Οικονομία

Υποψήφιος για πρόεδρος του Eurogroup ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Υποψηφιότητα για την προεδρία του Eurogroup, μία από τις πλέον καίριες θέσεις στη λήψη οικονομικών αποφάσεων της Ευρώπης, αναμένεται να υποβάλλει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερακάκης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ο κ. Πιερακάκης θα προχωρήσει στις σχετικές ανακοινώσεις την Παρασκευή πριν από τη λήξη της σχετικής προθεσμίας, όπως επεσήμαναν άτομα που γνωρίζουν τις προθέσεις του, μιλώντας υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

Σημειώνεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών των 20 κρατών-μελών της νομισματικής ένωσης θα επιλέξουν τον νέο τους επικεφαλής στην επόμενη μηνιαία συνάντηση στις 11 Δεκεμβρίου στην πρωτεύουσα του Βελγίου, με κάθε χώρα να έχει ίσα δικαιώματα ψήφου, ανεξάρτητα από το μέγεθός της.

Η αναζήτηση έρχεται μετά την απροσδόκητη παραίτηση του Ιρλανδού υπουργού Οικονομικών Paschal Donohoe, ο οποίος ηγήθηκε του Eurogroup για περισσότερα από πέντε χρόνια. Φαίνεται ότι θα είναι ένας αγώνας μεταξύ χωρών που δεν έχουν ποτέ αναλάβει αυτόν τον ρόλο, με άλλους πιθανούς υποψηφίους να είναι ο Vincent van Peteghem από το Βέλγιο και ο Carlos Cuerpo από την Ισπανία.

Το γραφείο του κ. Πιερακάκη αρνήθηκε να σχολιάσει τα σχέδιά του.

Ο πρόεδρος του Eurogoup εκπροσωπεί τους υπουργούς Οικονομικών σε διεθνή φόρουμ, από την Ομάδα των Επτά έως τις συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η θέση περιλαμβάνει επίσης συντονισμό των οικονομικών πολιτικών των χωρών της Ευρωζώνης.

Αν και αρχικά αποτελούσε ένα ανεπίσημο φόρουμ για την ανταλλαγή απόψεων, το Eurogroup βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης του δημόσιου χρέους με τις συνεδριάσεις του να βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση.

Υπενθυμίζεται στο δημοσίευμα του Bloomberg, ότι οι υπουργοί Οικονομικών πραγματοποίησαν πολλές, συχνά έντονες, συναντήσεις, καταλήγοντας σε συμφωνίες αργά το βράδυ για έκτακτα πακέτα διάσωσης για πέντε χώρες, αναθεώρηση των τραπεζικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δάνεια της τελευταίας στιγμής για να αποτρέψουν την Ελλάδα από την χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ.

close menu