Διεθνή

Börje Ekholm: Η Ericsson «μπορεί» να μετέφερε χρήματα στον ISIS

Απότομη πτώση στις μετοχές της Ericsson έχει προκαλέσει ο διευθύνων σύμβουλος της σουηδικής εταιρείας, Μπόριε Έκχολμ, μετά την παραδοχή του πως, η Ericsson θα μπορούσε να είχε κάνει πληρωμές στην τρομοκρατική οργάνωση ISIS στο Ιράκ.

Συγκεκριμένα, αργά την Τρίτη, η διοίκηση της Ericsson ανέφερε ότι, μια εσωτερική έρευνα από το 2019 είχε βρει σοβαρές παραβιάσεις των κανόνων συμμόρφωσης στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων πληρωμών για διαδρομές μεταφοράς για την αποφυγή των τοπικών τελωνείων. «Αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι διαδρομές μεταφοράς έχουν αγοραστεί μέσω περιοχών που ελέγχονται από τρομοκρατικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους», δήλωσε ο Έκχολμ στην σουηδική εφημερίδα Dagens Industri.

Εντοπίστηκαν ασυνήθιστες δαπάνες

Η Ericsson πλήρωσε περισσότερα από 1 δισ. δολάρια τον Δεκέμβριο του 2019 για τη διευθέτηση των αμερικανικών ποινικών και αστικών ερευνών για ξένη διαφθορά σε χώρες που καλύπτουν την Κίνα, την Ινδονησία, το Βιετνάμ, το Τζιμπουτί και το Κουβέιτ.

Ωστόσο, ο σουηδικός όμιλος είπε τον Οκτώβριο ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είχε προειδοποιήσει ότι είχε παραβιάσει τις υποχρεώσεις του βάσει μιας αναβαλλόμενης συμφωνίας δίωξης, παραλείποντας να παράσχει έγγραφα και πληροφορίες. Δεν είναι σαφές εάν οι ισχυρισμοί για το Ιράκ αποτελούσαν μέρος της παραβίασης, αλλά η χώρα δεν ήταν μία από τις πέντε που κατονομάστηκαν στη διευθέτηση του 2019.

Η διοίκηση της Ericsson είπε ότι οι αξιώσεις ασυνήθιστων δαπανών που χρονολογούνται από το 2018 πυροδότησε μια εσωτερική έρευνα που διαπίστωσε σοβαρές παραβιάσεις της συμμόρφωσης και των κανόνων δεοντολογίας για «ανάρμοστη συμπεριφορά που σχετίζεται με τη διαφθορά».

Τα στοιχεία περιελάμβαναν την πραγματοποίηση δωρεών χωρίς σαφή δικαιούχο, πληρωμή προμηθευτών χωρίς έγγραφα,χρήση προμηθευτών για την πραγματοποίηση πληρωμών σε μετρητά, ακατάλληλα ταξίδια και έξοδα,και ακατάλληλη χρήση αντιπροσώπων πωλήσεων και συμβούλων. Διαπίστωσε επίσης παραβιάσεις των εσωτερικών οικονομικών ελέγχων της Ericsson, συγκρούσεις συμφερόντων, μη συμμόρφωση με τη φορολογική νομοθεσία και παρεμπόδιση της έρευνας.

Οι ερευνητές του δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν τον τελικό αποδέκτη των πληρωμών για εναλλακτικές διαδρομές μεταφοράς, αλλά όλα συνέβησαν σε μια στιγμή που το Ισλαμικό Κράτος και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις έλεγχαν ορισμένες από τις διαδρομές. Η έρευνα βρήκε επίσης πληρωμές σε μετρητά που «δημιουργούσαν δυνητικά τον κίνδυνο ξεπλύματος χρήματος».

close menu