Εκδηλώσεις

“AI & Peace”: Ρύθμιση και εκδημοκρατισμός των νέων τεχνολογιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί μέρος της ζωής μας και στη σημερινή εποχή της γεωπολιτικής αστάθειας, η ανάπτυξη, η ηθική χρήση, η ενημέρωση και η εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες, λειτουργεί με τρόπο ωφέλιμο και καταλυτικό για το μέλλον των κοινωνιών μας.  Αυτό ήταν το κεντρικό θέμα της ημερίδας  “AI & Peace”, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Ιουλίου, στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύας Καϊλή.

Με τον ψηφιακό μετασχηματισμό να μην είναι πρόσταγμα των καιρών, αλλά επιτακτική ανάγκη και τον πόλεμο στην Ουκρανία να αλλάζει τα δεδομένα εντός και εκτός Ευρώπης, στόχος της εκδήλωσης ήταν να τεθεί στο δημόσιο διάλογο το ζήτημα των νέων τεχνολογιών, οι προκλήσεις τους αλλά και ο τρόπος που μπορούν αυτές να ρυθμιστούν και να εκδημοκρατιστούν.

Το έναυσμα της εκδήλωσης, έδωσε ο Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, ο οποίος πραγματοποίησε την εναρκτήρια ομιλία και τοποθετήθηκε ακροθιγώς επί της γενικής θεματικής.

Στη συνέχεια, διεξήχθη η πρώτη ενότητα με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη & Χάραξη Πολιτικής». Ειδικότερα, συμμετείχαν ως ομιλητές η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, ο Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας και ο Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού της Κυβέρνησης, Γιάννης Μαστρογεωργίου. Τη συζήτηση συντόνισε ο δόκτωρ Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Παναγιώτης Δουδωνής.

Η ημερίδα συνεχίστηκε με την ενότητα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Κοινωνικός Αντίκτυπος», με ομιλητές το στέλεχος του The Future Society, Νίκη Ηλιάδη και τον συνιδρυτή της Homo Digitalis, Στέφανο Βιτωράτο. Συντονιστής ήταν ο Βασίλης Κουτσούμπας, συνιδρυτής του WeFor.

Η Αντιπρόεδρος του ΕΚ, Εύα Καϊλή δήλωσε σχετικά με την εκδήλωση: “Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διοργανωτές, όπως και όλους όσους παρευρέθηκαν. Το θέμα της ημερίδας ήταν εξαιρετικά επίκαιρο. Υπάρχει τεράστια ανάγκη για ανθρώπους που μπορούν να αντιληφθούν τα βασικά της ψηφιακής εποχής και να τα εντάξουν στη σκέψη τους. Έχουμε μπροστά μας μια χρυσή ευκαιρία, να προλάβουμε να ακολουθήσει η τεχνητή νοημοσύνη, όρους για να συμπληρώνει και να στηρίζει τον άνθρωπο, όχι για να τον αντικαθιστά.”

O Υφυπουργός, Χρίστος Δήμας, ανέφερε τα εξής: “Χωρίς καμία αμφιβολία η πρόοδος της τεχνολογίας γίνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει αντικαταστήσει πολλές οντότητες και διαδικασίες και αποτελεί πλέον ενεργό κομμάτι της καθημερινότητας μας. Ωστόσο είναι αρκετά τα κοινωνικά, πολιτικά και ηθικά ερωτήματα που εγείρονται. Η μεγάλης κλίμακας αυτοματοποίηση των διαδικασιών, ενδέχεται να δημιουργήσει ριζικές αλλαγές στην απασχόληση.”

Ο Γιάννης Μαστρογεωργίου δήλωσε χαρακτηριστικά: “Το μέλλον δεν προβλέπεται, προσπαθούμε ουσιαστικά να διαμορφώσουμε εναλλακτικά διαφορετικά μέλλοντα και διαφορετικά εναλλακτικά σενάρια για το επιθυμητό μέλλον που μπορούμε να συνδιαμορφώσουμε. Tα επιθυμητά μέλλοντα που μπορεί να έχουν τη σύζευξη του ανθρώπου και τη συνεργασία με την τεχνητή νοημοσύνη, είναι το διαρκώς επαναλαμβανόμενο ερώτημα που θα μας απασχολήσει τις επόμενες δεκαετίες, ανεξαρτήτως πανδημίας, ανεξαρτήτως εξέλιξης του πολέμου.”

Επιπλέον, ο Παναγιώτης Δουδωνής συμπλήρωσε τα εξής: “Η πρωτοβουλία των ELONTECH και WeFor έφερε κοντά σημαντικούς ανθρώπους , ανοίγοντας και στη χώρα μας τη συζήτηση για τη σχέση τεχνητής νοημοσύνης και χάραξης πολιτικής. Πρόκειται για μια συζήτηση με όρους παρόντος και κυρίως μέλλοντος, γιατί η παρουσία του AI στην εθνική και παγκόσμια πολιτική θα είναι όλο και πιο έντονη, όλο και πιο σημαντική. Πρέπει λοιπόν και να συζητούμε αλλά και να προετοιμαστούμε άμεσα και σε θεσμικό επίπεδο.”

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, ήταν το Ευρωπαϊκό Νομικό Παρατηρητήριο για τις Νέες Τεχνολογίες ΕLONTech, και η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση WeFor.

close menu