Έργα - Διαγωνισμοί

8ος Διαγωνισμός Καινοτομίας για τη Γαλάζια Οικονομία από τον Δήμο Πειραιά

O διαγωνισμός ΒlueGrowth Piraeus διοργανώνεται στην πόλη του Πειραιά από το 2014, με στόχο να αναδείξει και να υποστηρίξει επιχειρηματικές ιδέες, νεοφυείς και υφιστάμενες επιχειρήσεις με καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση βασικών προκλήσεων της Γαλάζιας Οικονομίας

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2023 το Pitch Day που αποτέλεσε την 1η φάση του 8ου Διαγωνισμού ΒlueGrowth Piraeus o οποίος συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Πειραιά, το Πανεπιστήμιο Πειραιά και το Κέντρο Προώθησης Νεοφυών Επιχειρήσεων Δήμου Πειραιά.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς με εκπροσώπους του Δήμου Πειραιά, της ακαδημαϊκής και της επιχειρηματικής κοινότητας της πόλης. Ο διαγωνισμός ΒlueGrowth Piraeus διοργανώνεται στην πόλη του Πειραιά από το 2014, με στόχο να αναδείξει και να υποστηρίξει επιχειρηματικές ιδέες, νεοφυείς και υφιστάμενες επιχειρήσεις με καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση βασικών προκλήσεων της Γαλάζιας Οικονομίας.

Εφέτος, ο 8ος διαγωνισμός Γαλάζιας Καινοτομίας «BlueGrowthPiraeus», συνδιοργανώνεται σε δύο φάσεις:

  1. Το Pitch Day, το οποίο και ολοκληρώθηκε με την ανακήρυξη των ομάδων που θα συμμετέχουν στην τελική διαγωνιστική διαδικασία και
  2. Το Demo Day, που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο του 2023.

Στη πρώτη φάση, συμμετείχαν και διαγωνιστήκαν 35 ομάδες (φοιτητών/μαθητών και επιχειρήσεων) ενώ παρακολούθησαν τη διαγωνιστική διαδικασία και βαθμολόγησαν τους συμμετέχοντες περισσότερα από 400 άτομα, τα οποία είχαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν διαδικτυακά την ομάδα της προτίμησής τους.

Στην κριτική επιτροπή, συμμετείχαν οι :

Σακελλαριάδου Φανή, Καθηγήτρια Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών, Παν. Πειραιά.

Κυβέλου Χιωτίνη Στέλλα, Καθηγήτρια Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΤΟΠΑ), Παντείου Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Μαρία Λεκάκου , Καθηγήτρια, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Δημήτριος Πυρομάλης, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Ηλεκτρολόγων & Ηλεκτρονικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Άγγελος Τσακανίκας, Αναπληρωτής Καθηγητής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας ΕΜΠ – Επικεφαλής γραφείου μεταφοράς τεχνολογίας ΕΜΠ.

Μιχάλης Δρίτσας, Διευθύνων Σύμβουλος Elevate Greece ΑΕ.

Ειρήνη Σγούρου, Στέλεχος του NBG Seeds, Εθνική Τράπεζα Ελλάδος.

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, τόνισε ότι ο  ετήσιος διαγωνισμός «Blue Growth», αποτελεί πλέον θεσμό για την πόλη, επισημαίνοντας πως στηρίζει και ενθαρρύνει νέους ανθρώπους να μετουσιώσουν τις καινοτόμες ιδέες τους σε πράξη.  Ο κ. Μώραλης ανέφερε στη συνέχεια ότι, ο Πειραιάς είναι άμεσα συνυφασμένος με τη θάλασσα και αναφέρθηκε  στις δράσεις που έχει αναπτύξει ο δήμος για τη γαλάζια οικονομία και επιχειρηματικότητα όπως: τη στρατηγική για τη Γαλάζια Ανάπτυξη, το δίκτυο BluAct, το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη (BLUE LAB), το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου Πειραιά, το Κέντρο Προώθησης Επιχειρηματικότητας Νεοφυών Επιχειρήσεων Δήμου Πειραιά και την Κοινότητα Γνώσης και Καινοτομίας για τη Γαλάζια Οικονομία. Επιπλέον, ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Πειραιά  που ήταν αρωγός στον διαγωνισμό «Blue Growth»,  λέγοντας ότι ο Δήμος Πειραιά έχει αναπτύξει με το Πανεπιστήμιο της πόλης μας μια εποικοδομητική πολυεπίπεδη  συνεργασία.

Ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Καρύδης, ο οποίος τόνισε τη σημασία της δικτύωσης και των συνεργειών που αναπτύσσει ο Δήμος Πειραιά για την τόνωση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας με έμφαση στη Γαλάζια Οικονομία. Επισήμανε δε, τη σημασία της ενίσχυσης της επιχειρηματικής εκπαίδευσης και της υιοθέτησης των νέων τεχνολογιών από τη νεολαία του τόπου. Ανέφερε δε τη σημασία της χρηματοδότησης της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Δήμου Πειραιά, για την υλοποίηση ανάλογων έργων και πρωτοβουλιών.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά, κ. Μιχαήλ Σφακιανάκης, τόνισε τη σημασία της διοργάνωσης Διαγωνισμών Επιχειρηματικών Ιδεών για την ανάπτυξη της δημιουργικής και κριτικής σκέψης των φοιτητών/μαθητών κάθε κοινωνίας. Η δημιουργικότητα αποτελεί μία βασική δεξιότητα για την αγορά εργασίας και συνεχάρη τον Δήμο και την Οργανωτική Επιτροπή για την ανάληψη τέτοιων εγχειρημάτων.

Από τις 19 διαγωνιζόμενες ομάδες των φοιτητών/μαθητών, προκρίθηκαν  στην τελική φάση οι παρακάτω δέκα ομάδες:

  1. Οικιακή συσκευή ξήρανσης βιοαποβλήτων.
  2. Port of Piraeus.
  3. Προμηθέας Project.
  4. Book a sea taxi.
  5. Θερμοκήπιο για συν – παραγωγή τροφίμων και ενέργειας.
  6. Spotaki.
  7. ICE TRACK.
  8. Κάλχας.
  9. Δίκτυο Τουριστικών Λιμένων με Δυνατότητα Ανάπτυξης Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας για Θέσεις Ελλιμενισμού.
  10. Refeel.

Θα θέλαμε να σταθούμε σε δυο ομάδες μαθητών από το Mellon Lab του Πειραιά οι οποίες παρουσίασαν εξαιρετικές και δομημένες επιχειρηματικά ιδέες για αστικά θερμοκήπια και ασύρματη παραγωγή ενέργειας!

Από την ομάδα των 16 Startups που διαγωνίστηκαν οι παρακάτω έντεκα λόγω ισοψηφίας, προκρίθηκαν στην επόμενη φάση:

  1. Promilist, με μια λύση για ναυτιλιακές εταιρείες η οποία προσφέρει βέλτιστη δρομολόγηση πλοίων βάσει καιρικών συνθηκών για εξοικονόμηση καυσίμων.
  2. FISHING TRIPS, με μια πλατφόρμα η οποία συνδέει επαγγελματίες ψαράδες με τουρίστες αλιευτικού τουρισμού.
  3. Smart Agenda, με μια πλατφόρμα διαχείρισης πελατών και ραντεβού.
  4. seaGo, με μια πλατφόρμα πρόσβασης σε τουριστικές και επιβατικές θαλάσσιες μεταφορές.
  5. ΡΕΣΤΙΑ, μια MKO για την προστασία του περιβάλλοντος και των θαλασσών με έμφαση την ανακύκλωση.
  6. Local Cruise Club, με μια πλατφόρμα η οποία συνδέει τουρίστες με τοπικές – βιώσιμες δραστηριότητες.
  7. NEREUS DIGITAL BUNKERS, μια Startup η οποία προσφέρει πληροφόρηση για την προμήθεια καυσίμων σε πολλά λιμάνια
  8. Aegean Cargo Sailing, για μεταφορές προϊόντων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα με ιστιοπλοικά.
  9. bid2board, με ένα επισκευαστικό δίκτυο – marketplace για πλοία.
  10. Ivoluntry, με μια πλατφόρμα ενίσχυσης του εθελοντισμού.
  11. Rhoe, με μια πλατφόρμα πρόσβασης και ανταλλαγής μπαταριών για την ναυτιλία.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, οι προκριθείσες ομάδες θα διαγωνιστούν να διεκδικήσουν χρηματικά βραβεία και δωρεάν Συμβουλευτική Υποστήριξη από το Κέντρο Προώθησης Νεοφυών Επιχειρήσεων του Δήμου Πειραιά και το NBG Seeds της Εθνικής Τράπεζας. Τα βραβεία για τους 3 νικητές της κάθε κατηγορίας θα είναι συνολικής αξίας 15.500 ευρώ.

close menu