Οικονομία

ΑΑΔΕ: Σε ψηφιακό κλοιό οι βραχυχρόνιες μισθώσεις

Τον κλοιό γύρω από τους φορολογούμενους που εισπράττουν εισοδήματα από την εκμίσθωση ακινήτων τύπου Airbnb σφίγγει ο φοροελεγκτικός μηχανισμός μετά και την ολοκλήρωση υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Μέσα στο επόμενο διάστημα η ΑΑΔΕ θα υπογράψει νέο μνημόνιο συνεργασίας με τις τρεις πλατφόρμες διαμοιρασμού Airbnb, Booking.com και VRBO οι οποίες θα αναλάβουν να στέλνουν κάθε χρόνο στην ΑΑΔΕ περισσότερα και πιο αναλυτικά στοιχεία για τα ακίνητα και τα εισοδήματα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ, στα τέλη του μήνα θα τρέξουν οι πρώτοι έλεγχοι στους ιδιοκτήτες ακινήτων που δραστηριοποιούνται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ενώ το Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθεί ένας δεύτερος έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί ο βαθμός συμμόρφωσης όσων μισθώνουν ακίνητα μέσα από τις πλατφόρμες και θα ελεγχθεί εάν έχουν καταχωρήσει τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (στη βάση του πρωτοκόλλου συνεργασίας της ΑΑΔΕ με πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης).

Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα αναζητήσει τους ιδιοκτήτες που κρύβουν μέρος των εισοδημάτων που εισπράττουν από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακόμα και αυτούς που ενοικιάζουν και δεν έχουν εγγραφεί στην ψηφιακή πλατφόρμα δηλαδή δεν έχουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ).

Στο στόχαστρο όμως θα μπει και μία ακόμη ομάδα που δραστηριοποιείται επίσης με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Η ομάδα αυτή δεν έχει υποχρεώσει να εγγραφεί στην πλατφόρμα και να αποκτήσει ΑΜΑ. Σύμφωνα με το νόμο τυχόν βραχυχρόνιες μισθώσεις που συνάπτονται ιδιωτικά και όχι μέσω πλατφόρμας, δεν υπάγονται στις συγκεκριμένες διατάξεις και αντιμετωπίζονται ως κοινές αστικές μισθώσεις, εκτός εάν συνοδεύονται από παρεπόμενες υπηρεσίες, οπότε αντιμετωπίζονται ως επιχειρηματική δραστηριότητα. Ακόμα όμως και εάν κάποιος εκμισθώσει το ακίνητό του με Βραχυχρόνια Μίσθωση, αλλά δεν το κάνει μέσω ψηφιακών πλατφορμών δεν έχει υποχρεώσει να εγγραφεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής. Ωστόσο, οι μισθώσεις αυτές δηλώνονται με Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας.

Στο πλαίσιο αυτό θα «τρέξει» μια νέα διασταύρωση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν υποχρέωση ΑΜΑ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν δηλώνουν τα εισοδήματα που εισπράττουν.

Τα πρόστιμα για τους παραβάτες

Οι παραβάτες αντιμετωπίζουν πρόστιμα τα οποία ξεκινούν από 5.000 και μπορεί να φθάσουν έως 20.000 ευρώ. Το αυτοτελές πρόστιμο 5.000 ευρώ επιβάλλεται για κάθε μία από τις εξής παραβάσεις:

– Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».

– Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.

– Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ) στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».

close menu