Χρηματιστήριο

Μπαράζ αλλαγών στη λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς

Αλλαγές στον Κανονισμό της Χρηματιστηριακής Αγοράς με στόχο την ενίσχυση του κύρους της, ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας και αναβάθμιση του επενδυτικού προφίλ των εισηγμένων σχεδιάζει η διοίκηση του Χρηματιστηρίου, από τις αρχές του 2024, όπως τόνισε σε συνέντευξη τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ κ. Γ. Κοντόπουλος.

Οι κύριοι άξονες των αλλαγών είναι η θέσπιση κατώτατου ορίου κεφαλαιοποίησης για εισαγωγή στην Κύρια Αγορά, η υποχρέωση τήρησης σε συνεχή βάση επαρκούς διασποράς εισηγμένων, η ενίσχυση του θεσμού του Ειδικού Διαπραγματευτή, η διευκόλυνση νέων εισαγωγών με κατάργηση συγκεκριμένων προϋποθέσεων και ο περιορισμός του χρόνου παραμονής εταιρειών σε καθεστώς Επιτήρησης και Αναστολής.

Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, οι εταιρείες που επιθυμούν να εισέρχονται στο χρηματιστήριο θα πρέπει να έχουν αποτίμηση πάνω από 40 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά την διασπορά για κεφαλαιοποιήσεις κάτω από 200 εκατ. ευρώ θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 25%.

Για κεφαλαιοποιήσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ η διασπορά θα μπορεί να είναι κάτω από το 25%, αλλά όχι χαμηλότερα του 15%.
Επίσης το Χρηματιστήριο Αθηνών ετοιμάζει νέα τιμολογιακή πολιτική για τα μέλη του. Θα τεθεί σε ισχύ από 01.01.2024 και θα δοθεί κίνητρο για επίτευξη στόχων υψηλότερου τζίρου στα μέλη του Χ.Α., με στόχο τη βελτίωση της ρευστότητας στην αγορά. Η νέα πολιτική είναι συμβατή με τις αντίστοιχες τιμολογιακές πολιτικές άλλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Μετάταξη στις Ανεπτυγμένες Αγορές

Για το θέμα της μετάταξης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στις ανεπτυγμένες αγορές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης του Χρηματιστηρίου, η ελληνική αγορά αναμένεται να μπει στο β’ εξάμηνο 2024 σε «watch list για αναβάθμιση», γεγονός που θα αποτελέσει σημαντικό «σήμα» για την ενίσχυση των θέσεων των επενδυτών στις ελληνικές μετοχές. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Χ.Α. λαμβάνει αξιολογήσεις από τρεις οίκους, τον MSCI, τον οίκο FTSE και τον οίκο αξιολόγησης S&P. Ο κάθε ένας θέτει τις δικές του προϋποθέσεις και όρους για ένταξη στις ώριμες αγορές. Ο οίκος FTSE αξιολόγησε τον Σεπτέμβριο του 2023 την ελληνική αγορά με την εκπλήρωση των ποιοτικών κριτηρίων. Θετική εξέλιξη προς την κατεύθυνση αυτή είναι και η αναβάθμιση επενδυτικής βαθμίδας της Ελλάδας από: R&I (1 Αυγούστου), Scope Ratings (4 Αυγούστου) και DBRS (8 Σεπτεμβρίου).

Επενδυτικά Roadshows

Για την προώθηση των εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε Ευρωπαίους θεσμικούς επενδυτές ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δύο παρουσιάσεις στη Γενεύη και στο Παρίσι, τον περασμένο Ιούνιο, ενώ θα πραγματοποιηθεί ένα ακόμη roadshow στη Φρανκφούρτη στις 31 Οκτωβρίου. Στο roadshow της Φρανκφούρτης έχουν δηλώσει συμμετοχή 16 εισηγμένες και 4 χρηματιστηριακές εταιρείες.
Επενδυτικό roadshow θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο, στις 27 και 28 Νοεμβρίου σε συνεργασία με την Morgan Stanley, στο οποίο έχει προσκληθεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ έχουν προσκληθεί πάνω από 30 εισηγμένες εταιρείες.
Ακόμη θα πραγματοποιηθεί το 25ο Ετήσιο Συνέδριο Capital Link Invest in Greece New York Forum στη Νέα Υόρκη στις 11 Δεκεμβρίου 2023 και ένα νέο roadshow στη Νέα Υόρκη στις 25 Ιανουαρίου 2024 σε συνεργασία με την J.P. Morgan.

H Νέα Εθελοντική Αγορά Άνθρακα του ΑΤΗΕΧ

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, πρωτοπορώντας στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης, θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία Αγοράς Εθελοντικών Πιστώσεων Αντιστάθμισης Εκπομπών CO2 (VCM) στην Ελλάδα, με στόχο την διάθεση στην αγορά των πιστώσεων αυτών με τρόπο οργανωμένο και διαφανή.
Αναλαμβάνοντας αυτή την σημαντική πρωτοβουλία, το Χ.Α. αξιοποιεί την εκτενή εμπειρία του στην λειτουργία ρυθμιζόμενων αγορών, και υλοποιεί την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, προωθώντας την κοινωνική ευθύνη και μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Άλλες πρωτοβουλίες

Επίσης το Χρηματιστήριο Αθηνών προχωρά και στις εξής πρωτοβουλίες:

-Δημιουργία νέας Πλατφόρμα ESG Δεδομένων, η οποία ολοκληρώθηκε στις 20 Ιουλίου 2023, με στόχο τη βελτίωση της διαθεσιμότητας, της τυποποίησης και της συγκρισιμότητας ESG δεδομένων για την ελληνική κεφαλαιαγορά. Έχουν εγγραφεί πάνω από 100 εταιρείες.

-EBRD Research Coverage Project. H πρωτοβουλία της EBRD και του Χρηματιστηρίου Αθηνών για την ενίσχυση του επενδυτικού προφίλ εισηγμένων εταιρειών.

Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε και ανάδοχος ανακηρύχθηκε η Eurobank Equities. Μέσα στον Οκτώβριο θα γίνει η ανακοίνωση των εταιρειών που θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα.

Τέλος στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης 2023 το Χρηματιστήριο στηρίζει:

-Την Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Φωκίδος για την αγορά πυροσβεστικού οχήματος pick-up 1 1/2 καμπίνας.

-Τις Εθελοντικές Δυνάμεις Δασοπυρόσβεσης & Διάσωσης του Κλιμακίου Ροδόπολης.

-Το 3ο δημοτικό σχολείο Παλαμά Καρδίτσας.

Πηγή ΑΠΕ

close menu