Έρευνες - Μελέτες

Οι μισοί διευθύνοντες σύμβουλοι πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να τους αντικαταστήσει

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, σχεδόν οι μισοί διευθύνοντες σύμβουλοι πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις δικές τους θέσεις εργασίας και το 47% από αυτούς λένε ότι αυτό είναι καλό. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη ενδέχεται να μην είναι σε θέση να αντικαταστήσει πλήρως έναν διευθύνοντα σύμβουλο ή άλλο στέλεχος, καθώς είναι υπεύθυνοι για ένα ευρύ φάσμα καθηκόντων.

Ενώ οι θέσεις εργασίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των CEOs, είναι από τις πρώτες που επηρεάζονται από την τεχνητή νοημοσύνη, ο διευθύνων σύμβουλος της IBM, Arvind Krishna, πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες θα αντικαταστήσει.
Η τεχνολογία AI έχει προχωρήσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, και ειδικά τον τελευταίο έτος με την εμφάνιση των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων AI, και έχει ήδη αρχίσει να μεταμορφώνει διάφορες βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης, της μεταποίησης και των χρηματοδοτήσεων.

Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη έχει πολλά οφέλη, όπως βελτιωμένη αποτελεσματικότητα και εξοικονόμηση κόστους, το ερώτημα παραμένει: μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να αντικαταστήσει τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων στην κορυφή μιας εταιρείας;

Πιθανά πλεονεκτήματα της τεχνητής νοημοσύνης ως CEO:

Ανάλυση δεδομένων: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναλύσει τεράστιες ποσότητες δεδομένων ταχύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια από τους ανθρώπους, παρέχοντας πληροφορίες που μπορούν να μεταμορφωθούν σε επιχειρηματικές αποφάσεις.

Συνέπεια: Ένας διευθύνων σύμβουλος τεχνητής νοημοσύνης θα λαμβάνει συνεπείς αποφάσεις χωρίς την παραλλαγές που μπορεί να έχουν οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων λόγω των μεταβαλλόμενων συναισθημάτων τους για παράδειγμα.

Εξοικονόμηση κόστους: Η αντικατάσταση ενός ανθρώπινου διευθύνοντος συμβούλου με ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να εξοικονομήσει σε μια εταιρεία σημαντικό χρηματικό ποσό όσον αφορά τον μισθό και τις παροχές.

Ο αντίλογος

Ωστόσο, η αντικατάσταση των CEOs με AI μπορεί να μην είναι η καλύτερη λύση, καθώς η AI μπορεί να μην είναι σε θέση να αναπαράγει πολλές από τις δεξιότητες που καθορίζουν έναν καλό CEO, όπως η κριτική σκέψη, το όραμα, η δημιουργικότητα, η ομαδική εργασία, η συνεργασία, η έμπνευση των ανθρώπων, η ικανότητα να ακούν και να βλέπουν.
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι είναι υπεύθυνοι για τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων, την καθοδήγηση ομάδων και την έμπνευση των εργαζομένων για την επίτευξη των στόχων της εταιρείας. Αυτά τα καθήκοντα απαιτούν ένα επίπεδο συναισθηματικής νοημοσύνης και δημιουργικότητας που η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μην είναι σε θέση να αναπαράγει η AI, ακόμα τουλάχιστον.

Επιπλέον, υπάρχει και η ηθική παράμετρος της αντικατάστασης των διευθυνόντων συμβούλων με AI η οποία δεν μπορεί να αγνοηθεί. Ενώ τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις βάσει δεδομένων και να βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα δεν έχουν ακόμα τις δεοντολογικές εκτιμήσεις και τη διαίσθηση που διαθέτουν οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων.

Με πληροφορίες από CNBC.

close menu