Ψηφιακός Μετασχηματισμός

Παπαστεργίου: Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο για τις ψηφιακές υπηρεσίες

«Βάζουμε τα θεμέλια έτσι ώστε να αρχίσουμε να καταργούμε πιστοποιητικά», δήλωσε ο κ. Παπαστεργίου αναλύοντας το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής σχολίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρης Παπαστεργίου μιλώντας στο ΕΡΤNews. «Νομίζω πως το υπουργείο αυτό έρχεται από πολύ πίσω με μεγάλη επιτυχία και θα πάει πολύ μακριά. (…) Βλέπω ότι ανέλαβα μια πολύ σημαντική κληρονομιά την οποία πρέπει να συνεχίσουμε και θεωρώ πως με αυτή την κληρονομιά και με το νέο βηματισμό που βρήκε πλέον το ελληνικό κράτος, το νέο ελληνικό ψηφιακό κράτος, θα καταφέρουμε να τα πάμε πάρα πολύ καλά» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργίου.

Φρένο στη διαδικτυακή απάτη – Κατάργηση πιστοποιητικών

Σχετικά με το νομοσχέδιο, ο υπουργός ανέφερε: «Το νομοσχέδιο είχε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος ήταν το DSA. Ακριβώς αυτή η πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Τι είναι αυτό; Θα το έχουμε ζήσει όλοι όσοι ασχολούμαστε με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι βλέπουμε προφανείς απάτες. Κάποιος προσπαθεί να σου πουλήσει κάτι ή έχει μια γνώμη ή ένα βίντεο το οποίο φαίνεται ότι είναι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης ή μοντάζ. Μέχρι σήμερα λοιπόν, ακόμα κι αν θέλαμε να καταγγείλουμε αυτό το γεγονός για να προστατέψουμε τον εαυτό μας ή τρίτους, δεν ήταν καθόλου βέβαιο και εξαρτιόταν από την πλατφόρμα αν αυτό θα γινόταν γρήγορα. Και παίζει ρόλο ο χρόνος απόκρισης, γιατί η ζημιά με μια ψευδή είδηση μπορεί να γίνει και να είναι επώδυνη. Πλέον το DSA έρχεται και βάζει φραγμό στις πλατφόρμες, οι οποίες οφείλουν πλέον να απαντούν σε εύλογο διάστημα και επίσης δημιουργεί έναν τοπικό συντονιστικό φορέα, στην Ελλάδα θα είναι η ΕΕΤΤ, προκειμένου να χειρίζεται όλα τα παράπονα σε σχέση με τη μη εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας».

«Πλέον τα market places, στην ουσία τα οποία φιλοξενούν άλλα καταστήματα, δεν είναι ανεύθυνα. Σε περίπτωση που πέσουμε σε έναν έμπορο που φιλοξενούν, ο οποίος αποδειχθεί απατεώνας, έχουν κι εκείνα ευθύνη για τους εμπόρους που βάζουν μέσα».

Ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε ακόμη: «Θεωρώ πως είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο δημιουργεί μία καινούργια σχέση εμπιστοσύνης, καινούργια εμπειρία του πολίτη σε σχέση με το κράτος.

Πρώτον, βάζουμε τα θεμέλια έτσι ώστε να αρχίσουμε να καταργούμε πιστοποιητικά. Διότι πάρα πολλά πιστοποιητικά έρχονται από πολύ παλιά, από εποχές που δεν είχαμε διαλειτουργικότητα, δεν επικοινωνούσαν τα συστήματα του δημοσίου. Πλέον κυρίως με το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και άλλα υπουργεία, ξεκινάμε να καταργούμε στρώσεις γραφειοκρατίας, ακόμη και ψηφιακής, γιατί πολλά από τα πράγματα πολλές από τις διεργασίες που σήμερα ένας πολίτης θέλει, μπορεί να γίνουν χωρίς κανένα πιστοποιητικό, απλά αντλώντας κατευθείαν την πληροφορία από το μητρώο πολιτών ή τα υπόλοιπα μητρώα που έχουμε.

Δεύτερον, η επιβεβαίωση, η αποδοχή του να δίνουμε κάποια στοιχεία μας για να γίνει μια δουλειά μας μέσω του Wallet. Για παράδειγμα θέλουμε να αλλάξουμε πάροχο ενέργειας, γιατί πλέον τα νέα χρωματιστά τιμολόγια που με μεγάλη επιτυχία πλέον έχουν εφαρμοστεί, σου δίνουν τη δυνατότητα ακόμα και κάθε μήνα, αν αυτό σε συμφέρει να αλλάξεις πάροχο. Δεν θα χρειάζεται πλέον να πάμε σε γραφεία, να καταθέτουμε χαρτιά ή ακόμα και να στείλουμε ένα μήνυμα στη νέα εταιρία ενέργειας ότι η αίτησή σας αυτή για το νέο σας συμβόλαιο θέλει αυτά τα στοιχεία. Τα βλέπουμε, συμφωνείτε να τα δώσουμε;

Ναι, συμφωνώ και προχωράει η δουλειά χωρίς να μετακινηθούμε καθόλου.

Για παράδειγμα καταργούμε την ντροπιαστική φωτοτυπία ταυτότητας. Είναι θέμα προσωπικών δεδομένων, αλλά δεν μπορούμε το 2024 να συνεχίσουν να υπάρχουν υπηρεσίες που ζητούν φωτοτυπίες ταυτότητας. Πλέον μέσω του Wallet, όσα από τα στοιχεία της ταυτότητας μπορούν και πρέπει να δοθούν θα δίνονται κατευθείαν με ένα e-mail, με μια διαδικασία τέτοιου είδους, έτσι ώστε να σταματήσουμε να ψάχνουμε φωτοτυπάδικα το 2024».

Ψηφιακά η είσοδος στα γήπεδα από τις 9 Απριλίου

Σχετικά με τα εισιτήρια στα γήπεδα, ο υπουργός τόνισε: «Στην ψηφιακή εποχή, πάλι μέσω του Wallet περνάμε το εισιτήριό μας, όπως ακριβώς το αγοράζαμε συνεχίζουμε να το αγοράζουμε, απλά γίνεται ταυτοποίηση στο ψηφιακό κυβερνητικό πορτοφόλι. Όλη αυτή η πληροφορία υπάρχει στο tickets.gov.gr». Γνωστοποίησε ότι «μέχρι τις 12 Μαΐου, επιτρέπουμε παράλληλη λειτουργία και του ψηφιακού συστήματος για όποιον θέλει να το χρησιμοποιήσει και του κλασικού τρόπου με το εγχάρακτο εισιτήριο και ταυτοποίηση στην είσοδο από τους ανθρώπους των ΠΑΕ».

Χρηματοδοτούμε την επόμενη μέρα της ευρυζωνικότητας με δύο έργα

«Στις κινητές τηλεφωνίας είμαστε καλά. Νομίζω πως τα δίκτυα είναι σχετικά γρήγορα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Στις σταθερές επικοινωνίες δεν είμαστε καθόλου καλά και επίσης δεν είμαστε οι ακριβότεροι, αλλά δεν είμαστε σε καμία περίπτωση και φθηνότεροι», δήλωσε επίσης ο υπουργός.

Όπως υπογράμμισε, σήμερα έξω από σπίτια της χώρας, έξω από το 36% των σπιτιών της χώρας περνά οπτική ίνα.

«Μόνο το 9% όμως έχει συνδεθεί. Είτε γιατί δεν χρειάζεται τόσο μεγάλες ταχύτητες, είτε γιατί θεωρεί πως είναι ακριβές υπηρεσίες. Ερχόμαστε λοιπόν με δύο πράξεις, με δύο έργα. Πρώτον, το Gigabit Voucher που χρηματοδοτεί αυτή τη διαφορά, αν θέλετε, από μια απλή σύνδεση σε μία ευρυζωνική σύνδεση πάνω από 250 Mbps και το δεύτερο λέγεται Smart Readiness, που τρέχει ήδη και χρηματοδοτεί τη δομημένη καλωδίωση. Με τα δύο αυτά έργα, με περίπου 200 εκατομμύρια δηλαδή, χρηματοδοτούμε την επόμενη μέρα της ευρυζωνικότητας».

close menu