Επιχειρήσεις

Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν συζητείται η μείωση του ωραρίου στα καταστήματα 

«Δεν είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης η μείωση του ωραρίου. Δεν συζητείται αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο αν εφαρμοζόταν θα είχε πολύ δυσμενείς συνέπειες και στην αγορά εργασίας αλλά και στον τζίρο των καταστημάτων».

Με την παραπάνω δήλωση ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης έβαλε τέλος στα σενάρια για πιθανή μείωση του ωραρίου των καταστημάτων για εξοικονόμηση ενέργειας. Η δήλωση, μάλιστα, του υπουργού έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης λίγο πριν την έναρξη σύσκεψης με εκπροσώπους από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, το ΣΕΛΠΕ, τον ΙΕΛΚΑ και την ΕΣΕΕ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «δημιουργήθηκε ένα ζήτημα που προκάλεσαν διάφοροι εμπορικοί Σύλλογοι της χώρας για ενδεχόμενη μείωση λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στα πλαίσια της εξοικονόμησης του ενεργειακού κόστους και αυτό προκλήθηκε από μια πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου της Θεσσαλονίκης και μετέπειτα δήλωση του ΕΣΑ».

O κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι «η εποχή της κρίσης δεν είναι η εποχή για να προκαλέσουμε προβλήματα στους εργαζόμενους και στις επιχειρήσεις, αλλά είναι εποχή για να λύσουμε προβλήματα, η δε ενεργειακή εξοικονόμηση από μια ενδεχόμενη κατά 1 ή 2 ώρες μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στο λιανικό εμπόριο θα είναι πολύ μικρή σε σχέση με τη ζημιά που αυτό θα προκαλούσε στην αγορά».

Τόνισε επιπλέον, ότι «ούτως ή άλλως αν κάποιος θέλει να δουλεύει λιγότερες ώρες από το ωράριο λειτουργίας αυτό είναι δικό του δικαίωμα», είπε ο υπουργός.

Αναφερόμενες στις πρωτοβουλίες εμπορικών συλλόγων για το ωράριο, με πρώτη αυτή του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, είπε πως το επίσημο ωράριο της χώρας είναι εθνική αρμοδιότητα που καθορίζεται από το υπουργείο Ανάπτυξης και ισχύει με νόμο. Και πρόσθεσε ότι «αν κάποιος εμπορικός σύλλογος θέλει να εφαρμόσει για τα μέλη του διαφορετικό ωράριο, αυτό δεν αφορά το κράτος ούτε και μπορούν να επιβληθούν ποινές σε κάποιον που θα λειτουργήσει. Αποτελεί μια μεταξύ τους συμφωνία επί εθελοντικής βάσεως εάν το επιθυμούν και στο βαθμό που το επιθυμούν αυτό δεν αφορά εμάς. Για το κράτος το ωράριο είναι αυτό που ορίζουμε και είναι αυτό που ισχύει».

Τέλος, αναφερόμενος στην ακρίβεια, θέμα που συζητείται αυτή την ώρα με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων, σημείωσε πως «αντιλαμβανόμαστε πλήρως την πίεση στα νοικοκυριά που προκαλεί ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση. Είμαστε εδώ με τους εκπροσώπους της αγοράς για να βρούμε λύσεις στο πλαίσιο του εφικτού, για να ανακουφίσουμε τους συμπολίτες μας από αυτή την κρίση».

Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους της ΔΙΜΕΑ, είπε ότι είναι ασταμάτητοι και επισήμανε πως από τον Απρίλιο μέχρι και το τέλος του Σεπτεμβρίου έχουν γίνει 3.831 έλεγχοι για αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας, κατά τους οποίους διαπιστώθηκαν 283 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί 397.305 ευρώ.

close menu