Ποιες είναι οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες της κυκλικής οικονομίας και πως η κυκλική οικονομία μπορεί να αποτελέσει μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης για τη χώρα μας; Σε αυτά τα ερωτήματα κλήθηκαν να απαντήσουν οι συμμετέχοντες στο πάνελ που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 13ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), που διοργανώνει η εφημερίδα «Πελοπόννησος» στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, από τις 12 έως τις 14 Μαΐου.
Ο Αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Κωνσταντίνος Αραβώσης, αναφέρθηκε στους τρόπου με τους οποίους η κυκλική οικονομία μπορεί να είναι αποδοτική.
Όπως τόνισε: «Το κλειδί της κυκλικής οικονομίας είναι η τεχνολογική καινοτομία, καθώς, χωρίς αυτή δεν μπορεί να υπάρξει σωστή διαχείριση των αποβλήτων για την επεξεργασία και επαναχρησιμοποίησή τους». Ο κ. Αραβώσης σημείωσε ότι σημαντική είναι η διασύνδεση της έρευνας και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με την αγορά εργασίας. Αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του ΕΜΠ Green Tech Challenge που φέρνει σε επαφή νέες ιδέες start-up εταιρειών και νεοφυών εταιριών με την αγορά εργασίας και εξήρε τα ήδη θετικά αποτελέσματά της.
«Για να λειτουργήσει σωστά η κυκλική οικονομία πρέπει να γίνεται σωστά η υιοθέτηση πράσινων προτύπων και οικολογικού σχεδιασμού, αλλά και να ακολουθείται και από το σωστό reskilling και upskilling των εργαζομένων», κατέληξε στην τοποθέτησή του ο κ. Αραβώσης.
Ο Ορκωτός ελεγκτής λογιστής, Οικονομολόγος και Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, Γιώργος Παππάς, επεσήμανε ότι ακόμη υπάρχει μία δυσπιστία από την πλευρά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την μετάβαση στην νέα εποχή της κυκλικής οικονομίας, της πράσινης ανάπτυξης και των ESGs. Όπως δήλωσε: «Όλοι σκέφτονται το κόστος, καθώς δεν έχουν συνήθως τους απαραίτητους διαθέσιμους πόρους, δεν έχουν την τεχνογνωσία σε επίπεδο προσωπικού και νιώθουν αβεβαιότητα στο κατά πόσο η επένδυση αυτή θα είναι αποδοτική».
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Παππάς τόνισε ότι: «Για να γίνει ευκαιρία από κόστος απαιτείται σωστός στρατηγικός σχεδιασμός, τοπικές συνέργειες, ισότιμη διάθεση χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης) σε όλες τις επιχειρήσεις, αλλά και ισχυρά φορολογικά κίνητρα, αλλιώς η ψαλίδα πάλι θα ανοίξει».
Τέλος, ανέφερε ότι η κυκλική οικονομία με τα σωστά κίνητρα μπορεί να στηρίξει την περιφερειακή απασχόληση και την αποκέντρωση, η οποία παρουσιάζει ήδη μία δυναμική τάση, αλλά έχει ακόμη περιθώρια βελτίωσης.
Ο Πρέσβυς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου στη Βουλγαρία Γιώργος Κρεμλής, επεσήμανε στην τοποθέτησή του ότι «στην εποχή που όλοι οι πόροι εξαντλούνται, ο μόνος τρόπος διαφύλαξής τους είναι η κυκλική οικονομία, αυτό το νέο ολιστικό παραγωγικό μοντέλο».
Εν συνεχεία, ο κ. Κρεμλής εξήγησε ότι το κυκλικό παραγωγικό μοντέλο πρέπει να ενταχθεί σε όλους τους παραγωγικούς τομείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα να αποτελεί προτεραιότητα για τους 3 πυλώνες: πράσινη μεγέθυνση, γαλάζια οικονομία, ψηφιακή οικονομία.
«Πρέπει το κράτος, οι περιφέρειες και οι δήμοι να γίνουν κυκλικοί. Να γίνει αυτό το νέο αφήγημα για όλους, ο νέος τρόπος ζωής των επιχειρήσεων. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία δεν νοείται χωρίς κυκλική οικονομία. Η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να γίνει με το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας, όπου παράγουμε ότι καταναλώνουμε και αποθηκεύουμε ή δίνουμε σε άλλους ότι έχουμε πλεόνασμα», συμπλήρωσε.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της COMBATT, Δρ. Διονύσης Μπουντουβάς, μίλησε για την σημασία που έχει η αποθήκευση ενέργειας και για τον ζωτικής σημασίας ρόλο των μπαταριών. «Η κυκλική οικονομία δεν είναι πολυτέλεια, είναι απαραίτητη και πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Για να είναι βιώσιμο ένα επιχειρηματικό μοντέλο, πρέπει να γίνεται σωστή διαχείριση αποβλήτων. Για την ανάπτυξη αυτού του μοντέλου είναι απαραίτητη η καινοτομία, όχι μόνο η τεχνολογική, αλλά και η καινοτομία των Θεσμών και της καθημερινότητας των πολιτών», συμπλήρωσε και τόνισε ότι ο τομέας αυτός έχει ακόμη πολλές προοπτικές.
Το πάνελ συντόνισε η κα. Θεοδώρα Τσώκου, Σύμβουλος Περιφερειακής Ανάπτυξης και Κοινωνικής Συνοχής, Data Consultants και ήταν Knowledge Partner ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης.
Το RGC συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών