Παπαγάλλος

Aς καλωσορίζουμε την Volton στο Greek Telecom Far West

Με αφορμή όσα είπε ο κ. Διονύσης Τσίτος, Διευθύνων Σύμβουλος της Volton, στο πρόσφατο  Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών καταθέτουμε τις αρχικές μας σκέψεις για το εγχείρημα του νέου MVNO στην Ελλάδα, το οποίο στο παρελθόν συνάντησε τεράστιες δυσκολίες ανάπτυξης.

O παπα-γάλ(λ)ος στην εποχή της διαμάχης Forthnet – WIND – Vodafone την είχε παρομοιάσει με τις γνωστές ταινίες western, στις οποίες ο πρωταγωνιστής Κληντ Ηστγουντ στο τέλος θριάμβευε (ο οποίος στις 31 Μαΐου κλείνει τα 92 του χρόνια), αλλά μετά από οδύσσειες και «προμηθείες» (βάσανα δηλαδή, εκ του Προμηθέως). O παπα-γάλ(λ)ος ήταν ο ένας, ο μόνος και ο μοναδικός (και απόλυτα μοναχικός) που σταθερά και αταλάντευτα υποστήριζε (κάτι θα ήξερε!) ότι αυτή η εξαγορά δεν θα γινόταν. Και αυτή η θέση διατυπωνόταν σταθερά και μονότονα, σε αντίθεση με όλο το δημοσιογραφικό και λοιπό σύστημα που υποστήριξε με πάθος το αντίθετο. Στο τέλος ο «Κληντ Ηστγουντ» της Forthnet, στο χωριό της Παιανίας όπου διαδραματίστηκε η «μάχη», θριάμβευσε! Όχι μόνο δεν έγινε η εξαγορά της Forthnet από την WIND και την Vodafone, αλλά τα ‘φερε έτσι η ζωή και η Forthnet (μέσω της United) εξαγόρασε την WIND! Δεν έχει σημασία τι διαδραματίστηκε μετά. Σημασία έχει ότι ο παπα-γάλ(λ)ος επιβεβαιώθηκε

Ο κ. Διονύσης Τσίτος, Managing Director της Volton, χαρακτήρισε το σχέδιο της εισόδου της εταιρείας στην αγορά της κινητής και σταθερής τηλεφωνίας και internet «αρκετά φιλόδοξο».

Εμείς προσθέτουμε «και πολύ ριψοκίνδυνο».

Σύμφωνα με τον κ. Διονύσιο Τσίτο το επενδυτικό πλάνο της Volton φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ και θα αναπτυχθεί μέσα στην επόμενη πενταετία. Το ποσό αυτό αφορά τόσο στο σύνολο των επενδύσεων, που θα πραγματοποιηθούν σε έργα και υποδομές στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στις τηλεπικοινωνίες.

Κατά την άποψή μας εάν η σχέση επενδύσεων ενέργειας και τηλεπικοινωνιών στην Volton είναι τρία προς ένα, έχουμε για επενδύσεις στις τηλεπικοινωνίες περίπου 25 με 30 εκατ. τον χρόνο, ποσό πάρα πολύ χαμηλό για την συγκεκριμένη αγορά. Αυτή την σχέση (3 προς 1) την αναφέρουμε ως υπόθεση εργασίας, καθώς η Volton πρωτίστως είναι μία εταιρεία ενέργειας, που επιχειρεί να μπει στις τηλεπικοινωνίες.

Όπως αναφέρθηκε «στο προσεχές δεκαήμερο θα υπογράψουμε και το τυπικό μέρος της συμφωνίας με την Vodafone, προκειμένου να υλοποιήσουμε την είσοδο στις τηλεπικοινωνίες». Επομένως η Volton πιθανότατα θα εμφανιστεί από τα μέσα του Φθινοπώρου στην κινητή και στην σταθερή αξιοποιώντας πιθανότατα το μικρό δίκτυο λιανικής που διαθέτει. Και θα προσπαθήσει να μπει σε μία αγορά (αυτή των τηλεπικοινωνιών) σχεδόν απόλυτα εναρμονισμένη στις τιμές της και μέσα από το μοντέλο MVNO, το οποίο με τις σημερινές συνθήκες είναι σαφέστατα αντιαναπτυξιακό. Και αυτή η άποψή μας ενισχύεται από την πορεία που είχε στην ελληνική αγορά η CYTA (ασχέτως των αιτιών που την οδήγησαν στην έξοδο) και φυσικά στην μη αξιοποίηση της άδειας MVNO, που πήρε μετά από χίλια  βάσανα η Forthnet.

Με λίγα λόγια έχουμε μπροστά μας ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, στο οποίο φυσικά ευχόμαστε καλή επιτυχία (καθώς ευελπιστεί να αλλάξει τον ανταγωνισμό στην ελληνική αγορά) και καλό κουράγιο.

Αυτά για την αρχή του Welcome in Greek Telecom Far West

ΠΑΠΑΓΑΛ(Λ)ΙΕΣ  

ΣΕ ΑΝΑΜΜΕΝΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΑΡΙΟΙ 

Και μπορεί να έχουν πέσει τα μύρια των μυρίων σε συμβάσεις,  έργα και διαγωνισμούς υπό αξιολόγηση (πολλά με έναν διεκδικητή!), όμως όταν η «κάβα» έχει τα τριπλάσια μύρια από όσα έχουν κατακυρωθεί και έρχονται στην επόμενη εξαετία (μέχρι το 2030) άλλα τόσα και πιθανώς διπλάσια για τον (νέο και πολλαπλώς διαμορφούμενο) χώρο του ICT (ξέρουμε τι σας λέμε) οι αγωνίες των κλασικών πληροφορικάριων είναι μεγάλες. Πολύ μεγάλες!

Και οι αγωνίες θα γίνουν πολύ μεγαλύτερες, όχι μόνο γιατί και τα μαγαζιά διευρύνονται και οι σημερινοί παράγοντες μεγαλώνουν (και όχι μόνο σε ηλικία), αλλά και τα πάντα όλα γίνονται πιο απαιτητικά σε συνθήκες εργασίας και φυσικά σε «κασαδούρα».

Άρα;

Άρα, αγωνία και επιφυλάξεις, γιατί κάθε αλλαγή (κυβερνητική και ευρύτερα πολιτική και επιχειρηματική) θα μεταβάλλει τις συνθήκες, στις οποίες έχει μάθει να κινείται και να ελίσσεται τόσα χρόνια η καθεστηκυία τάξη ορισμένων πληροφορικάριων!

close menu