Στελέχη

Αποχωρούν σημαντικά στελέχη της Apple

Αντιμέτωπη με μια νέα πρόκληση βρίσκεται η Apple, ένα άνευ προηγουμένου κύμα αποχωρήσεων των υψηλόβαθμων στελεχών της, σύμφωνα με τους Economic Times.

Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022, ο τεχνολογικός κολοσσός έχασε περίπου δώδεκα υψηλόβαθμα στελέχη, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των αποχωρήσεων που έχει δει η Apple τα τελευταία χρόνια.

Τα προηγούμενα χρόνια, η Apple μπορεί να έχανε ένα ή δύο σημαντικά στελέχη ανά έτος.

Εσωτερικές αναβαθμίσεις

Φυσικά, αυτές οι αποχωρήσεις οδηγούν την Apple στην ανακατανομή αρμοδιοτήτων ή στην προαγωγή ανθρώπων εκ των έσω.

Σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχουν διάδοχοι εντός της Apple που μπορούν να αναβαθμιστούν, ή τουλάχιστον κάποια στελέχη που μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη των αποχωρούντων υπαλλήλων.

Ωστόσο, η Apple δεν μπόρεσε να βρει κατάλληλους αντικαταστάτες σε κρίσιμες θέσεις.

Οι παραιτήσεις εξαπλώνονται

Οι περισσότερες από τις πρόσφατες αποχωρήσεις στελεχών της Apple ήταν βετεράνοι που εργάζονταν στην εταιρεία για περισσότερα από 15 χρόνια.

Όσον αφορά όμως ανθρώπους όπως ο αντιπρόεδρος σχεδιασμού και υπηρεσιών, τα στελέχη που έχασε η Apple βρίσκονταν στην ακμή της καριέρας τους και θα μπορούσαν να είχαν φτάσει κάποια στιγμή στον βαθμό του ανώτερου αντιπροέδρου.

Γηρασμένα στελέχη

Επιπλέον, υπάρχουν αρκετοί αντιπρόεδροι της Apple που είναι εκεί για δεκαετίες και θα μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια.

10 από τα 12 κορυφαία στελέχη της έχουν περίπου την ίδια ηλικία και οι μισοί από αυτούς εντάχθηκαν πριν από το 2000.

Σύμφωνα με πηγές της Apple, ορισμένα στελέχη σε επίπεδο διευθυντών και ανώτερων διευθυντών σκέφτονται επίσης να αποχωρήσουν στο κοντινό μέλλον.

«Γραφειoκρατική» Apple

Η εταιρεία έχει γίνει πιο γραφειοκρατική με τα χρόνια, ειδικά όταν πρόκειται για την ανάπτυξη προϊόντων. Είναι μια τεράστια εταιρεία και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι είναι δύσκολο για κάποιον να κάνει την ατομική διαφορά. Ο ανταγωνισμός και η διαμάχη μεταξύ τμημάτων μπορούν να κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την παραμονή υψηλόβαθμων στελεχών.

Οι πόροι της εταιρείας έχουν μεταφερθεί σε πιο μακροπρόθεσμες πρωτοβουλίες, ορισμένες από τις οποίες μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να είναι έτοιμες.

Οι μισθοί

Τέλος, ας μην ξεχνάμε έναν από τους μεγαλύτερους λόγους που οι άνθρωποι αφήνουν μια δουλειά: τα χρήματα. Η μετοχή της Apple υποχώρησε σχεδόν 30% πέρυσι, μετά από τρία χρόνια σημαντικών κερδών. Αυτό βαρύνει τις αποδοχές. Στην περίπτωση ενός αντιπροέδρου της Apple, τα μερίσματα μπορεί να υπερβαίνουν το ήμισυ της αμοιβής.

Την Παρασκευή, οι μέτοχοι της Apple ενέκριναν ένα νέο πακέτο αποδοχών για τον Τιμ Κουκ, τον διευθύνων σύμβουλου της Apple, που περιελάμβανε μείωση περίπου 40%. Συνολικά πάνω από το 80% του εισοδήματός του το 2023 θα μειωθεί, με το 75% αυτού να συνδέεται με την απόδοση της εταιρείας.

close menu