Έργα - Διαγωνισμοί

7 μνηστήρες για έξυπνους μετρητές αξίας 830 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ

Αποσφραγίζονται σήμερα οι προσφορές για την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών από τις διοικήσεις της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ. Το έργο αφορά στην εγκατάσταση περίπου 7,3 εκατ. έξυπνων μετρητών, με ορίζοντα περάτωσης το 2030. Εφόσον τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, τότε στο τέλος της δεκαετίας θα έχουν «κουμπώσει» στο δίκτυο περίπου 7,3 νέοι έξυπνοι μέτρησης, αντικαθιστώντας τα παμπάλαια ρολόγια με τα οποία μετριέται ακόμη σήμερα η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Βάσει σχεδίου προβλέπεται κάθε χρονιά να τοποθετείται καθορισμένος αριθμός μετρητών, χωρίς αυτό να σημαίνει και ότι θα τηρηθούν οι χρόνοι, αφού οι παρατασεις έχουν πάει πίσω το έργο.

Για φέτος, η αρχική πρόβλεψη του διαγωνισμού έκανε λόγο για εγκατάσταση 300.000 μετρητών (στόχος προφανώς που θα αναθεωρηθεί), ενώ ο αριθμός ανεβαίνει στους 500.000 για το 2023, στους 800.000 για το 2024, στο 1 εκατομμύριο για το 2025, όπως και το 2026, σε 800.000 για το 2027, επίσης 1 εκατομμύριο για το 2028 και το 2029, και σε 900.000 μετρητές για το 2030. Σε πρακτικό επίπεδο, οι νέοι μετρητές θα παρέχουν στους καταναλωτές πρόσβαση στα δεδομένα τους ακόμη και εξ αποστάσεως, καταμέτρηση των κιλοβατωρών που χρησιμοποιούν σε real time, ιστορικά στοιχεία κατανάλωσης, μέσω home device ή web application.

Στον διαγωνισμό που έληξε αργά το βράδυ της Παρασκευής, κατέθεσαν προσφορές μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής ολοκληρωμένων λύσεων για την ενεργειακή αγορά παγκοσμίως.

Πιο συγκεκριμένα, συμμετείχαν¨

– Η ITRON, κορυφαία εταιρία στον τομέα μετρητικών συστημάτων με έδρα στις ΗΠΑ με πελατολόγιο που περιλαμβάνει 8,000 πελάτες-ΥΚΩ( Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) διεθνώς η ITROΝ θεωρείται η κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως στον τομέα των μετρητικών συστημάτων.

Η ITRON διαθέτει εργοστάσιο κατασκευής στην Ευρώπη με μεγάλα έργα αναφοράς σε Γαλλία, Σουηδία, Γερμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο. Η Εταιρία υπέβαλε φάκελο με την θυγατρική της ITRON SPAIN.

– Η Landis+Gyr, με έδρα την Ελβετία, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές έξυπνων μετρητών παγκοσμίως. Έχει υλοποιήσει μεγάλα έργα σε Γαλλία, Ισπανία, Ηνωμενο Βασίλειο, Αυστρία, Ολλανδία και στις Σκανδιναβικές χώρες ενώ διαθέτει μονάδα παραγωγής μετρητών στην Ελλάδα.

– Η Elster, η οποία αποτελεί πλέον εταιρεία του διεθνούς βιομηχανικού ομίλου Honeywell. Ο όμιλος εισήλθε στον κλάδο των μετρήσεων το 2016 μέσω της εξαγοράς της Elster. Η Elster έχει υλοποιήσει ανάλογα έργα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία, στην Ολλανδία και στην Ισπανία. Η Elster διαθέτει εργοστάσια παραγωγής στη Ρουμανία και υπέβαλε φάκελο με την ρουμάνικη θυγατρική της Elster Rometrics.

-H PROTASIS είναι ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα εκπροσωπώντας την Γαλλική εταιρεία Sagemcom, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της Enedis στην Γαλλία με αντίστοιχα έργα σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ολλανδία και Λιθουανία. Η παραγωγή της βρίσκεται στην Ευρώπη.

– Η Iskraemeco, κατασκευαστής μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας και συναφών προϊόντων, λογισμικού και υπηρεσιών επικοινωνιών με έδρα τη Σλοβενία. Με πάνω από 100 εκατομμύρια μετρητές εγκατεστημένους σε Ευρώπη, Ασία, Μέση Ανατολή, Αφρική και Λατινική Αμερική. Η Iskraemeco διαθετει γραμμές παραγωγής στην Ευρώπη.

-Η Gridspertise, η οποία ιδρύθηκε το 2021 από τον ιταλικό όμιλο Enel προκειμένου να εμπορευματοποιήσει την τεχνολογία έξυπνων δικτύων του ομίλου. Η εταιρεία συγκεντρώνει τη βαθιά τεχνογνωσία του ομίλου Enel με έργα ψηφιοποίησης σε όλο τον κόσμο, τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την ανάπτυξη περισσοτέρων από 44 εκατ. έξυπνων μετρητών σε οκτώ χώρες.

-Η Intrasoft International, η οποία παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις, προϊόντα και υπηρεσίες πληροφορικής υψηλής ποιότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η οποία εστιάζει στρατηγικά στην ενέργεια και τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών μεταξύ άλλων και για συστήματα έξυπνων μετρητών. Σημειώνεται ότι από το 2021 η Intrasoft International, έγινε μέλος του Ομίλου πληροφορικής Netcompany, με έδρα στη Δανία.

Μετά την αποσφράγιση των προσφορών, θα ξεκινήσει η πρώτη φάση του διαγωνισμού, που αφορά στην αξιολόγηση της διαδικασίας ελέγχου των προϋποθέσεων συμμετοχής και των κριτηρίων ποιοτικής επιλογής από την Επιτροπή Διεξαγωγής. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση του διαγωνισμού, με τη γνωστοποίηση του αναλυτικού τεύχους διαδικασίας με διαπραγμάτευση στους οικονομικούς φορείς που έχουν προεπιλεγεί στην πρώτη φάση.

Οφέλη για την ΔΕΗ και τους καταναλωτές

Η εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών και ο έλεγχος των δεδομένων από απόσταση, εκτός από τα προφανή οφέλη στους καταναλωτές οι οποίοι έχουν άμεση πληροφόρηση και εικόνα για την κατανάλωση, δημιουργεί συνθήκες απόλυτου ελέγχου δικτύου και στην ΔΕΗ.

Mε δεδομένο ότι το 90% του Δικτύου στην Ελλάδα είναι εναέριο και άρα ευάλωτο στην έξαρση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, το πλεονέκτημα αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί δίνει τη δυνατότητα στον Διαχειριστή να εντοπίσει τις βλάβες εξ αποστάσεως και να επέμβει άμεσα προκειμένου να αποκαταστήσει τις ζημιές στο Δίκτυο επιτυγχάνοντας πολύ ταχύτερους χρόνους επανηλεκτροδότησης.

Μειώνεται το λειτουργικό κόστος για την καταμέτρηση, την αποκοπή και την επανασύνδεση, αφού η ανάγνωση των μετρήσεων, η αποκοπή και επανασύνδεση γίνονται εξ αποστάσεως

Εξίσου σημαντικό πλεονέκτημα είναι και η δυνατότητα μείωσης των ρευματοκλοπών, οι οποίες παρουσιάζουν έξαρση τα τελευταία χρόνια. Τόσο η μείωση του λειτουργικού κόστους, όσο και η μείωση της επιβάρυνσης της αξίας ρεύματος λόγω μείωσης των ρευματοκλοπών θα έχουν άμεση επίδραση στα τιμολόγια.

close menu