Πληροφορική

Μπιλ Γκέιτς: Η συμβουλή που θα έδινε στον έφηβο εαυτό του

Όπως εκμυστηρεύτηκε, στα πρώτα χρόνια της Microsoft δεν καταλάβαινε τη σημασία της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής

O ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς αποκάλυψε ποια συμβουλή θα έδινε στο νεότερο εαυτό του, αν είχε αυτή τη δυνατότητα.  Kατά την ομιλία του στους αποφοίτους του Πανεπιστημίου της Βόρειας Αριζόνα το περασμένο Σάββατο, είπε ότι δεν είχε συνειδητοποιήσει, μέχρι που μεγάλωσε και έγινε πατέρας, ότι «στην ζωή υπάρχουν περισσότερα από τη δουλειά».

«Όταν ήμουν στην ηλικία σας, δεν πίστευα στις διακοπές», ανέφερε ο δισεκατομμυριούχος. «Δεν πίστευα στα Σαββατοκύριακα. Πίεζα τους πάντες γύρω μου να δουλεύουν πολλές ώρες», πρόσθεσε, για να τονίσει: «Δεν είστε τεμπέληδες, αν χαλαρώσετε λίγο».

Όπως εκμυστηρεύτηκε, στα πρώτα χρόνια της Microsoft δεν καταλάβαινε τη σημασία της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και θα παρακολουθούσε από το παράθυρο του γραφείου του- το οποίο έβλεπε στο πάρκινγκ- ποιοι υπάλληλοι έφευγαν νωρίς ή έμεναν ως αργά.

«Μην περιμένετε όσο εγώ για να πάρετε αυτό το μάθημα», είπε ο Γκέιτς. «Διαθέστε χρόνο για να καλλιεργήσετε τις σχέσεις σας, να γιορτάσετε τις επιτυχίες σας και να ξεπεράστε τις απώλειές σας. Κάντε ένα διάλειμμα όταν το χρειάζεστε. Χαλαρώστε και με τους ανθρώπους γύρω σας όταν το χρειάζονται».

Στο παρελθόν, ο Γκέιτς έχει αναγνωρίσει ότι είχε υψηλές προσδοκίες όσον αφορά την εργασιακή ηθική των εργαζομένων. Έστελνε μάλιστα επικριτικά και έντονα mails στη μέση της νύχτας, έχουν αποκαλύψει οι βιογράφοι του στο CNBC.

Στην ομιλία του, ο δισεκατομμυριούχος συμβούλεψε επίσης τους φοιτητές να αφιερώνουν χρόνο για να επανεξετάζουν τις αποφάσεις τους σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους και να είναι πρόθυμοι να συνεχίσουν να μαθαίνουν ακόμη και έξω από την τάξη. Τους προέτρεψε επίσης να βασίζονται στις φιλίες τους και να εργαστούν σε έργα που λύνουν σημαντικά προβλήματα, όπως η κλιματική αλλαγή ή οι προκαταλήψεις για την τεχνητή νοημοσύνη.

close menu