Χρηματοδοτήσεις

Άδωνις Γεωργιάδης: Οι ευρωπαϊκοί πόροι είναι για εμάς απολύτως απαραίτητοι – Προχωρούν οι προσκλήσεις για έρευνα και τεχνολογία

«Είμαστε πρώτοι σε όλη την ΕΕ και σε απορρόφηση και σε ταχύτητα έγκρισης στο νέο ΕΣΠΑ» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Πρώτης Επιτροπής Παρακολούθησης του νέου Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.

Ο υπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν έχει περιθώριο να χάσει καθόλου χρόνο. Οι ιδιαίτερες συνθήκες που προέκυψαν με τον πόλεμο και την εισβολή στην Ουκρανία και τις πληθωριστικές πιέσεις που δημιούργησαν, έχουν επιτείνει το ζήτημα της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία και άρα, οι ευρωπαϊκοί πόροι είναι για εμάς απολύτως απαραίτητοι. Το πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα 2021-2027, το οποίο είναι η κορωνίδα του προγράμματός μας, έχει προϋπολογισμό 3,9 δισ. ευρώ προοριζόμενα να βοηθήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να εξελιχθούν ως προς τις ψηφιακές τους δυνατότητες και δεξιότητες, αλλά και ως προς την περιβαλλοντική τους συμπεριφορά και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα».

Ο ίδιος σημείωσε ότι ξεκινάει άμεσα μία σειρά προσκλήσεων. Όπως είπε: «Έχουμε ήδη ανακοινώσει το πρόγραμμα των 700 εκατ. ευρώ για τη δυνατότητα αλλαγής εξοπλισμού σε πιο ψηφιακή και πράσινη τεχνολογία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για την ιδιοκατανάλωση, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αυτό το τελευταίο προέκυψε ασφαλώς με αυτήν την πολύ μεγάλη ταχύτητα μέσα στην ενεργειακή κρίση, όπου τώρα ξαφνικά η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος στην μικρομεσαία επιχείρηση αποτελεί τεράστιο βάρος για την επιχείρηση και κρίσιμο παράγοντα για την επιβίωσή της. Πέραν των, ούτως ή άλλων, στόχων μας για την πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη έρχεται και η οικονομική ανάγκη, που είναι πλέον εξαιρετικά επείγουσα και δεν μας επιτρέπει να χάσουμε καθόλου χρόνο». Παράλληλα, όμως, όπως τόνισε, προχωρούν οι προσκλήσεις και για την έρευνα και την τεχνολογία.

Τέλος ο υπουργός ανέφερε: «Ένα κομμάτι της συλλογικής εθνικής μας επιτυχίας του + 8,4% ανάπτυξη πέρυσι και το + 7,8% για το πρώτο εξάμηνο του 2022, φέτος, οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων. Και η ταχύτητα με την οποία υλοποιείται το πρόγραμμα ’21-’27 αποτελεί μια πολύ σημαντική έμπρακτη απόδειξη της καλής μεταξύ μας συνεργασίας».

close menu