Επί παντος επιστητού

ΤΑ «ΑΣΦΑΙΡΑ» ΤΗΣ DEFEA ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

του Γιάννη Χαλαβαζή

Πολλά είχαν αναφερθεί και θα αναφέρονται για τις προσδοκίες της ευρύτερης αγοράς ψηφιακών τεχνολογιών για το Πρόγραμμα Re-Arm της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφορά και την χώρα μας. Οι μέχρι στιγμής αναφορές κινούνται σε υποθέσεις και ενδεχόμενες συνεργασίες για έργα και πόρους, που δεν έχουν μπει σε «κωδικούς» για να μεταφραστούν σε προκηρύξεις έργων ή ότι άλλο προκύψει. Φυσικά και υπάρχει ενδιαφέρον από Ομίλους και Εταιρείες Ψηφιακών Τεχνολογιών (Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Νεοφυών και Τεχνολογίας κ.α) για την άμυνα όμως για όσους γνωρίζουν πράγματα “πέραν των φυλακίων του Πενταγώνου”, οι αναφορές και οι πιθανότητες άμεσων έργων και παραγγελιών είναι στην σφαίρα … του «άσφαιρου».

Οι παράγοντες και τα στελέχη της ψηφιακής πιάτσας που επισκέφθηκαν την DEFEA προς άγραν ενδεχόμενων συνεργασιών, κατάλαβαν πάρα πολύ καλά ότι μιλάμε για μία εντελώς άλλη αγορά με διαφορετικές ισορροπίες, διαδικασίες, επαφές, επιρροές και επιδράσεις. Σίγουρα κατάλαβαν ότι στο Re-Arm δεν υπάρχει «Κοινωνία της Πληροφορίας» ούτε «Εργαλειοθήκες», που θα κάνουν την αντίστοιχη δουλειά που έκαναν για το ψηφιακό RRF. Στην Άμυνα ακόμη και μία γραμμή κώδικα να χρειαστεί να αλλάξεις, πρέπει κάποιος να σου ανοίξει το «κουτί» για να κάνεις τη δουλειά, καθώς δεν μιλάμε για «πλατφόρμες» και «βάουτσερ».

Οπότε λίγες, αν όχι ελάχιστες,  ψηφιακές εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να μπουν (όσο μπουν) στα έργα του ελληνικού Re-Arm. Εκείνο πάντως που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι οι Τηλεπικοινωνίες και οι υποδομές τους θα έχουν την τιμητική τους, καθώς γνωρίζω πολύ καλά τις προθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας να υλοποιήσει εκτεταμένα έργα αλλαγών στις Ψηφιακές Επικοινωνίες.

close menu