Διεθνή

Αγωγή 500 εκατ. ευρώ στην Meta από την ένωση Ισπανικών ΜΜΕ

Μια ομάδα που εκπροσωπεί 83 ισπανικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι κατέθεσε αγωγή ύψους 550 εκατ. ευρώ κατά της ιδιοκτήτριας του Facebook, Meta, επικαλούμενη αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά διαφήμισης.

Η αγωγή κατατέθηκε από την ένωση εκδοτών εφημερίδων AMI σε εμπορικό δικαστήριο την Παρασκευή. Οι εφημερίδες δήλωσαν ότι η «μαζική» και «συστηματική» χρήση προσωπικών δεδομένων από τους χρήστες των πλατφορμών Facebook, Instagram και Whatsapp της Meta της επιτρέπει να αποκτά αθέμιτο πλεονέκτημα για να σχεδιάζει και να προσφέρει εξατομικευμένες διαφημίσεις, που συνιστούν αθέμιτο ανταγωνισμό.

Οι καταγγέλλοντες, που περιλαμβάνουν την Prisa – η οποία εκδίδει την κύρια ισπανική εφημερίδα El Pais – και τη Vocento, ιδιοκτήτρια της ABC και άλλων μέσων ενημέρωσης, καθώς και άλλους ιδιωτικούς ομίλους, δήλωσαν ότι οι περισσότερες από τις διαφημίσεις που τοποθετεί η Meta χρησιμοποιούν προσωπικά δεδομένα που λαμβάνονται χωρίς τη ρητή συγκατάθεση των πελατών και συνεπώς παραβιάζουν τους κανόνες προστασίας δεδομένων.

TAGS:

close menu