Διεθνή

Στα 3 τρισ. δολάρια η κεφαλαιοποίηση της Nvidia – Ξεπέρασε την Apple

Η χρηματιστηριακή αξία της Nvidia διαμορφώθηκε σε 3,011 τρισ. δολάρια, γεγονός που την κατατάσσει στη δεύτερη θέση πίσω από την Microsoft που διατηρεί την πρωτιά

Τα 3 τρισ. δολάρια ξεπέρασε η χρηματιστηριακή αξία της Nvidia, που προσπέρασε την Apple και είναι πλέον η δεύτερη εταιρεία με την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο, σε μία ακόμη ένδειξη ότι οι επενδύσεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη εξελίσσονται σε πραγματικό «χρυσορυχείο» για τους επενδυτές και τις επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, η χρηματιστηριακή αξία της Nvidia διαμορφώθηκε σε 3,011 τρισ. δολάρια, γεγονός που την κατατάσσει στη δεύτερη θέση πίσω από την Microsoft που διατηρεί την πρωτιά. Μαζί με την Apple, οι τρεις εταιρείες είναι οι μοναδικές στον κόσμο με χρηματιστηριακές αξίες άνω των 3 τρισ. δολαρίων.

Σημειώνεται ότι η μετοχή της Nvidia έχει καταγράψει «άλμα» 3.224% τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ μόνο την Τετάρτη 5 Ιουνίου πραγματοποίησε εντυπωσιακή άνοδο 5%. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η χρηματιστηριακή αξία της Nvidia είχε ξεπεράσει τα 2 τρισ. δολάρια μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ το «ράλι» των τελευταίων ημερών αποδίδεται κατά κύριο λόγο στα σχέδια που ανακοίνωσε για split μετοχών, κίνηση που αναμένεται να αυξήσει τον αριθμό των μετοχών της κατά 10 φορές, καθιστώντας παράλληλα την τιμή τους πιο ελκυστική για τους μικροεπενδυτές. Το τρίμηνο Φεβρουαρίου – Απριλίου, οι πωλήσεις της υπερτριπλασιάστηκαν σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, καταγράφοντας αύξηση 18% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο στα 26 δισ. δολάρια.

Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1993, έχει πλέον επεκτείνει τις δραστηριότητές της από την κατασκευή τσιπ κυρίως για ηλεκτρονικά παιχνίδια, επενδύοντας σε χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης στα τσιπ που κατασκευάζει με στόχο τη βελτίωση της μηχανικής μάθησης.

Η κίνηση αυτή την έχει καταστήσει σε έναν από τους «πρωταγωνιστές» στις εξελίξεις που έχει πυροδοτήσει η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης. Χαρακτηριστική είναι και η τοποθέτηση του επικεφαλής της εταιρείας, Jensen Huang,  o οποίος χαρακτηρίζει την περίοδο που διανύουμε ως την «αυγή μιας νέας βιομηχανικής επανάστασης».

close menu