει στήριξη προς όσους επιθυμούν να υλοποιήσουν τις ιδέες τους. Όπως ανέφερε, θα επιδιωχθεί η δικτύωσή τους με εταιρείες και φορείς στη Γερμανία, την Ισπανία και τη Σλοβακία καθώς κι η χρηματοδότηση των σχετικών προτάσεων.

Η κα Sarina Thiele, Διευθύντρια του Τμήματος Εκπαίδευσης του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό και όλους τους συντελεστές, συνεργάτες και υποστηρικτές της δράσης αυτής, που έκαναν εφικτή την υλοποίηση του προγράμματος παρά τις δυσκολίες της πανδημίας. Η ίδια πρόσθεσε ότι το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο κι οι ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές Επιμελητηρίου Ηρακλείου έχουν μια εξαιρετική συνεργασία και θα συνεχίσουν να την καλλιεργούν μέσω νέων δράσεων επιχειρηματικότητας, προστασίας του περιβάλλοντος και επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Σημειώνεται ότι, το έργο GreenTecLab χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Προστασία του Κλίματος (EUKI) του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης και Πυρηνικής Ασφάλειας, συντονιστής του είναι το Fiap e.V και εταίροι του το Πανεπιστήμιο του Καντίθ, το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης, το Δημαρχείο του Καντίθ και η Pedal-Consulting από τη Σλοβακία και από την Ελλάδα το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Στην Ελλάδα, το έργο GreenTecLab τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο επόμενος δωρεάν κύκλος εργαστήριων πράσινης επιχειρηματικότητάς θα διεξαχθεί στην Κρήτη αρχές του 2022.

TAGS:

close menu