Διεθνή έργα

Προχωρά το έργο της υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Γαλλίας – Ισπανίας

Η γαλλική ρυθμιστική αρχή ενέργειας (CRE) και η ισπανική επιτροπή ανταγωνισμού (CNMC) «άναψαν το πράσινο φως» για να προχωρήσει το φιλόδοξο έργο της υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης, αίροντας το αδιέξοδο που είχε προκύψει μετά την αύξηση του εκτιμώμενου κόστους κατά 1,1 δισεκ. ευρώ. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στον επιμερισμό του αυξημένου κόστους για το έργο, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2017.

Το κόστος για το υποθαλάσσιο καλώδιο, μήκους 400 χιλιομέτρων, από την βόρεια ακτή της Ισπανίας έως τη δυτική ακτή της Γαλλίας μέσω του Βισκαϊκού Κόλπου, υπολογίζεται πλέον σε περίπου 2,85 δισεκατομμύρια ευρώ – έναντι της αρχικής εκτίμησης 1,75 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με την CNMC.

Αφαιρώντας τη χρηματοδότηση της ΕΕ (ύψους 578 εκατομμυρίων ευρώ), η Ισπανία θα καλύψει το 54% του κόστους και η Γαλλία το 46%, βάσει της νέας συμφωνίας. Η επιβάρυνση για την Ισπανία θα είναι ελαφρώς χαμηλότερη σε σύγκριση με όσα είχαν συμφωνηθεί το 2017, επισημαίνει η ισπανική επιτροπή ανταγωνισμού.

Το έργο θα ενισχύσει την ικανότητα διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών από 2,8 GW σε 5 GW και αναμένεται να είναι έτοιμο το 2028, αναφέρει η γαλλική CRE.

close menu