Χρηματοδοτήσεις

Πώς θα κατανεμηθούν τα 2,25 δισ. ευρώ της ευρωπαϊκής βοήθειας

Μέσα στις επόμενες ημέρες το υπουργείο θα έχει καθαρή εικόνα για το συνολικό κόστος και για όλο το πλέγμα των παρεμβάσεων με τους πρώτους υπολογισμούς να ανεβάζουν την ζημιά στην περιοχή των 2,5 – 3 δισ. ευρώ

Αξιοποιώντας κονδύλια του ΕΣΠΑ που κινδύνευαν να χαθούν αλλά και πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που πήγαιναν σε λάθος κατεύθυνση, η κυβέρνηση φτιάχνει το πακέτο αποζημιώσεων και στήριξης για τις καταστροφές και για όσους επλήγησαν από πέρασμα του Daniel στην Θεσσαλία, κρατώντας σταθερά τα δημοσιονομικά της χώρας. Άλλωστε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι διευκρίνισε ότι οι δαπάνες που είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις πλημμύρες θα εξαιρεθούν για τουλάχιστον 2 χρόνια από τη λογιστική αποτύπωση του ελλείμματος.

Έτσι λοιπόν με την ευρωπαϊκή αρωγή χρηματοδοτείται ένα πλέγμα παρεμβάσεων που περιλαμβάνει χρηματικές αποζημιώσεις, έργα υποδομής και επιδότηση δράσεων αποκατάστασης των ζημιών. Το ΥΠΕΘΟ με έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό κρατάει σταθερή την πορεία προς την επενδυτική βαθμίδα και τον αρχικό στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 0,7% του ΑΕΠ εφέτος (έναντι 1,1% που είναι ο φιλόδοξος στόχος στο Πρόγραμμα Σταθερότητας)

Μέσα στις επόμενες ημέρες το υπουργείο θα έχει καθαρή εικόνα για το συνολικό κόστος και για όλο το πλέγμα των παρεμβάσεων με τους πρώτους υπολογισμούς να ανεβάζουν την ζημιά στην περιοχή των 2,5 – 3 δισ. ευρώ έκ οποίων το 1 δισ. ευρώ αφορούν στις αποζημιώσεις που θα δοθούν σε νοικοκυριά επιχειρήσεις αγρότες και κτηνοτρόφους. Ταμειακά, ο προϋπολογισμός διαθέτει ένα αποθεματικό 400 εκατ. ευρώ για φυσικές καταστροφές το οποίο προφανώς και δεν φτάνει γι΄ αυτό προχωρά ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός που εκτιμάται σε 500 με 600 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, οι αποζημιώσεις για τους αγρότες θα χρηματοδοτηθούν από το ταμείο αλληλεγγύης Ευρωπαϊκής Ένωσης με το ποσό των 400 εκατ. ευρώ που έχει ήδη κλειδώσει. Το ακριβές ύψος της ενίσχυσης που θα δοθεί εξαρτάται από το τελικό ύψος της ζημιάς που έχει σημειωθεί. Με βάση τον κανονισμό του Ταμείου, η πληγείσα χώρα (στην συγκεκριμένη περίπτωση η Ελλάδα) έχει περιθώριο 3 μήνες από την καταστροφή να αιτηθεί χρηματοδοτική ενίσχυση με βάση το κόστος της ζημιάς που έχει υποστεί. Δίνεται βέβαια η δυνατότητα στα κράτη-μέλη να ζητούν προκαταβολικές πληρωμές, η χορήγηση των οποίων αποφασίζεται από την Επιτροπή, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι. Το ανώτατο ποσό της προκαταβολής ανέρχεται στο 25% του προβλεπόμενου συνολικού ποσού της χρηματοδοτικής συνεισφοράς του Ταμείου Αλληλεγγύης και το ανώτερο ποσό στα 100 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση πρέπει να χρησιμοποιείται εντός 18 μηνών από την ημερομηνία χορήγησής της.

Από εκεί και πέρα, τα έργα και οι δράσεις για την αποκατάσταση των ζημιών θα χρηματοδοτηθούν με    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

close menu