Επιχειρήσεις

300 εκατ. ευρώ και ξένοι επενδυτές αλλάζουν το πρόσωπο της ΔΕΘ

Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από funds του εξωτερικού και πιο συγκεκριμένα τα Αραβικά Εμιράτα δείχνει να έχει η δημιουργία του νέου εκθεσιακού κέντρου που θα δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη και θα αναβαθμίσει τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ. Το ενδιαφέρον για ανάπλαση, ο προϋπολογισμός της οποίας αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ αναμένεται να εκδηλωθεί μετά την επιλογή του χρηματοδοτικού σχήματος, με τον πρόεδρο του Εθνικού Εκθεσιακού Φορέα Τάσου Τζήκα να εκτιμά ότι θα είναι ιδιαίτερα αυξημένο και θα μετατρέψει την Θεσσαλονίκη σε πανευρωπαϊκό εκθεσιακό κέντρο. Ο επενδυτής θα αναλάβει την χρήση του ξενοδοχείου καθώς και του υπόγειου πάρκινγκ για 35 χρόνια με σύμβαση παραχώρησης.

Η γενική εικόνα είναι ότι το project της ανάπλασης «ConFEx Park» θα υλοποιηθεί με τη σύμπραξη δημόσιων και ιδιωτικών κεφαλαίων (ΣΔΙΤ). Δηλαδή από δημόσιους πόρους θα καταβληθεί ένα σημαντικό μέρος των κεφαλαίων ενώ τα υπόλοιπα θα αντληθούν από ιδιωτικές επενδύσεις με το δέλεαρ της εκμετάλλευσης ενός επιχειρηματικού – εμπορικού κέντρου, της ξενοδοχειακής μονάδας και του υπόγειου πάρκινγκ

Το project του νέου εκθεσιακού κέντρου έχει ξεκινήσει να σχεδιάζεται από το 2011 με το αρχικό σχέδιο να προέβλεπε την μεταφορά του στην Σίνδο. Ωστόσο μετά από μελέτες αποφασίστηκε ότι το έργο αν γινόταν στην θέση που είναι και σήμερα θα ήταν πιο βιώσιμη λύση για την έκθεση και θα πρόσδιδε μεγαλύτερες ωφέλειές για την πόλη ενώ παράλληλα θα δοθεί πάνω από το 50% των 165 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων θα δοθεί προς χρήση στην πόλη.

Το έργο περιλαμβάνει την κατεδάφιση όλων των κτιρίων που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην οδό Αγγελάκη προκειμένου το νέο κέντρο να είναι ανοικτό στο κοινό. Παράλληλα θα κατεδαφιστούν τα 37 κτίρια που υπάρχουν σήμερα ως εκθεσιακοί χώροι, αλλά και το Βελίδειο.

Τάσος Τζήκας: Δεν προλάβαμε να βάλουμε το project στο Ταμείο Ανάκαμψης

Μιλώντας σε εκπροσώπους τύπου στο περιθώριο της Beyond, ο πρόεδρος της ΔΕΘ Τάσος Τζήκας ανέφερε ότι το έργο δεν μπήκε στο Ταμείο Ανάκαμψης καθώς δεν είχαν ολοκληρωθεί οι μελέτες.

Μετά την οριστικοποίηση του χρηματοδοτικού μοντέλου από το κύριο μέτοχο του οργανισμού, που είναι η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας Α.Ε. (ΕΕΣΥΠ), το λεγόμενο Υπερταμείο, το σχέδιο θα περάσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ο σχετικός φάκελος έχει ήδη στο υπουργείο Ανάπτυξης και μόλις εγκριθεί θα πάει στην ΕΕ.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Τζήκας μέχρι τέλος του 2024 θα έχει προκηρυχθεί το έργο ενώ μέσα στο 2025 θα γίνουν κατεδαφίσεις. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια, με τον χώρο της έκθεσης να λειτουργεί ταυτόχρονα. Το 2026 θα γίνουν τα εγκαίνια του πρώτου περιπτέρου που θα είναι έκτασης 22.000 τμ., καθώς τότε θα κλείνουν 100 χρόνια από την έναρξη του θεσμού της έκθεσης.

Καταλήγοντας ο κ. Τζήκας ανέφερε ότι το 2022 η ΔΕΘ επέστρεψε στην κερδοφορία παρά το γεγονός ότι η κανονική λειτουργία ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο.

close menu