Οικονομία

Αναστέλλονται μέχρι τον Ιούνιο τα πρόστιμα για το MyData

Στην προσωρινή αναστολή των προβλεπόμενων προστίμων για τυπικές παραβάσεις του MyData προχωράει το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, λόγω των των τεχνικών προβλημάτων της πλατφόρμας και την μη εξοικείωσης των χρηστών.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες, η αναστολή των προστίμων θα ισχύσει έως τον Ιούνιο και θα εφαρμόζονται από την 1η Ιουλίου 2022 και μετά. Το πάγωμα δεν αφορά μόνο σε τεχνικά προβλήματα, αλλά και στο ελλιπές, ακόμη, πλαίσιο λειτουργίας της σχετικής πλατφόρμας.

Ήδη εκκρεμεί η νομοθέτηση της διάταξης και η έκδοση των σχετικών αποφάσεων, που θα καθορίζουν τα πρόστιμα και γενικότερα τις κυρώσεις για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, που δεν θα τηρούν ηλεκτρονικά βιβλία και ως εκ τούτου δεν θα διαβιβάζουν στην ψηφιακή πλατφόρμα MyDATA τα στοιχεία για τα τιμολόγια που θα εκδίδουν.

Η χρήση της εφαρμογής MyData είναι υποχρεωτική από την 1η Ιανουαρίου 2022 και έκτοτε υποχρεούνται να μεταβιβάζουν τα δεδομένα τους στην εφαρμογή.

Επίσης, τα παραστατικά εσόδων που έχουν εκδώσει ή θα εκδώσουν μέχρι την ημερομηνία έναρξης υποχρεωτικής διαβίβασης, πρέπει να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα του myData το αργότερο έως την 31.03.2022. Ως προς τις προθεσμίες ενημέρωσης θα υπάρξει μια ελαστικότητα και πάγωμα των προστίμων.

Με την οριστικοποίηση του ποινολογίου για τις παραβάσεις στα MyData, θα οριστεί και η περίοδος εφαρμογής των προστίμων για τους παραβάτες, με την πρόθεση του ΥΠΟΙΚ να είναι η μη εφαρμογή των κυρώσεων για το πρώτο μισό του 2022.

close menu