Ψηφιακή Στρατηγική

Πρόγραμμα 26 εκατ. ευρώ ψηφιοποιεί την πολιτιστική μας κληρονομιά

Ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα ψηφιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορικών κειμηλίων της χώρα μας, χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» και ειδικότερα τον Άξονα Προτεραιότητας «Ανάπτυξη μηχανισμών στήριξης της επιχειρηματικότητας», συνολικού προϋπολογισμού (δημόσιας δαπάνης) 26 εκατομμυρίων ευρώ.

Ειδικότερα, ψηφιακοί ξεναγοί, εικονική περιήγηση, story telling εφαρμογές, διαδραστικές εκπαιδευτικές εφαρμογές, διαδραστικό χρονολόγιο, ψηφιακά πορτρέτα και ψηφιακά βιβλία επισκεπτών έρχονται σε 53 μουσεία, θέατρα, βιβλιοθήκες, ιερές μητροπόλεις με ναούς μεγάλης ιστορικής αξίας, την Ακαδημία Αθηνών, το Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου και τη HELEXPO-ΔΕΘ.

Αναλυτικά, τα έργα τα οποία εντάσσονται στο πρόγραμμα με ορίζοντα υλοποίησης το 2023, είναι:

«Ψηφιακά μνημεία και τεκμήρια για τον Ελευθέριο Βενιζέλο», προϋπολογισμού 428,4 χιλιάδων ευρώ. Προβλέπεται η τεκμηρίωση, ψηφιοποίηση και προβολή τμήματος των αρχειακών και μουσειακών συλλογών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», παράλληλα με την παραμετροποίηση του υφιστάμενου ψηφιακού του αποθετηρίου, προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες τεχνολογικές προκλήσεις. Προβλέπονται επίσης τρεις εικονικές ξεναγήσεις στην Οικία-Μουσείο Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα Χανίων, το Στρατηγείο-Μουσείο της Επανάστασης του Θερίσου (1905) στο Θέρισο Χανίων και την οικία γέννησης του Ελευθερίου Βενιζέλου στις Μουρνιές Χανίων, υλοποίηση εφαρμογής 3D αναπαράστασης τυπικού κρητικού σπιτιού, ψηφιακό διαδικτυακό παραμύθι για την Οικία-Μουσείο Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα Χανίων και μέσω εφαρμογής εικονικής πραγματικότητας η αναπαράσταση της διπλής απόπειρας δολοφονίας εναντίον του Ελευθερίου Βενιζέλου.

«Καινοτόμες δράσεις αξιοποίησης και ανάδειξης του Πολιτιστικού και Επιστημονικού αποθέματος της Ακαδημίας Αθηνών», προϋπολογισμού 823,8 χιλιάδων ευρώ. Προβλέπεται η οργάνωση, τεκμηρίωση, ψηφιοποίηση, διαχείριση και προβολή του πολιτιστικού και επιστημονικού περιεχομένου που διαθέτει η Ακαδημία Αθηνών. Στο πλαίσιο του έργου θα γίνουν οριζόντιες δράσεις που περιλαμβάνουν την αναβάθμιση και ανασχεδιασμό του επίσημου διαδικτυακού τόπου και του αποθετηρίου της Ακαδημίας, και από επιμέρους δράσεις αφορούν στην βιβλιοθήκη, στο Κέντρο Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας, στο Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας, στο Κέντρο Ερεύνης των Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων Ι.Λ.Ν.Ε, στο Κέντρο Ερεύνης της Αρχαιότητας. Μεταξύ άλλων σχεδιάζονται διαδραστικοί χάρτες, εκπαιδευτικά παιχνίδια για παιδιά και εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας.

«Το Αρχείο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου: Μια ανεκτίμητη ψηφιακή συλλογή 65 χρόνων» Ανάπτυξη, οργάνωση, τεκμηρίωση, διαχείριση και προβολή ψηφιακού περιεχομένου του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου (1955-2020)», προϋπολογισμού 538,8 χιλιάδων ευρώ. Προβλέπεται η ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση του αρχείου του Φεστιβάλ Αθηνών& Επιδαύρου καθώς και δράσεις ανάδειξής του υλικού στο ευρύ κοινό μέσω ενός ανανεωμένου ιστοτόπου, ερμηνευτικών εκθεμάτων, ψηφιακών εκθέσεων, εικονικού μουσείου, εκπαιδευτικών εφαρμογών στο διαδίκτυο και μιας διαδραστικής εγκατάστασης περιήγησης στο ψηφιακό πολιτιστικό απόθεμα του Φεστιβάλ, η οποία θα βρίσκεται εγκαταστημένη στους χώρους του.

«Δημιουργία, ανάδειξη και αξιοποίηση Ψηφιακού Πολιτιστικού Αποθέματος Εθνικού Θεάτρου», προϋπολογισμού 607,5 χιλιάδων ευρώ. Στόχος του έργου είναι ο εμπλουτισμός των υπαρχουσών ψηφιακών συλλογών του Εθνικού Θεάτρου με την ψηφιοποίηση τριών νέων συλλογών, των πιο σημαντικών κοστουμιών (400) από τη συλλογή των ιστορικών κοστουμιών που έχουν κηρυχθεί ως «μνημεία νεότερου πολιτισμού», των ιστορικών φωτογραφιών (1.000) και των αφισών (250), των σκηνών και χώρων του κτηρίου Τσίλλερ, και συμπληρώνει τις υπάρχουσες συλλογές των προγραμμάτων, φωτογραφιών και δημοσιευμάτων με το υλικό των παραστάσεων για τα έτη 2006-2021. Προβλέπεται η δημιουργία δύο εφαρμογών εικονικών περιηγήσεων, μία στους χώρους και τις σκηνές του ιστορικού κτιρίου Τσίλερ και μία δεύτερη στην ιστορική συλλογή θεατρικών κοστουμιών.

«Ιστορίες για το Παρόν και το Μέλλον. Ψηφιακές αφηγήσεις από τα Αρχεία και τις Συλλογές του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος», προϋπολογισμού 705,6 χιλιάδων ευρώ. Προβλέπεται η ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση νέων αρχειακών τεκμηρίων, μεταξύ των οποίων η σπάνια συλλογή από προπολεμικές εφημερίδες που κατέχει το Μουσείο και η δημιουργία εικονικών εμπειριών, με τη χρήση νέων τεχνολογιών και με ευρηματικούς τρόπους αφήγησης. Το πρόγραμμα ευνοεί και υποστηρίζει τη διαδραστική αξιοποίηση επιλεγμένων τεκμηρίων και ιστορικών αφηγήσεων από τις Συλλογές και τα Αρχεία του Μουσείου για την δημιουργία καινοτόμων ψηφιακών προϊόντων.

«Ψηφιακός μετασχηματισμός και ανάδειξη του Πολιτιστικού αποθέματος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), 1837 – 2021. Μία Συλλογή Έργων σπουδής εικαστικής εξέλιξης και αποτύπωσης της ιστορικής διαδρομής της Νεοελληνικής Τέχνης», προϋπολογισμού 618 χιλιάδων ευρώ. Προβλέπεται να ψηφιοποιηθούν πίνακες σε καμβά, σχέδια σε χαρτί, τυπώματα χαρακτικών και μήτρες, γλυπτά, εγκαταστάσεις, έργα βιντεοτέχνης, έργα τρισδιάστατων γραφικών, 3D animation, φωτογραφίες, κτίρια για απεικόνιση σε 360ο και έγγραφα αρχειακού υλικού του ιστορικού αρχείου της ΑΣΚΤ και σειρά άλλων δράσεων, όπως η δημιουργία διαδικτυακού τόπου και η διαδικτυακή ξενάγηση ώστε η συλλογή, διασφαλισμένη και αναρτημένη σε κατάλληλους ψηφιακούς χώρους, τεχνολογικά επικαιροποιημένη, με έγκυρο, πολυδιάστατο και διαδραστικό συνοδευτικό υλικό, κι έτσι, έτοιμη να εκτεθεί στους φιλότεχνους, στους επιστήμονες και ερευνητές, στους φοιτητές και μαθητές, αλλά και γενικότερα στο παγκόσμιο κοινό.

«Δημιουργία, ανάδειξη και αξιοποίηση Ψηφιακού Πολιτιστικού Αποθέματος Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής», προϋπολογισμού 620,6 χιλιάδων ευρώ. Στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη, οργάνωση, τεκμηρίωση, διαχείριση και προβολή ψηφιακού περιεχομένου που αφορά σε πολιτιστικά μουσικά αγαθά όπως, μουσικές συλλογές, μουσικά τεκμήρια, αρχεία κλπ, που χρονολογούνται από το έτος 1830 και μετά.

«”Σπύρος Παπαλουκάς – Οπτικοποίηση του άρρητου”- Ανάπτυξη, οργάνωση, τεκμηρίωση, διαχείριση και προβολή ψηφιακού περιεχομένου του Ιδρύματος Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη», προϋπολογισμού 282,1 χιλιάδων ευρώ. Το Ίδρυμα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη θα ψηφιοποιήσει και θα τεκμηριώσει ένα σημαντικό όγκο πρωτογενούς υλικού που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο διαδίκτυο. Αξιοποιώντας παράλληλα και υλικό που έχει προκύψει από ψηφιακές δράσεις που έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν, το Ίδρυμα θα υλοποιήσει μία σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα και εφαρμογές χρησιμοποιώντας τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας. Στόχος είναι η προβολή του έργου του σημαντικότατου ζωγράφου Σπύρου Παπαλουκά και το πώς αυτό επηρέασε τους καλλιτέχνες της γενιάς του ’30 (π.χ. ποιητές, λογοτέχνες, ζωγράφους).

«Εμπλουτισμός, αναβάθμιση με καινοτόμες εφαρμογές και ανάδειξη των αρχείων του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης», προϋπολογισμού 490,6 χιλιάδων ευρώ. Προβλέπεται ο εμπλουτισμός περιεχομένου και η αναβάθμιση του διαδικτυακού τόπου του Αρχείου του Μ. Κακογιάννη, με τη δημιουργία σειράς καινοτόμων εφαρμογών προβολής στο διαδίκτυο και σε κινητές – φορητές συσκευές με τεχνολογίες αιχμής, διασφαλίζοντας την ολοκληρωμένη αξιοποίηση και χρηστική ανάδειξη του «όλου» αρχείου του μεγάλου σκηνοθέτη.

«Δημοκρατία και Ελευθερία: Ψηφιακό Μουσείο Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης στην Ελλάδα (1967-1974)», προϋπολογισμού 401,9 χιλιάδων ευρώ. Στόχος του έργου είναι η δημιουργία ενός νέου Ψηφιακού Μουσείου Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης στην Ελλάδα (1967-1974), με πολύγλωσσο ψηφιοποιημένο και δίγλωσσο (ελληνικά και αγγλικά) κειμενικό περιεχόμενο, καθώς και ψηφιακές εφαρμογές με πολυμεσικό περιεχόμενο(π.χ. φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό, αφηγήσεις-συνεντεύξεις). Οι ψηφιακές εφαρμογές θα παρέχουν δυνατότητες χρήσης επαυξημένης πραγματικότητας για τις φορητές συσκευές (smartphones-tablets).Θα ψηφιοποιηθεί και θα τεκμηριωθεί σπάνιο και άγνωστο αρχειακό υλικό 100.000 σελίδων από την βιβλιοθήκη και τις αρχειακές συλλογές των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ).

«Καινοτόμες ψηφιακές δράσεις για την ανάδειξη και προβολή του πολιτιστικού και ιστορικού αποθέματος του Μουσείου Φαλτάϊτς», προϋπολογισμού 678 χιλιάδων ευρώ. Προβλέπεται η ψηφιοποίηση των τεκμηρίων του Μουσείου στη Σκύρο, ενός από τα πρώτα Ιστορικά – Λαογραφικά Μουσεία στη χώρα, ώστε να προβληθούν μέσα από τη διαδικτυακή πύλη, τις ψηφιακές ξεναγήσεις και τις υπόλοιπες εφαρμογές.

«Ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση Συλλογών και δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου», προϋπολογισμού 461,4 χιλιάδων ευρώ. Στόχος του έργου είναι η ψηφιοποίηση, επεξεργασία, και επιστημονική τεκμηρίωση, των τεκμηρίων των συλλογών Ιεράς Μητρόπολης Σύρου και της Ιεράς Μονής Θεοτόκου Τουρλιανής που χρονολογούνται από το 1830 και μετά. Θα γίνει προμήθεια και εγκατάσταση Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης ψηφιακών συλλογών. Θα αναπτυχθεί το ψηφιακό μουσείο και μια σειρά από ψηφιακές εφαρμογές ανάδειξης του πολιτιστικού της αποθέματος που περιλαμβάνουν εικονικούς ξεναγούς, διαδραστικό χρονολόγιο, εικονικές περιηγήσεις, Ψηφιακό πορτρέτο σημαντικών προσωπικοτήτων της ΙΜΣ, Ψηφιακό βιβλίο επισκεπτών, 5 διαδραστικές εκπαιδευτικές εφαρμογές και ψηφιακές μουσειοσκευές.

«Η λαογραφία της Μυκόνου, από το Χθες στο Αύριο» , προϋπολογισμού 435,8 χιλιάδων ευρώ. Προβλέπεται η ψηφιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος του Λαογραφικού Μουσείου Μυκόνου, η υλοποίηση συστήματος εικονικού Μουσείου και η σύνδεση με ηλεκτρονικό πωλητήριο της υπάρχουσας ιστοσελίδας του Μουσείου.

«Ψηφιακή περιήγηση στο πολιτιστικό υλικό του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Δήμου Ηλιούπολης», προϋπολογισμού 343,8 χιλιάδων ευρώ. Προβλέπεται η ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση του πολιτιστικού υλικού του Μουσείου.

«Ψηφιακή περιήγηση στο πολιτιστικό υλικό του «Ευρωπαϊκού Μουσείου Άρτου» και του «Διαδραστικού Αγροτικού Λαογραφικού Μουσείου Βαρνάβα», προϋπολογισμού 368,5 χιλιάδων ευρώ. Προβλέπεται η ψηφιοποίηση του υλικού και η δημιουργία εικονικού Μουσείου.

«Ψηφιακή περιήγηση στο πολιτιστικό υλικό της ανωτέρας δραματικής σχολής «Θεατρικά Δρώμενα Ίασμος», προϋπολογισμού 457,3 χιλιάδων ευρώ. Προβλέπεται η παραγωγή, ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και απόθεση του πολιτιστικού υλικού του φορέα και η δημιουργία εικονικού Μουσείου.

«Ψηφιακή εμπειρία “Μια μέρα στη βασιλική οικία”- Ανάπτυξη, οργάνωση, τεκμηρίωση, διαχείριση και προβολή ψηφιακού περιεχομένου του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών», προϋπολογισμού 594,6 χιλιάδων ευρώ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση των αντικειμένων της συλλογής του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών, καθώς και δράσεις ανάδειξής του υλικού στο ευρύ κοινό μέσω ενός ανανεωμένου ιστοτόπου, ερμηνευτικών εκθεμάτων, ψηφιακών εκθέσεων, εικονικού μουσείου, εκπαιδευτικών εφαρμογών στο διαδίκτυο και μιας διαδραστικής εγκατάστασης περιήγησης στο ψηφιακό πολιτιστικό απόθεμα του μουσείου, η οποία θα βρίσκεται εγκατεστημένη στους χώρους του. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η φωτογράφηση 5.000 έργων τέχνης.

«Από το Αιγαίο στο Ιόνιο: Μία θάλασσα γνώσεων Διατήρηση, διαχείριση και ανάδειξη του ιστορικού αρχείου τουΙδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη», προϋπολογισμού 768,4 χιλιάδων ευρώ. Προβλέπεται η ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση σημαντικού όγκου πρωτογενούς υλικού που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο διαδίκτυο. Αξιοποιώντας παράλληλα και υλικό που έχει προκύψει από ψηφιακές δράσεις που έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν, το Ίδρυμα θα υλοποιήσει μία σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα και εφαρμογές χρησιμοποιώντας τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας. Βασική επιδίωξη είναι η συνεχής ενδυνάμωση της ψηφιακής του παρουσίας με την περαιτέρω ανάπτυξη τομέων όπως η Εκπαίδευση, στην οποία έχει μεγάλη παράδοση. Προτεραιότητα για την επίτευξη του στόχου αυτού αποτελούν οι ψηφιακές βιβλιοθήκες, τα ψηφιακά αρχεία, τα φωτογραφικά τεκμήρια, οι νέες βάσεις δεδομένων και κυρίως η ψηφιακή εκπαιδευτική πλατφόρμα.

Ψηφιοποίηση, αποτύπωση, τεκμηρίωση και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος του Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων, με έμφαση στο βιομηχανικό συγκρότημα του «Αγροτικού Συνεταιρισμού Αχαρνών», προϋπολογισμού402,5 χιλιάδες ευρώ. Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται η ολοκληρωμένη ψηφιακή τεκμηρίωση, διάσωση, διατήρηση και προβολή του κτιριακού αποθέματος, των εγκαταστάσεων, του μηχανολογικού εξοπλισμού, των υλικών και άυλων τεκμηρίων του βιομηχανικού συγκροτήματος του «Αγροτικού Συνεταιρισμού», ιδιοκτησίας του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων ενταγμένο σε ένα πολυεπίπεδο ψηφιακό περιβάλλον, αποτελούμενο μεταξύ άλλων από ένα άρτιο ψηφιακό Κέντρο Ενημέρωσης με ενοποιημένη αφηγηματική προσέγγιση, ώστε το βιομηχανικόσυγκρότημα να είναι «προσβάσιμο» σε όλους τους «επισκέπτες».

Ψηφιακές δράσεις ανάδειξης και διατήρησης των τεκμηρίων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 364,5 χιλιάδες ευρώ. Αντικείμενο του έργου είναι η οργάνωση, τεκμηρίωση, ψηφιοποίηση, διαχείριση και προβολή του πολιτιστικού αποθέματος από την 20ετήλειτουργία του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΟΜΜΘ). Το υπάρχον υλικό θα ψηφιοποιηθεί και θα τεκμηριωθεί καθώς έχει ιστορική σημασία, και με αυτό τον τρόπο θα επιτραπεί η διάσωση, η αξιοποίηση και η προβολή των σχετικών αρχείων που διαθέτει σήμερα το ΜΜΘ και αφορά κοστούμια, φροντιστηριακό υλικό, οπτιοακουστικό υλικό από τις παραστάσεις, βιβλιοθήκη αρχείου, έντυπα διαφόρων ειδών και μεγεθών, αλλά και παλαιότητας. Στο πλαίσιο του έργου εντάσσεται και η ανάπτυξη ηλεκτρονικών υπηρεσιών και εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας, ψηφιακό χρονολόγιο, διαδικτυακή εφαρμογή αποθετηρίου – ψηφιακής βιβλιοθήκης με σκοπό τη η διάθεση του υλικού στο ευρύ κοινό, τόσο στους χώρους του Οργανισμού όσο και απομακρυσμένα με χρήση ειδικών εφαρμογών.

Ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση του αρχείου του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών στη Θεσσαλονίκη, καθώς και δράσεις ανάδειξής του υλικού στο ευρύ κοινό μέσω ενός ανανεωμένου ιστοτόπου, ερμηνευτικών εκθεμάτων, ψηφιακών εκθέσεων, εικονικού μουσείου, εκπαιδευτικών εφαρμογών στο διαδίκτυο και μιας διαδραστικής εγκατάστασης περιήγησης στο ψηφιακό πολιτιστικό απόθεμα του μουσείου, η οποία θα βρίσκεται εγκατεστημένη στους χώρους του, προϋπολογισμού 492,7 χιλιάδων ευρώ.

Οργάνωση, τεκμηρίωση, ψηφιοποίηση, διαχείριση και προβολή του πολιτιστικού και επιστημονικού περιεχομένου που διαθέτει το Μουσείο Ολοκαυτώματος Καλαβρύτων, προϋπολογισμού 353,5 χιλιάδων ευρώ. Αρχικά προβλέπεται να υλοποιηθεί η ψηφιοποίηση των μουσειακών αντικειμένων, του διαθέσιμου οπτικοακουστικού υλικού του Μουσείου, του ιστορικού αρχείου και αρχείου ιδιωτών ερευνητών, βιβλίων, έργων τέχνης αλλά και αρχιτεκτονικών σχεδίων, αλλά και την τεκμηρίωση τους. Επίσης θα σχεδιαστεί νέος ιστότοπος για το Μουσείο αλλά και εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα εφαρμογής για την προβολή των δραστηριοτήτων του μουσείου και την εικονική ξενάγηση στους χώρους του μουσείου σε αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά.
«Οργάνωση, τεκμηρίωση, ψηφιοποίηση, διαχείριση και προβολή του πολιτιστικού και επιστημονικού περιεχομένου που διαθέτει η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών (ΕΗΜ)», προϋπολογισμού 412,1 χιλιάδων ευρώ. Πρόκειται για σωματείο πνευματικού, φιλανθρωπικού και κοινωφελούς σκοπού, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το οποίο διαθέτει πινακοθήκη στην οποία περιλαμβάνονται έργα μερικών από τους σπουδαιότερους Nεοέλληνες ζωγράφους. Διαθέτει επίσης Βιβλιοθήκη και το τμήμα Ηπειρωτικής βιβλιογραφίας στο οποίο έχουν συγκεντρωθεί έργα Ηπειρωτών συγγραφέων καθώς και έργα που αναφέρονται στον Ηπειρωτικό και Αλβανικό χώρο. Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται η ανάδειξη και προβολή των ιστορικών τεκμηρίων της ΕΗΜ.
Ψηφιοποίηση και ανάδειξη μέρους των εκθεμάτων της συλλογής του Ολυμπιακού Μουσείου Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 464,6 χιλιάδων ευρώ. Στο πλαίσιο του έργου θα ψηφιοποιηθούν επιλεγμένα εκθέματα.

Δημιουργία ολοκληρωμένου ψηφιακού αρχείου το οποίο αφορά στην παροχή υπηρεσιών ψηφιοποίησης, τεκμηρίωσης, ψηφιακής επιμέλειας και δημιουργία Ψηφιακού Αποθετηρίου το οποίο θα φιλοξενεί το σύνολο του ψηφιοποιημένου αρχείου της δυτικής πτέρυγας της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου, προϋπολογισμού 535 χιλιάδων ευρώ. Στις δράσεις του έργου συμπεριλαμβάνονται η ψηφιοποίηση και τρισδιάστατη απεικόνιση των χώρων της Δυτικής πτέρυγας και η ψηφιοποίηση της λαογραφικής συλλογής της Ι.Μ.Μ του Βατοπεδίου και συγκεκριμένα 50 επιτραπέζιων ρολογιών.
Ψηφιοποίηση και Ψηφιακή Ανάδειξη Μουσείου Κ. Καραθεοδωρή, προϋπολογισμού 488,1 χιλιάδων ευρώ. Στο πλαίσιο του έργου πρόκειται να γίνει η ψηφιοποίηση πολύτιμου αρχειακού υλικού, ερευνητικού και προσωπικού, του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή και η ψηφιακή ανάδειξη του ίδιου του Μουσείου.

Ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση συλλογών και δημιουργία ψηφιακού μουσείου της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 402 χιλιάδων ευρώ. Προβλέπεται η ψηφιοποίηση, επεξεργασία και επιστημονική τεκμηρίωση, των τεκμηρίων της συλλογής της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης που χρονολογούνται από το 1830 και μετά, ενώ θα αναπτυχθεί το ψηφιακό μουσείο της.

Ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση του αρχείου του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) καθώς και δράσεις ανάδειξής του υλικού στο ευρύ κοινό μέσω ενός ανανεωμένου ιστοτόπου, ερμηνευτικών εκθεμάτων, ψηφιακών εκθέσεων, εικονικού μουσείου, εκπαιδευτικών εφαρμογών στο διαδίκτυο και μιας διαδραστικής εγκατάστασης περιήγησης στο ψηφιακό πολιτιστικό απόθεμα του ΚΘΒΕ, η οποία θα βρίσκεται εγκατεστημένη στους χώρους του, προϋπολογισμού 582,2 χιλιάδων ευρώ.

«Ψηφιακό Μητροπολιτικό Μουσείο – Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus)», προϋπολογισμού 492,4 χιλιάδων ευρώ. Προβλέπεται η δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου για τη διαφύλαξη, την περαιτέρω αξιοποίηση και προβολή του, καθώς και δράσεις ανάδειξής του υλικού στο ευρύ κοινό μέσω ενός ανανεωμένου ιστοτόπου, ερμηνευτικών εκθεμάτων, ψηφιακών εκθέσεων, εικονικού μουσείου, εκπαιδευτικών εφαρμογών στο διαδίκτυο και μιας διαδραστικής εγκατάστασης περιήγησης στο ψηφιακό πολιτιστικό απόθεμα του Momus η οποία θα βρίσκεται εγκαταστημένη στους χώρους του.

«Το Θεσσαλικό Θέατρο στην Ψηφιακή Εποχή», προϋπολογισμού 497,8 χιλιάδων ευρώ. Προβλέπεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ιστορικού – καλλιτεχνικού αρχείου, των υπηρεσιών του και του φορέα γενικότερα έτσι ώστε το Θεσσαλικό Θέατρο να αποκτήσει ψηφιακό αποθετήριο ανοικτής πρόσβασης, το οποίο θα μπορεί να φιλοξενεί και να προβάλλει με ελεύθερη πρόσβαση ένα μεγάλο αριθμό ψηφιοποιημένων τεκμηρίων από το σύνολο των ανεκτίμητης ιστορικής και πολιτιστικής αξίας συλλογών του.

«Μια διαδρομή στη Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία μέσα από το Ιστορικό-Πολιτισμικό Αρχείο της ΔΕΘ-HELEXPO, προϋπολογισμού 575,6 χιλιάδων ευρώ. Η ψηφιοποίηση/τεκμηρίωση θα αφορά 10.000 τεκμήρια από τα εξής φεστιβάλ και εκθέσεις: ΔΕΘ, Φεστιβάλ Τραγουδιού και Μουσικές Εκδηλώσεις, Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Άλλες Εκδηλώσεις – Events (Ράλι ΔΕΘ, Εργοστάσιο Σοκολάτας κλπ.), Έκθεση Γούνας – Textilia, Έκθεση AGROTICA – ZOOTECHNIA – AGROTHESSALLY, Philoxenia – Hotelia, Detrop – Oenos– Artozyma, Furnidec – Furnima,Infacoma – Marmin – Energytec, Kosmima – Ελλήνων Κόσμημα, άλλες Εκθέσεις όπως Infosystem, Echorama, Aliia, Frescon).

«Ψηφιακές πολιτιστικές δράσεις για τη διάσωση, προβολή και ανάδειξη της συλλογής και του αρχείου της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα», προϋπολογισμού 522,1 χιλιάδων ευρώ. Στο πλαίσιο του έργου θα φωτογραφηθούν όλα τα αντικείμενα της μόνιμης συλλογής, περίπου 1050, και θα ψηφιοποιηθούν τεκμήρια αρχειακού υλικού.

«Καινοτόμες δράσεις ψηφιακής προβολής και εξωστρέφειας της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων», προϋπολογισμού 576,8 χιλιάδων ευρώ. Προβλέπεται η ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση σημαντικών κειμηλίων και η ανάπτυξη διαδικτυακού κόμβου.
Εικονικό μουσείο και ψηφιακές εφαρμογές για την προβολή και ανάδειξη του “Κέντρου Χαρακτικών Τεχνών – Μουσείο Βάσως Κατράκη”», προϋπολογισμού 488,9 χιλιάδων ευρώ. Προβλέπεται η δημιουργία ψηφιακού αρχείου με την ψηφιοποίηση μεγάλου τμήματος της συλλογής του και ψηφιακών εφαρμογών που θα συμβάλουν καταλυτικά στην εξωστρέφεια του οργανισμού.

«Ψηφιακές υποδομές και δράσεις για την ενίσχυση των σκοπών του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας», προϋπολογισμού 564,6 χιλιάδων ευρώ. Προβλέπεται η φωτογράφηση, ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση πρωτότυπου υλικού, όπως και επεξεργασία του με σύγχρονα μέσα.

«Εικονικό Μουσείο Βιομηχανικής κληρονομιάς – Ανάπτυξη, οργάνωση, τεκμηρίωση, διαχείριση και προβολή ψηφιακού περιεχομένου του Νόησις» στη Θεσσαλονίκη, προϋπολογισμού 576,8 χιλιάδων ευρώ. Προβλέπεται η ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση περί των 1500 αντικειμένων της συλλογής του Μουσείου καθώς και δράσεις ανάδειξής του υλικού στο ευρύ κοινό μέσω ενός ανανεωμένου ιστοτόπου, ερμηνευτικών εκθεμάτων, ψηφιακών εκθέσεων, εικονικού μουσείου, εκπαιδευτικών εφαρμογών στο διαδίκτυο και μιας διαδραστικής εγκατάστασης περιήγησης στο ψηφιακό πολιτιστικό απόθεμα του μουσείου, η οποία θα βρίσκεται εγκατεστημένη στους χώρους του.

«Καινοτόμες δράσεις ψηφιακής προβολής και εξωστρέφειας του Λυκείου των Ελληνίδων- παράρτημα Ναούσης, προϋπολογισμού 567,5 χιλιάδων ευρώ. Προβλέπεται η φωτογράφηση, ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και επεξεργασία υλικού, η ανάπτυξη διαδικτυακού κόμβου και ψηφιακού διαδραστικού χάρτη, η παραγωγή animation και ο σχεδιασμός εκπαιδευτικών παιχνιδιών.

«Ψηφιακή ανάδειξη, αξιοποίηση και προβολή του πολιτιστικού αρχειακού και ιστορικού αποθέματος του Μουσείου Ιστορίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων», προϋπολογισμού 604,6 χιλιάδων ευρώ. Προβλέπεται η ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και διαχείριση του πολιτιστικού αρχειακού και ιστορικού αποθέματος του Μουσείου και η αναπαράσταση χειρουργείων και φαρμακείων του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα.

«ΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΦΤΕΡΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ», προϋπολογισμού 423,3 χιλιάδων ευρώ. Το έργο αφορά στην ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση του πολιτιστικού αποθέματος του Ερευνητικού Κέντρου Θράκης, το οποίο διαθέτει πρωτότυπα αντικείμενα που καλύπτουν όλη την ιστορική εξέλιξη και επιρροή του αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης και του δισκοβόλου του Μύρωνα. Η συλλογή περιλαμβάνει 2.500 αντικείμενα.

«Ανάδειξη και αξιοποίηση της ιστορίας και της πολιτιστικής αξίας της Διώρυγας της Κορίνθου & ψηφιακή προβολή του Βιομηχανικού Μουσείου της Α.Ε.ΔΙ.Κ. Α.Ε.», προϋπολογισμού 465,5 χιλιάδων ευρώ. Πέραν της ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης, προβλέπεται η δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση με χρήση πολυμέσων και γεωγραφικών πληροφοριακών συστημάτων για την απόκτηση γνώσεων των ιστορικών και οικονομικών στοιχείων, καθώς και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της Διώρυγας της Κορίνθου σε σύγκριση με άλλα στρατηγικά ναυτικά περάσματα όπως τη Διώρυγα του Σουέζ και του Παναμά. Θα συμπεριληφθούν έργα τέχνης, ποιήματα, θεατρικά έργα που έχουν άμεση σχέση με την ιστορία της Διώρυγας σε συνδυασμό με τα πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα της εποχής.»

«Ψηφιοποίηση, ανάδειξη και αξιοποίηση πολιτιστικού αποθέματος του Μουσείου Άγγελος Σικελιανός Δήμου Λευκάδας», προϋπολογισμού 430,4 χιλιάδων ευρώ. Προβλέπεται η ψηφιοποίηση των συλλόγων του Μουσείου και η δημιουργία διαδραστικών ψηφιακών υπηρεσιών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τις εξής θεματικές: io Σικελιανός ο Δημιουργός,ii) Τα Πρόσωπα του Ποιητή, iii)Η Διαδρομή, iv) Οι Δελφικές Εορτές, v) Η Απήχηση της Δελφικής Ιδέας, vi) Σικελιανός ο άνθρωπος.

«Ψηφιοποίηση και προβολή των συλλογών πολιτισμού του Δήμου Χανίων», προϋπολογισμού 403,5 χιλιάδων ευρώ. Προβλέπεται η ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και ανάδειξη των συλλογών της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, της Δημοτικής Πινακοθήκης και του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου.

«Ο Νίκος Καζαντζάκης αλλιώς: Ψηφιακές Πολιτιστικές διαδρομές εντός και εκτός του ομώνυμου Μουσείου», προϋπολογισμού 417 χιλιάδων ευρώ. Προβλέπεται μεταξύ άλλων η δημιουργία εικονικού Μουσείου στο διαδίκτυο και διαδραστικούχρονολογίου με τους κυριότερους σταθμούς της ζωής του Καζαντζάκη καθώς και βίντεο για ενήλικες και παιδιά.

«Ψηφιοποίηση αρχειακού υλικού των Μουσείων του Πανεπιστημίου Κρήτης (Μουσείο της Εκπαίδευσης, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Μουσείο Ιατρικής Κρήτης)», προϋπολογισμού 563 χιλιάδων ευρώ. Προβλέπεται η προώθηση με υψηλές τεχνολογικές προδιαγραφές ψηφιακών υποδομών και στα τρία Μουσεία.

«Ψηφιακές εφαρμογές προβολής του Μουσικού Πολιτισμού του Βορείου Αιγαίου με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής», προϋπολογισμού 290,2 χιλιάδων ευρώ. Αντικείμενο του έργου είναι η διάσωση και ψηφιακή αποτύπωση και προβολή αρχειακού υλικού που είναι στη διάθεση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και για τη διάχυση του σχετικού περιεχομένου στο ευρύ κοινό, με τη χρήση υψηλών προδιαγραφών ψηφιακών υπηρεσιών πληροφόρησης, καθώς και τεχνολογιών επαυξημένης πραγματικότητας (AugmentedReality) σε συνδυασμό με τη χρήση εφαρμογών για φορητές συσκευές, που θα αποτυπώνουν τη μουσική πολιτιστική κληρονομιά των νησιών του Βορείου Αιγαίου από το 19ο μέχρι τον 20ο αιώνα.

«Ψηφιακές δράσεις αξιοποίησης και ανάδειξης του Πολιτιστικού αποθέματος της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης», προϋπολογισμού 591,6 χιλιάδων ευρώ. Αντικείμενο του έργου είναι η οργάνωση, τεκμηρίωση, ψηφιοποίηση, διαχείριση και προβολή του πολιτιστικού και επιστημονικού περιεχομένου της βιβλιοθήκης καθώς και διαδικτυακή εφαρμογή για την ανάδειξη της Κοζανίτικης γραμματείας/ βιβλιογραφίας.
Ψηφιακή Δημοτική Πινακοθήκη Δ. Καλαμάτας, προϋπολογισμού 346,3 χιλιάδων ευρώ. Προβλέπεται η φωτογράφηση και ψηφιοποίηση έργων τέχνης και χαρτών.
Δημιουργία Ψηφιακής Βιβλιοθήκης & Μουσείου της Ιατροχειρουργικής Εταιρείας Κέρκυρας και χρήση νέων τεχνολογιών για την ψηφιακή περιήγηση του Μουσείου της», προϋπολογισμού 401,4 χιλιάδων ευρώ. Προβλέπεται η δημιουργία ψηφιακής βιβλιοθήκης- μουσείου μέσω της οποίας να είναι προσβάσιμο το υλικό που διαθέτει η ΙΧΕΚ στο ευρύ κοινό καθώς και σε άτομα ειδικών κατηγοριών.
«Ψηφιοποίηση και δράσεις εξωστρέφειας για την προβολή και ανάδειξη του χαρτώου αρχείου της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας», προϋπολογισμού 404,5 χιλιάδων ευρώ. Προβλέπεται η ψηφιοποίηση και διαχείριση των τεκμηρίων, ανάμεσα στα οποία και το αρχείο με τις εφημερίδες της Μεσσηνίας από το 1821-2015. Συνολικά θα ψηφιοποιηθούν 200.000 σελίδες.

«Δημιουργία ψηφιακής βιβλιοθήκης – μουσείου της δημόσιας κεντρικής βιβλιοθήκης του Μουσείου Ληξουρίου – «Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη» και χρήση νέων τεχνολογιών για την ανάδειξη των μουσειακών συλλογών και μνημείου της», προϋπολογισμού 400,7 χιλιάδων ευρώ. Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία ψηφιακής βιβλιοθήκης -μουσείου μέσω της οποίας να είναι προσβάσιμο το υλικό που διαθέτει σήμερα η Ιακωβάτειος στο ευρύ κοινό καθώς και σε άτομα ειδικών κατηγοριών.

«Ανάπτυξη, οργάνωση, διαχείριση και προβολή ψηφιακού περιεχομένου για το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας ΚώσταΚοτσανά», προϋπολογισμού 432 χιλιάδων ευρώ. Προβλέπεται η ψηφιοποίηση και ανάδειξη μέρους των εκθεμάτων της συλλογής του Μουσείου Κοτσανά.
«Ψηφιοποίηση και ανάδειξη συλλογής Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου», προϋπολογισμού 445,1 χιλιάδων ευρώ. Προβλέπεται η ψηφιοποίηση και ανάδειξη των συλλογών του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου.

«Διαχείριση και προβολή του ψηφιακού περιεχομένου που αφορά το άυλο και υλικό πολιτιστικό και ιστορικό απόθεμα του μνημειακού συνόλου του Καθεδρικού Ιερού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ρόδου», προϋπολογισμού 448,3 χιλιάδων ευρώ. Προβλέπεται η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου ψηφιακού αποθετηρίου γνώσης, ιστορίας και πολιτισμού, περιλαμβάνοντας το σύνολο των εκφάνσεων του ιστορικού και πολιτιστικού αποθέματος που αφορά στο μνημείο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την νεότερη ζωντανή ιστορία της πόλεως της Ρόδου. Θα είναι ψηφιακά διαθέσιμο και ηλεκτρονικά προσβάσιμο μέσω του διαδικτύου, με σεβασμό στο Μνημείο, την ιστορική μνήμη και την πολυπολιτισμική κληρονομιά του νησιού.

close menu