Έργα - Διαγωνισμοί

Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για την Πολιτεία Καινοτομίας στη ΧΡΩΠΕΙ, το project παραμένει ενεργό

Με σχετική απόφαση που υπογράφεται από τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Μάξιμο Σενετάκη, μπαίνει τέλος σε ένα έργο που είχε ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2020 με αντικείμενο τη δημιουργία ενός κέντρου ανάπτυξης και υποστήριξης Startups, τη Πολιτεία Καινοτομίας, το οποίο θα γινόταν στο Νέο Φάληρο, στις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου ΧΡΩΠΕΙ των 17.900 τ.μ., με τη μέθοδο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα).

Αρχικά είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον οι κατασκευαστικοί όμιλοι ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Intrakat και Dimand οι οποίοι είχαν μαζί τους εταιρείες – φορείς καινοτομίας που θα έτρεχαν στην ουσία το κέντρο, με εμπειρία στον χώρο των Startups, όπως το Found.ation, το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών αλλά και το Τεχνολογικό Πάρκο της Βαρκελώνης.

Το ύψος της επένδυσης θα έφτανε τα 100 εκατ. ευρώ, με τον ανάδοχο να χρηματοδοτούσε εξολοκλήρου το έργο, με προοπτική να έχει έσοδα από τη λειτουργία του με ενοικίαση των χώρων σε εταιρείες, Startups, άλλα κέντρα κλπ. για 30 χρόνια αρχικά, τα οποία έγιναν 90 χρόνια στη πορεία, ενώ υπήρχε πρόβλεψη για δημόσια χρηματική συμβολή μέγιστου ύψους προϋπολογισμού 18.750.000 ευρώ μέσω RRF, πέρα από την παραχώρηση του μεγάλου οικοπέδου στον ανάδοχο.

Παρά το αρχικό ενδιαφέρον και οι τρείς διαγωνισμοί που πραγματοποιήθηκαν, με βελτιωμένους όρους μάλιστα, κηρύχτηκαν άγονοι, αν και σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν συζητήσεις μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών για αύξηση της κρατικής υποστήριξης, άμεσα ή έμμεσα, για να κατασκευαστεί τελικώς η Πολιτεία, οι οποίες προφανώς δεν τελεσφόρησαν.

Η δημιουργία της Πολιτείας Καινοτομίας στη ΧΡΩΠΕΙ είναι μέσα στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται νέα προκήρυξη του διαγωνισμού, ενδεχομένως και μείωση της κλίμακας των έργων και κατ’ επέκταση του προϋπολογισμού.

close menu