Χρηματοδοτήσεις

Πιο διαδραστικό και “έξυπνο” θέλει τον τομέα της ενέργειας η Ευρωπαϊκή Ένωση

Πιο διαδραστικό και πιο “έξυπνο” θέλει να κάνει τον τομέα της ενέργειας η Ευρωπαϊκή Ένωση. Με αυτό το σκεπτικό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σχέδιο δράσης, ώστε να ενεργοποιήσει τις νέες τεχνολογίες στη μάχη για τη βελτίωση της αποδοτικής χρήσης των ενεργειακών πόρων, της ενσωμάτωσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δίκτυο και της εξοικονόμησης κόστους για καταναλωτές και εταιρείες ενέργειας.

Στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης, η Επιτροπή καθορίζει ενέργειες για την τόνωση της κοινής χρήσης δεδομένων, την προώθηση των επενδύσεων σε ψηφιακές υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας και την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας.

Καθώς τα data centers και η αυξανόμενη ζήτηση για ψηφιακές υπηρεσίες απαιτούν περισσότερους πόρους από το ενεργειακό σύστημα, το σχέδιο περιγράφει επίσης τρόπους αποσύζευξης του ενεργειακού αποτυπώματος του τομέα των ΤΠΕ από την εκθετική αύξηση των δεδομένων.

Διαπίστωση της Κομισιόν είναι ότι σε ορισμένους επιμέρους τομείς του ενεργειακού κλάδου, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις και οι αντλίες θερμότητας, διατίθενται ήδη ψηφιακές και “έξυπνες” τεχνολογίες και απαιτείται στήριξη για την επέκτασή τους. Σε άλλους τομείς, ωστόσο, το ενεργειακό σύστημα της Ευρώπης μόλις αρχίζει να δρέπει τα οφέλη της ψηφιοποίησης.

Μεταξύ των άλλων δράσεων που προωθεί η Ε.Ε., περιλαμβάνεται:

– Η παροχή βοήθειας στους καταναλωτές για να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο της χρήσης ενέργειας και των λογαριασμών τους μέσω νέων ψηφιακών εργαλείων και υπηρεσιών, με ισχυρό πλαίσιο διακυβέρνησης για έναν κοινό ευρωπαϊκό χώρο ενεργειακών δεδομένων.

– Ο έλεγχος της κατανάλωσης ενέργειας του τομέα των ΤΠΕ, μεταξύ άλλων μέσω ενός συστήματος περιβαλλοντικής επισήμανσης για τα κέντρα δεδομένων, μιας ενεργειακής ετικέτας για υπολογιστές, μέτρων για την αύξηση της διαφάνειας όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και μιας ετικέτας ενεργειακής απόδοσης για τις αλυσίδες συστοιχιών.

– Η ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας των ενεργειακών δικτύων μέσω νέας νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένου ενός κώδικα δικτύου για πτυχές κυβερνοασφάλειας των διασυνοριακών ροών ηλεκτρικής ενέργειας βάσει του κανονισμού της Ε.Ε. για την ηλεκτρική ενέργεια και της σύστασης του Συμβουλίου για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των υποδομών ζωτικής σημασίας.

“Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι τρέχουσες υψηλές τιμές της ενέργειας έχουν αυξήσει την ανάγκη να επιτύχει η Ε.Ε. την ανεξαρτησία της από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων και τη στρατηγική κυριαρχία, η οποία μπορεί να ενισχυθεί με τη δημιουργία ενός ψηφιακού ενεργειακού συστήματος. Η περαιτέρω ψηφιοποίηση του ενεργειακού συστήματος της Ε.Ε. είναι επίσης απαραίτητη για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της Ε.Ε. για το 2030 και το 2050 με οικονομικά αποδοτικό τρόπο”, αναφέρει η Επιτροπή.

close menu