Startups

2,5 εκατ. δολάρια χρηματοδότηση στην Bota Systems για να αποκτήσουν τα ρομπότ αίσθηση αφής

Η ελληνικών συμφερόντων Startup έχει την έδρα της στη Ζυρίχη και έχει δημιουργηθεί από δυο αποφοίτους του ΕΜΠ

Κάθε χρόνο, μισό εκατομμύριο νέα βιομηχανικά ρομπότ τίθενται σε λειτουργία. Το φάσμα των καθηκόντων τους διευρύνεται – από έναν απλό χειρισμό και τη συγκόλληση έως τη συναρμολόγηση αλλά οι βασικές αρχές λειτουργίας τους ωστόσο παραμένουν οι ίδιες. Ουσιαστικά, ένας ρομποτικός βραχίονας προγραμματίζεται να μετακινείται από το σημείο Α στο σημείο Β  και πλέον με πρωτοφανή συνέπεια και ακρίβεια, που συχνά κατεβαίνει σε επίπεδο νανομέτρων.

Σε σύγκριση με τη ανθρώπινη εργασία, ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν μερικές ιδιότητες που ένα ρομπότ δεν μπορεί να έχει, μέχρι σήμερα τουλάχιστον. Μια από αυτές είναι η αίσθηση της αφής. Ένας εργαζόμενος μπορεί να αισθανθεί πού πρέπει να είναι το χέρι του και να βελτιώσει τις κινήσεις του σε κάθε επανάληψη. Ωστόσο, ένα ρομπότ απλώς αποτυγχάνει να προσαρμοστεί εάν ένα αντικείμενο δεν είναι ακριβώς εκεί που πρέπει να είναι ή το σχήμα του αντικειμένου να αποδεικνύεται ελαφρώς διαφορετικό.

Η Bota Systems με έδρα τη Ζυρίχη επιτρέπει στα ρομπότ να γίνουν ευαίσθητα στη δύναμη, με την Startup να έχει αναπτύξει προηγμένους αισθητήρες ροπής δύναμης με ενσωματωμένα ηλεκτρονικά και τεχνητή νοημοσύνη να ενσωματώνονται σε έναν ρομποτικό βραχίονα, ξεκλειδώνοντας νέες δεξιότητες και προηγουμένως αδύνατες εργασίες. Ουσιαστικά, η εταιρεία εξοπλίζει τα ρομπότ με ευελιξία και προσαρμοστικότητα, η οποία είναι κρίσιμη για μια σειρά λειτουργιών που δεν έχουν ακόμη εξυπηρετηθεί επαρκώς, όπως η στίλβωση σύνθετων επιφανειών, η συναρμολόγηση ευαίσθητων εξαρτημάτων ή η εκτέλεση διαδραστικών εργασιών όπως η φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων.

Η Bota Systems ιδρύθηκε από τους Klajd Lika και Ηλία Πατσιαούρα, δύο αποφοίτους του ΕΜΠ, και δημιουργήθηκε από το εργαστήριο ρομποτικής ETH το 2020. Η εταιρεία εξυπηρετεί ήδη εκατοντάδες πελάτες σε περισσότερες από 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων ερευνητικών και βιομηχανικών οργανισμών και εταιρειών, και συνεργάζεται με ένα δίκτυο διανομέων και ολοκληρωμένων ρομποτικών υπηρεσιών παγκοσμίως.

Ο Γιώργος Τζιραλής, Partner στο Marathon VC,  δήλωσε: “Σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την ολοκλήρωση ενός γύρου Seed ύψους 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων στην Bota Systems με επικεφαλής την Marathon Venture Capital, μαζί με τη συμμετοχή επενδυτών αγγέλων. Ο γύρος χρηματοδότησης θα βοηθήσει την εταιρεία να αναπτυχθεί για να εξυπηρετήσει περισσότερους κορυφαίους πελάτες παγκοσμίως και να επιταχύνει περαιτέρω τον φιλόδοξο οδικό χάρτη των προϊόντων της”.
“Ο Klajd, ο Ilias και η ομάδα του βρίσκονται σε μια αποστολή προς την ευρύτερη υιοθέτηση των ρομπότ, ενισχύοντας τις δυνατότητες τους να αισθάνονται και να αλληλεπιδρούν με τον χώρο εργασίας τους. Νιώθουμε προνομιούχοι που είμαστε μέρος αυτού του ταξιδιού και ανυπομονούμε να βοηθήσουμε να γίνει πραγματικότητα”  συνεχίζει.

“Ξεκινήσαμε την Bota Systems για να δώσουμε στα ρομπότ την αίσθηση της αφής. Είμαστε ενθουσιασμένοι από την ανταπόκριση της αγοράς και από το εύρος των εφαρμογών που η τεχνολογία μας αυτοματοποιεί. Με τον γύρο χρηματοδότησης ενισχύουμε τις προσπάθειές μας για να εξυπηρετήσουμε περισσότερους πελάτες ανά τον κόσμο και να υλοποιήσουμε το φιλόδοξο πλάνο μας”, δήλωσε ο Klajd Lika, ιδρυτής και CEO της Bota Systems.

Ο Ηλίας Πατσιαούρας, συνιδρυτής και CTO της Bota Systems, πρόσθεσε: “Η χρηματοδότηση ύψους 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων ενισχύει σημαντικά το σχέδιό μας να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της ρομποτικής τεχνολογίας και την ευρύτερη χρήση ρομπότ που μπορούν να αντιλαμβάνονται και να αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους”.

Σε συνέχεια της επένδυσης, η Bota Systems πρόκειται να μεγαλώσει σημαντικά την ομάδα της, ανοίγοντας επίσης κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα, για την περαιτέρω ανάπτυξη των προϊόντων της και την ικανοποίηση της αυξανόμενης ζήτησής τους. Μπορείτε να βρείτε τις ανοιχτές θέσεις εργασίας στον ακόλουθο σύνδεσμο.

close menu